Fall, beinskjørhet og hoftebrudd

- Filleryer er livsfarlige!

Norge er i verdenstoppen når det gjelder hoftebrudd, men det er ikke dårlig vær og isete veier sin feil: De aller fleste fallulykker skjer innendørs. Medisiner mot beinskjørhet er billige, effektive og kan halvere risiko for nye brudd, men det er få som får slik behandling.

NORGE I VERDENSTOPPEN FOR HOFTEBRUDD: Et hoftebrudd kan bety starten på slutten for mange eldre, og dødeligheten er høy. Samfunnskostnadene er store, men det gjøres fortsatt for lite for å forebygge fall, mener Skadeforebyggende forum. Foto: NTB
NORGE I VERDENSTOPPEN FOR HOFTEBRUDD: Et hoftebrudd kan bety starten på slutten for mange eldre, og dødeligheten er høy. Samfunnskostnadene er store, men det gjøres fortsatt for lite for å forebygge fall, mener Skadeforebyggende forum. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi har visst det lenge: Norge ligger på verdenstoppen i hoftebrudd. Mer enn 9000 hoftebrudd forekommer hvert år - det tilsvarer ett hoftebrudd i timen, hele døgnet, hele året. To tredjedeler av hoftebruddspasientene er kvinner, og gjennomsnittsalderen i 2021 var 80 år.

Hoftebrudd regnes som en alvorlig diagnose, fordi mange av pasientene allerede er skrøpelige eller har andre sykdommer i tillegg. Det gjør belastningen ved et hoftebrudd stor, og ifølge Nasjonalt Hoftebruddregister er både dødelighet og negative helsekonsekvenser svært høy:

  • Ett år etter et hoftebrudd er 25 prosent døde.
  • 30 prosent er blitt pleietrengende.
  • 40 prosent kan ikke gå uten hjelpemidler eller hjelp fra andre.
  • Fem år etter er dødeligheten 60 prosent.

Hoftebrudd koster 9 milliarder i året

Tallenes tale er med andre ord dyster - og det forventes at antall hoftebrudd vil øke i takt med at befolkningen blir eldre. Hvert hoftebrudd koster helsetjenesten 1 million kroner, det vil si 9 milliarder kroner årlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.