Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Vi har visst det lenge: Norge ligger på verdenstoppen i hoftebrudd. Mer enn 9000 hoftebrudd forekommer hvert år - det tilsvarer ett hoftebrudd i timen, hele døgnet, hele året. To tredjedeler av hoftebruddspasientene er kvinner, og gjennomsnittsalderen i 2021 var 80 år.
Hoftebrudd regnes som en alvorlig diagnose, fordi mange av pasientene allerede er skrøpelige eller har andre sykdommer i tillegg. Det gjør belastningen ved et hoftebrudd stor, og ifølge Nasjonalt Hoftebruddregister er både dødelighet og negative helsekonsekvenser svært høy:
- Ett år etter et hoftebrudd er 25 prosent døde.
- 30 prosent er blitt pleietrengende.
- 40 prosent kan ikke gå uten hjelpemidler eller hjelp fra andre.
- Fem år etter er dødeligheten 60 prosent.

Enkel test kan si hvor gammel du blir

Dette må du betale for en sykehjemsplass
Vi PlussHoftebrudd koster 9 milliarder i året
Tallenes tale er med andre ord dyster - og det forventes at antall hoftebrudd vil øke i takt med at befolkningen blir eldre. Hvert hoftebrudd koster helsetjenesten 1 million kroner, det vil si 9 milliarder kroner årlig.
- Hoftebrudd er et stort samfunnsproblem i Norge, sier Tina Hveem Vislie, kommunikasjonsansvarlig i Skadeforebyggende forum.
Skadeforebyggende forum er en ideell medlemsorganisasjon som blant annet jobber med å forebygge fallskader hos eldre, og samarbeider mye med landets kommuner.
- Hoftebrudd er svært ressurskrevende for samfunnet, men det er også veldig krevende for den det gjelder. Mange taper mye livskvalitet etter et hoftebrudd, og i mange tilfeller er det dessverre også starten på slutten, sier Vislie.

Beinskjørhet behandles for lite
Det er en klar sammenheng mellom hoftebrudd og beinskjørhet. Ifølge Kvinnehelseutvalgets ferske rapport er medisiner mot beinskjørhet både billige og effektive, og kan bortimot halvere risiko for nye brudd. Likevel er det i dag få som får slik behandling etter å ha hatt et hoftebrudd, skriver Kvinnehelseutvalget.
- Vi i Skadeforebyggende forum mener det er forferdelig at retningslinjene for osteoporosebehandling ikke er oppdatert siden 2005, og at det finnes billige og effektive medisiner mot beinskjørhet som ikke gis ut – som ville forebygget mange brudd, sier Vislie.

Artrose: 6 enkle grep som lindrer plagene
Vi PlussMange fall blant eldre
Vislie poengterer at det viktigste man kan gjøre for å forebygge hoftebrudd, er å forebygge fall. Fallulykker er hovedårsak til hoftebrudd, og hvert år blir 10 prosent av alle over 65 år skadet - nær 90 prosent av dem i fallulykker. Ifølge Kvinnehelseutvalget utgjør fallskader nesten halvparten av alle ulykkesdødsfall og er en viktigere bidragsfaktor til helsetap enn både kreft og hjerte- og karsykdommer.
- En av tre over 65 år har falt det siste året, og hver andre over 80. Det er høye tall, sier Vislie.

Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi PlussFjern farlige filleryer
Men hvordan forebygge noe som per definisjon er uforutsett? Det er jo ingen som planlegger å falle - men det er strengt tatt nettopp det vi burde gjøre, mener Vislie.
- Det handler blant annet om å innrede hjemmet på en måte som forebygger fall. Det er mange enkle tiltak man kan gjøre selv, sier hun, og gir en rekke eksempler:
- Fjern alle snublefeller, som filleryer, matter og løse tepper
- Sørg for god belysning i alle rom
- Installer god nattbelysning, særlig mellom soverom og bad
- Ha en god stol i gangen der du kan sitte og ta av og på sko
- Bruk innesko med god, stødig såle i stedet for løse tøfler eller glatte ullsokker
- Ha sklimatter på badegulvet og håndtak på veggen i dusjen
- Bruk antisklibelegg i alle trapper
- Monter gelender eller håndtak på begge sider av trappeløpet
- Bytt ut lave møbler som er vanskelige å komme seg opp av
- Mange tror kanskje at årsaken til at Norge er på verdenstoppen i hoftebrudd har sammenheng med været, men vi ser ingen særlig økning i hoftebrudd når det er isete ute. De aller fleste fall skjer innendørs i eget hjem, sier Vislie.
- Filleryer, for eksempel, er livsfarlige!

Ny metode: - Kan utgjøre en stor forskjell for helsa
Vi PlussFlytt før du må
Bor du i et hus med mange trapper, kan det være en god idé å tenke på flytting før du er kommet dit at du absolutt må, mener hun.
- Mange tenker litt for sent på at de skal flytte til en enklere bolig, men det føles ofte mindre inngripende å flytte når du er 65 enn når du er 80. Å tenke framover på et tidlig stadium er lurt, sier hun.
I tillegg til å tenke på bolig og innredning, er det også viktig å tenke på trening, mener Vislie.
- Mange kommuner har gratis treningsgrupper for eldre, blant annet Sterk og stødig-programmet, som er utviklet ved NTNU. Helsedirektoratet har også et program som heter Basis, der man kan få øvelser som er tilpasset eldre, sier hun.
Styrketrening er bra, men det ikke det eneste som hjelper når det gjelder fallforebygging. All fysisk aktivitet hjelper, poengterer Vislie.
- Å gå tur er flott, særlig i litt ulendt terreng. Man kan ta knebøy ved å reise seg opp og ned fra en stol, eller man kan øve balanse ved å stå på kanten av et fortau, sier hun.

Elizabeths (62) fysiske alder: 23 år
Vi PlussBalansetrening
Fallforebygging handler mye om balanse, og om å få begge hjernehalvdelene i aktivitet.
- Prøv å bytte hånd når du pusser tenner, eller start med forskjellig fot hver gang du skal gå i en trapp. Det aktiviserer hjernen, sier hun, og oppfordrer samtidig til å trene på å komme seg opp fra liggende stilling på gulvet. Om du skulle være så uheldig å falle, er det jo greit å ha en god teknikk for å komme seg opp igjen.
- Å snakke om fallforebygging er kanskje ikke så sexy, men vi bør snakke mye mer om det, slik at 65-åringene begynner å tenke på det og prioriterer å ta vare på egen helse. For det er faktisk ikke slik at noen bare kommer og ordner opp for deg når du blir gammel, sier hun.
Samtidig som vi alle bør ta ansvar selv, mener Vislie at kommunene også kan gjøre mye mer for å forebygge fall blant eldre.
- Vi skal egentlig ha et universelt utformet samfunn, også for de eldre, men der har mange kommuner mye å gjøre. I tillegg bør det motiveres mer til innovasjon av nye produkter, og det bør bli standard å sjekke alle som har hatt et brudd for osteoporose. Over det hele er vi altfor dårlige på forebygging i Norge, sier hun.

Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.