Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Høy temperatur over lengre tid kan være en belastning, spesielt for de eldste og svakeste. Nå advarer Folkehelseinstituttet og oppfordrer til å være oppmerksom på faresignalene for heteslag.
De påpeker at eldre og syke er særlig sårbare for hetebølger siden de da er mer utsatt for skader og i verste fall død. Derfor må de unngå å bli for varme og dehydrerte.
– De som er mest utsatt for heteslag er ikke nødvendigvis de som selv skjønner at de må passe på. Derfor er det veldig viktig at pårørende, naboer og omsorgstjenestene passer ekstra godt på når temperaturen stiger og holder seg høyt over flere dager, påpeker eldreforsker og geriater, Anette Hylen Ranhoff.

Solkrem får stryk: - Ikke bruk den!

- Det kanskje aller viktigste i håndbagasjen
Disse er mest utsatt
I en fersk artikkel hos FHI forteller de som hvilke tegn man skal være oppmerksom på, som kan være faresignaler for heteslag. De gir også gode råd for hva man kan gjøre for å unngå heteslag - som du kan se lenger nede i artikkelen.
Det er enkelte grupper som FHI peker på, som er særlig utsatt for skade og død ved hetebølger. Det gjelder:
- skrøpelige eldre
- personer med demens
- personer med alvorlige kroniske sykdommer, for eksempel hjerte- og karsykdommer
- personer som bor under dårlige sosiale forhold. Dette kan være personer som bor alene i byer og i høye etasjer i blokker der det er lite avkjøling og mulighet for å gå ut til kjøligere steder.
Ranhoff oppfordrer folk rundt de i faregruppene til å være ekstra påpasselig nå i varmen:
- Har du en skrøpelig nabo eller familiemedlem? Sjekk om de trenger hjelp, kanskje du skal gå på besøk. Ha med noe kaldt å drikke, sørg for lufting og kanskje kalde omslag. Et avkjølende besøk er kanskje akkurat det de trenger i varmen, sier Ranhoff.

Supertips når du skal spise ute i sommer

Ble syk på ferie - måtte selv ta kjemperegning
Vi PlussTegn på heteslag
- slapphet
- fall og økt tendens til å falle
- at du spiser og drikker minimalt
- akutt forvirring
- sparsom og mørk urin
Dette er tegn på faresignaler som kan krever kontakt med lege eller sykehusinnleggelse. Oppdager du noen som har disse tegnene kan man ringe 113, legevakt eller annen kommunal omsorgstjeneste.
Unngå heteslag
- drikk rikelig
- bruk lette, luftige og lyse klær
- dusj eller bad i kjølig vann, eventuelt legg våte håndklær på huden
- opphold deg i kjølige rom
- reduser fysisk aktivitet

Droppe solkrem når du bruker dette?

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.