Flått

Farlig flåttbitt? Send bilde og få svar i ny, gratis nett-tjeneste

Har du blitt bitt av flått og lurer på om du kan ha fått borreliose? Flåttsenteret har nettopp lansert en ny tjeneste hvor du kan sende bilder og få svar.

BORRELIA UTSLETT: Utslett som følge av borreliabakterier fra flåtten kalles Erytema Migrans (EM). EM kan se svært forskjellige ut, og det er det ikke alle som er klar over. Noen ganger kan EM-utslett bli sent diagnostisert, og derved forsinkes anbefalt behandling. Den nye Flåttsjekk-tjenesten ønsker å bidra til raskere avklaring av mulig borreliainfeksjon. Illustrasjon: NTB
BORRELIA UTSLETT: Utslett som følge av borreliabakterier fra flåtten kalles Erytema Migrans (EM). EM kan se svært forskjellige ut, og det er det ikke alle som er klar over. Noen ganger kan EM-utslett bli sent diagnostisert, og derved forsinkes anbefalt behandling. Den nye Flåttsjekk-tjenesten ønsker å bidra til raskere avklaring av mulig borreliainfeksjon. Illustrasjon: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den nye nettbaserte tjenesten heter Flåttsjekk. Den drives av Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, også kalt Flåttsenteret, som er under Sørlandet sykehus.

Ved bruk av tjenesten kan du sende inn bilder av utslett etter flåttbitt eller mistenkt flåttbitt, og få råd om videre tiltak.

- Vi har fått mye respons allerede, bare etter rundt ei uke i drift. Det er rundt 130 stykker som har brukt tjenesten hittil, forteller Harald Reiso, Dr. Med og spesialist i allmennmedisin ved Flåttsenteret, Sørlandet sykehus HF.

Han forteller at Flåttsenteret også tidligere ofte fått henvendelser fra publikum med bilder og spørsmål om utslett kan være flått-relatert. Men med den nye nett-tjenesten blir alt mer tilgjengelig for brukerne, samtidig med at personvern og datasikkerhet blir ivaretatt.

Høsten er ifølge Reiso den tida på året da mange oppdager utslett man lurer på kan være en reaksjon etter flåttbitt.

- Borrelia kan se veldig forskjellig ut

Ifølge Flåttsenteret er det normalt å ha forbigående rødhet rundt bittstedet ved flåttbitt, også selv om det ikke er snakk om en borreliainfeksjon. Hudinfeksjoner som skyldes borreliabakterier utvikler seg over dager til uker og gir utslett med svært varierende utseende.

– Borreliose-utslett kan noen ganger likne på sopputslett, andre hudinfeksjoner, eller allergisk utslett. Ikke alle er klar over dette. Vi har tro på at denne appen kan bedre diagnostikk og tidlig avklaring av utslett etter flåttbitt, og at den vil bidra til større kunnskap innenfor feltet.

- Vi erfarer at flåttutslett fra borrelia kan se veldig forskjellig ut, sier Reiso.

Det trenger ikke være et ringformet utslett, som kanskje er det «klassiske» symptomet mange har hørt om. Dersom utslettet ikke er av typisk utseende, kan det ifølge Reiso også medføre misforståelser hos legen. Hvert år behandles 7000 personer for borreliose-utslett hos fastlegen sin.

- Ubehandlet borreliose-utslett medfører økt risiko for at borreliabakterier sprer seg til andre deler av kroppen, og gir for eksempel borreliainfeksjon i nervesystemet, forklarer Reiso.

Norsk Lyme Borreliose-Forening har bidratt med midler for å utvikle Flåttsjekk. De håper det kan bidra til forebyggingen og begrense antallet langvarig syke.

Flåttsjekk: Dette får du svar på

Bruk av Flåttsjekk krever pålogging og bruk av norsk personnummer og er gratis.

Sender du bilder til tjenesten vil ekspertene svare deg i løpet av et par dager. Ekspertene vil vurdere bildene og du kan få svar på hvorvidt det kan være en hudinfeksjon med borreliabakterier fra flåtten - eller om det er snakk om en annen diagnose. Du får også råd om hva du bør foreta deg videre. Noen ganger er rådet å vente og se hvordan det utvikler seg, før ekspertene kan konkludere med hva det kan være snakk om. Så langt i driften av Flåttsjekk-tjenesten har en tredjedel av henvendelsene handlet om Erytema Migrans (EM), som er en hudinfeksjon med borreliabakterier som flåtten har overført.

Reiso håper at tjenesten, med sin fagekspertise, vil kunne bidra med å avklare hva slags utslett det kan være snakk om hos den enkelte pasienten.

- Vi tror det kan være avklarende også for legen, og slik at pasienten blir penset inn på et riktig diagnosespor på et tidligere tidspunkt.

Datamaterialet i appen vil gi grunnlag for en database som kan bidra i videre forskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.