Over 200 000 uten fastlege

Fastlegemangelen øker fortsatt: - Kan gå utover de mest sårbare pasientene

- Ferske tall viser at 213 755 innbyggere i norske kommuner ikke har en fast lege. Antall personer uten fast lege har økt gradvis, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

ENDA FLERE UTEN FASTLEGE: Over 200 000 nordmenn står nå uten fastlege i norske kommuner. Foto: NTB/Shutterstock
ENDA FLERE UTEN FASTLEGE: Over 200 000 nordmenn står nå uten fastlege i norske kommuner. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Utviklingen så langt i 2022 viser at fastlegekapasiteten ikke har bedret seg, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding. De forteller at økningen i antall leger ikke er tilstrekkelig for å dekke opp for redusert listelengde og befolkningsvekst. Dette avsløres i en fersk rapport, Handlingsplan for allmennlegetjenester.

– Ferske tall fra Helfo i oktober viser at 213 755 innbyggere i norske kommuner (3,9 prosent) ikke har en fast lege. Antall personer uten fast lege har økt gradvis. Ved handlingsplanens start våren 2020 var antallet var cirka 80 000 (1,5 prosent). De aller fleste av disse får fastlegetjenester av en vikar eller en annen fastlege, det er imidlertid behov for mer kunnskap om konsekvensene for denne pasientgruppen, sier Guldvog.

Flere står uten fastlege

Ifølge rapporten er det noen flere fastleger som har kommet inn i fastlegeordningen; det er 120 flere fastleger per oktober 2022 sammenliknet med mai 2020 - da handlingsplanen for fastlegeordningen ble lansert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.