Symptomer på øyesykdommer

Fem ting du bør vite om synet

- De største endringene kommer i midten av 40-årsalderen, forteller synsekspert.

BRILLER: Når man får lesebriller kan man få følelsen av å få dårligere syn, men det er egentlig bare øynene som slapper av. Foto: Shutterstock
BRILLER: Når man får lesebriller kan man få følelsen av å få dårligere syn, men det er egentlig bare øynene som slapper av. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Dårlig syn kan være en kilde til frustrasjon, og dessverre blir synet dårligere med alderen.

Vi har bedt to eksperter komme med fem opplysninger om synet som alle burde vite: Leder i Blindeforbundet, Unn Ljøner Hagen, og fagansvarlig optiker i Specsavers, Trine Johnsen.

Les også: Slik forstørrer du teksten på mobilen

1. Synet endres med alderen

Synet og øynene endres stort sett gjennom hele livet, men de største endringene kommer i midten av 40-årsalderen.

- De fleste vil da få problemer med å lese på nært hold, se på mobiltelefonen og generelt problemer med å lese liten skrift, forteller Johnsen i Specsavers, og fortsetter:

- Dette skyldes redusert fleksibilitet i øyelinsen, som vokser hele livet. Den går fra å være fleksibel i ungdomsårene til å bli stivere og mindre elastisk. Resultatet er problemer med nærarbeid, sier hun.

Derfor trenger du også mer lys med alderen.

- En 80 år gammel person må ha nesten fem ganger så mye lys som en 20-åring for å kompensere for øyelinsens evne til å overføre lys til hjernen, legger Ljøner Hagen til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.