Korona

FHI om fullvaksinerte eldre og jula

Spesielle grupper fullvaksinerte eldre kan måtte ta spesielle forholdsregler - og smitteverndirektøren oppfordrer til alltid å ha en plan B.

JUL MED FAMILIEN? Det kan bli nødvendig at eldre, fullvaksinerte med risikofaktorer i større grad beskytter seg mot smitte, ifølge FHI. Vi har fått svar på hva det egentlig kan bety for den kommende julefeiringa. Foto: Shutterstock/NTB
JUL MED FAMILIEN? Det kan bli nødvendig at eldre, fullvaksinerte med risikofaktorer i større grad beskytter seg mot smitte, ifølge FHI. Vi har fått svar på hva det egentlig kan bety for den kommende julefeiringa. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I den siste risikovurderingen om koronaviruset skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at det er stor sannsynlighet for økende epidemi:

«Det vil trolig komme en økning i antall tilfeller og sykehusinnleggelser blant uvaksinerte voksne og eldre med risikotilstander framover mot jul.»

De bemerker at det er usikkerhet om den videre utviklingen men at både gjenoppfriskningsdoser med koronavaksine og det å holde seg hjemme når man har luftveisinfeksjoner, er viktige framover for å bidra til å redusere antallet innleggelser.

FHI påpeker at risikoen for innleggelse er mange ganger høyere for uvaksinerte enn for fullvaksinerte i alle aldersgrupper - men de uttrykker samtidig bekymring for fullvaksinerte eldre innenfor risikogrupper:

– Vi er bekymret for at flere utbrudd på sykehjem og i sykehus kan ramme de mest utsatte. Vi er også bekymret for smitte til eldre fullvaksinerte med underliggende risikofaktorer utenfor sykehjem og sykehus. De fleste av landets kommuner vil oppleve økningen, sier Line Vold.

FHI skriver at det kan bli nødvendig at eldre fullvaksinerte med risikofaktorer i større grad beskytter seg mot smitte.

Vi har spurt FHI hva de tenker om eldre opp mot jula og familiesammenkomster, hvilke grupper med eldre det er de tenker på når de snakker om bekymring for fullvaksinerte eldre utenfor sykehjem og sykehus - og hvilke tiltak de tenker på når de skriver at fullvaksinerte med risikofaktorer kan måtte beskytte seg mot smitte i større grad.

Om eldre og jula

- Tenker dere at eldre, fullvaksinerte må eller bør ta forholdsregler med tanke på den kommende julefeiringen som kanskje både medfører reise til andre steder i landet og samvær med familiemedlemmer i mange ulike aldrer, både voksne, ungdommer og små barn?

- Det viktigste for de eldre nå er at de raskt får tatt en tredje vaksinedose, slik at den har effekt før jul. Det tar et par uker for forventet effekt. Er man på reise kan man beskytte seg med munnbind. Er man sammen med familiemedlemmer er det viktigste at de som eventuelt har luftveissymptomer ikke er sammen med eldre og sårbare, sier Frode Forland, fagdirektør for smittevern i FHI.

Det er Forland som svarer på alle spørsmålene.

- Er det grunn til bekymring for besteforeldre eller oldeforeldre i forhold til å være sammen med storfamilien i jula?

- Om man er godt vaksinert, er det ikke grunn til bekymring på generelt nivå. Det kan være utbrudd i enkelte kommuner som gjør at man bør ha ekstra forsiktighetsregler der. Man må følge med på lokale råd og forskrifter.

- Hva er rådet til besteforeldre eller oldeforeldre i forhold til julefeiringen? Skal man tenke at feiringen kan gå som planlagt? Eller bør de ha en alternativ plan?

- Man bør alltid ha en plan B. Plutselig kan noen bli syke i nærmeste familie. Om barn har luftveissymptomer, kan de teste seg med hurtigtest før besteforeldre kommer på besøk.

Fullvaksinerte kan måtte ta ekstra forholdsregler

- Dere skriver at «det kan bli nødvendig at eldre fullvaksinerte med risikofaktorer i større grad beskytter seg mot smitte»: Hvilke risikofaktorer er dette?

- Det er de samme risikofaktorene som gjelder. Alder er den viktigste, men når man i tillegg har kreft under behandling, hjerte- og karsykdom, diabetes, KOLS eller andre alvorlige kroniske sykdommer, er man ekstra utsatt.

- Og hva mener dere med at det kan bli nødvendig for denne gruppa å «i større grad beskytter seg mot smitte»? Hvilke tiltak er det dere tenker på der?

- Man bør i så fall tenke over hvilke arrangementer man er med på, prøve å holde antall nærkontakter på lavere nivå, bruke munnbind, og også for disse gjelder å ha gode personlige smittevernrutiner, med håndvask, være hjemme når man har symptomer, og eventuelt teste seg om man blir syk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.