Mat til eldre på sykehjem

Får for lite næring på sykehjem

Ny rapport avslører at stadig flere eldre får i seg for lite næring eller står i fare for å bli underernært i løpet av kort tid.

UNDERERNÆRT: Mange eldre på sykehjem er i risiko for å bli underernærte - og i Oslo er det verst. Foto: Shutterstock/NTB
UNDERERNÆRT: Mange eldre på sykehjem er i risiko for å bli underernærte - og i Oslo er det verst. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en ny rapport fra Helsedirektoratet som avslører ernæringsproblemene på norske sykehjem.

I en artikkel på Aftenposten forteller 96-årige Aslaug Nilsen om hvordan maten på sykehjemmet der hun bor er så dårlig at hun får så dårlig matlyst at hun spiser mindre og mindre.

Nilsen bor på sykehjem i Oslo, som utpeker seg som dårligst ifølge de nye statistikkene til Helsedirektoratet:

I Oslo får over 60 prosent av beboere på sykehjem i seg for lite næring, eller står i risiko for å bli underernært innen kort tid. I 2016 var tallet 46 prosent.

44 prosent i risikosonen på landsbasis

Rapporten fra Helsedirektoratet avslører at det er store forskjeller mellom fylkene og det er store forskjeller innad i fylkene.

Tall for 2020 viser at 45,0 prosent av beboere på sykehjem i alderen 67 år og eldre hadde blitt vurdert for ernæringsmessig risiko i løpet av de siste 12 månedene. I 2019 var andelen 47,8 prosent.

Når det kommer til resultatene av vurderingene - altså hvor mange av de som er vurdert hvor det er konkludert med at det er ernæringsmessig risiko for underernæring, er tallet for hele landet 44,4 prosent.

68,3 prosent av de som er i risiko for underernæring, hadde fått utarbeidet en ernæringsplan.

Slik er situasjonen i fylkene

Oslo er som nevnt, verst med den største andelen beboere i fare for underernæring. Vestfold og Telemark er områdene med den laveste andelen beboere som er i fare for underernæring.

Slik er tallene for alle fylkene:

Tallene refererer til andelen beboere på 67 år eller eldre på langtidsopphold i institusjon hvor ernæringsstatus er kartlagt - og hvor det er funnet ernæringsmessig risiko for underernæring.

Risiko for underernæring for eldre i institusjon

Fylke Andel kartlagt (%) Andel i risiko for underernæring (%)
Oslo74,460,6
Agder47,436,1
Vestfold og Telemark45,927,8
Innlandet45,443,4
Møre og Romsdal44,241
Troms og Finnmark43,557,8
Viken42,842,6
Trøndelag41,930,7
Nordland37,740,2
Rogaland34,848,5
Vestland34,342,1
Norge4544,4

Kilde: Helsedirektoratet/Ernæringsoppfølging hos sykehjemsboere

Helsedirektoratet bemerker i rapporten at ulikheter mellom kommunene kan skyldes en rekke ting, som at det faktisk er reelle forskjeller; at det er underrapportering; at det er feil i innsendingen av data fra kommunene og flere andre ting.

Risikoen ved feil- og underernæring

Det har lenge vært fokus på ernæring i institusjoner og for hjemmeboende. Det er også utarbeidet veiledere og retningslinjer for hvordan dette skal forebygges og behandles. Likevel er altså trenden økende som vi ser for Oslo.

I tallmaterialet fra Helsedirektoratet kommenteres det at 20-60 prosent av eldre brukere av kommunenes tjenester er underernærte eller i ernæringsmessig risiko - og at underernæring og feilernæring gir økt fare for andre sykdommer, lengre rekonvalesent samt større pleietyngde og økte medisinske kostnader.

- Derfor er også forebygging av underernæring er et av innsatsområdene i Pasientsikkerhetsprogrammet, skriver Helsedirektoratet.

Nye nasjonale strategier

I mai 2021 lanserte regjeringen en ny nasjonal ernæringsstrategi for godt kosthold og ernæring hos eldre som bor på sykehjem og eldre som mottar hjemmetjenester. Den nye strategien har tre innsatsområder:

  • systematisk ernæringsarbeid
  • tilstrekkelig og riktig kompetanse
  • en mat- og ernæringsoppfølging som er tilpasset brukernes individuelle behov og ønsker

Det er også en revidert underernæringsretningslinje som har vært ute på høring, med høringsfrist 25. september 2021. Målet med de nye retningslinjene er at underernærte og personer i ernæringsmessig risiko blir identifisert og får en målrettet ernæringsbehandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.