Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Svært mange av oss har trolig for lave nivåer av mineralet magnesium i kroppen, viser en rekke studier.
Magnesium er et essensielt mineral, som betyr at vi må få det tilført gjennom kosten, eventuelt som tilskudd. Men det er ikke sikkert vi får i oss den anbefalte dosen som skal til for å opprettholde god helse.
I første omgang merker vi ikke så mye til dette selv. Men forskning kan tyde på at magnesiummangel, også om den ikke er alvorlig, kan øke risikoen for en rekke helseproblemer, blant annet hjertesykdom, høyt blodtrykk, slag, beinskjørhet, diabetes, muskelsmerter og migrene.

Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi Pluss
Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi PlussStress, blodtrykk og hjertehelse
- Magnesium er utrolig viktig for at musklene skal fungere optimalt, sier Therese Aarsæther. Hun er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk, og har i tillegg en mastergrad i ernæring.
- Magnesium inngår i mange hundre funksjoner i kroppen, blant annet regulering av blodsukker, benmetabolisme og blodtrykk, samt overføring av nervesignaler. Det påvirker også stresshormoner, forklarer hun.
Magnesium er med andre ord helt nødvendig for at kroppen vår skal fungere godt. Det spiller en viktig rolle i oppbyggingen av skjelett og beinvev, i stabilisering av blodtrykk og blodsukker, i å opprettholde energiproduksjon og stoffskifte, samt i overføring av nerveimpulser til både hjertet og musklene dine. Uten magnesium vil det meste i kroppen gå i stå.

Disse matvarene bør du spise mer av
Vi PlussKan ikke måles med blodprøve
Betyr det at vi alle burde gå til legen med jevne mellomrom for å sjekke om vi lider av magnesiummangel? Ikke nødvendigvis. Selv om du skulle ha lave magnesiumnivåer er det ikke sikkert det kan fastslås gjennom en blodprøve.
Magnesium er lokalisert i blodet og skjelettet vårt. Skjelettet fungerer som et lager, og blir det lite magnesium i blodet, vil kroppen hente det fra skjelettet slik at det alltid er den samme mengden med magnesium i blodet. Derfor kan vi ikke bare ta en blodprøve for å måle kroppens magnesiumnivå, slik vi kan med for eksempel jern eller vitamin D.
Men en rekke studier viser altså at mange av oss sannsynligvis går rundt med litt for lite av dette viktige mineralet i kroppen. Vestlig kosthold med mye prosessert mat, i tillegg til lavere magnesiumnivåer i råvarer grunnet moderne dyrkingsmetoder, får mye av skylda.

Artrose: 6 enkle grep som lindrer plagene
Vi Pluss
Derfor er middelhavsdietten så sunn
Vi PlussMatvarer med mye magnesium
Nøtter og frø, belgfrukter, avokado, spinat og andre grønne bladgrønnsaker er alle rike på magnesium per porsjon. Mørk sjokolade, fiken, avokado, gresskarfrø, makrell og tunfisk inneholder også en del magnesium. Mandler er svært rike på magnesium: 100 gram inneholder nesten hele det daglige anbefalte inntaket.
Omtrent halvparten av amerikanere får i seg mindre enn det anbefalte daglige inntaket. Studier fra Tyskland og Frankrike har vist at gjennomsnittlig inntak av magnesium i befolkningen er lavere enn anbefalt. Det er liten grunn til å tro at det er vesentlig annerledes i Norge.

Ikke alle nøtter er like sunne
Vi Pluss
Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi PlussSymptomer på magnesiummangel
For lite magnesium kan gi symptomer som muskelsvakhet, slapphet og energimangel, manglende matlyst, kvalme, muskelkramper, prikking i huden og muskelspenninger. Ved større magnesiummangel ser man også mer alvorlige symptomer som nummenhet, hjerterytmeforstyrrelser og mentale endringer som angst, forvirring, depresjon og endret personlighet.
- Det er en del uenighet i omfanget av magnesiummangel, men en stor, norsk kostholdsundersøkelse fra 2010 indikerte at nesten en tredjedel av befolkningen i Norge ikke får i seg nok magnesium i det daglige. Variasjonen innad i befolkningen ser ut til å være stor. Det er en del som tyder på at eldre er mer utsatt for magnesiummangel og det er spekulert i at årsaken kan være sammensatt av både redusert inntak av magnesiumholdig mat, redusert absorpsjon av magnesium og muligens også økt utskillelse av magnesium fra nyrene, sier Aarsæther.


Dårlig søvn? Dette hjelper faktisk ved søvnproblemer
Vi PlussMagnesium mot beinskjørhet og smerter
Mye tyder på at magnesium også kan bidra til å forebygge beinskjørhet, og at det derfor er ekstra viktig å følge med på inntaket etter hvert som vi bli eldre: En metastudie fra 2022 viste en tydelig sammenheng mellom et høyt inntak av magnesium og høy beintetthet i hofte og lårhals. I Norge får omtrent 9000 personer hoftebrudd i året, i hovedsak eldre kvinner. Beinskjørhet regnes som en viktig faktor.
Magnesium spiller trolig også en rolle når det gjelder smerter, spesielt hodepine og migrene.
- Studier indikerer at mange med visse typer hodepine og migrene har lavt nivå av magnesium og det ser ut til at disse opplever bedring ved økt inntak av magnesium. Det ser også ut til at kraftig magnesiummangel kan gi muskelsmerter, og tilskudd ser ut til å ha en smertelindrende effekt i hvert fall hos disse med mangel, sier Aarsæther, og fortsetter:
- Noen studier viser også at magnesium kan ha en generell smertelindrende effekt og kan redusere kroniske smerter. Mange av de som er plaget med langvarige rygg- og nakkesmerter, slik vi følger opp i klinikken, kan derfor ha god nytte av å vurdere om magnesiuminntaket deres er tilstrekkelig. Det testes også ut bruk av magnesium under ryggoperasjoner for å redusere smerter etterpå. Dette er veldig spennende å følge med på, sier hun.

Sykdommen som aldri lar deg hvile
Vi PlussAnbefales mot migrene
Hodepine Norge, forbundet for personer som lider av hodepine og migrene, anbefaler sine medlemmer å forsøke tilskudd med magnesium for å dempe hodepineplagene.
- Ja, det anbefales. Det er gjort studier som viser at magnesium kan være gunstig dersom man er mye plaget av hodepine eller migrene, sier lege og hodepinespesialist Tine Poole i et intervju på Hodepine Norges nettsider.
- Man kan ta 600 milligram magnesium daglig i tre måneder, og se om man blir bedre, sier Poole til Hodepine Norge.

Mangler diagnose og lider i stillhet: Migrene-hjelpen mange aldri får
Vi PlussForebygger hjertesykdom
Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog, forfatter og yogalærer, og har tidligere jobbet i mange år med kosthold og helse, blant annet i tilknytning til Helsedirektoratet.
- Det er flere mulige helsetilstander som kan settes i sammenheng med høyt eller lavt inntak av magnesium, sier hun.
- For eksempel har personer med et høyt inntak lavere dødelighet av hjerte- og karsykdom og mindre forekomst av høyt blodtrykk. De som får i seg lite magnesium, har derimot oftere beinskjørhet, spenningshodepine og diabetes. Det spekuleres også på om magnesium spiller en rolle ved hjertesvikt, hjerteinfarkt og kramper hos gravide. Dette kan muligens forklares ved hvordan magnesium virker på musklene rundt blodårene, sier hun.

Katarina (54) fikk livet tilbake
Vi PlussMagnesium i melk og kaffe
I tillegg til magnesiumrike matvarer som linfrø, nøtter og mørkegrønne grønnsaker, peker hun også på melk som en viktig kilde til magnesium.
- Melk er også en god kilde, idet vi drikker relativt mye melk her i Norge. Bananer er en av få frukter som inneholder en del magnesium. Og forunderlig nok står kaffe for ti prosent av magnesiuminntaket til en gjennomsnittlig voksen, sier Arsky.

Privat helsereise: Slik kan du få dekket behandling i utlandet
Vi PlussIkke farlig å ta for mye
Dersom du mistenker at du har for lavt magnesiumnivå, er det for de aller fleste lite risiko forbundet med å ta tilskudd av magnesium i en periode. Et eventuelt overskudd av magnesium vil skilles ut via urinen, og det er svært liten fare for forgiftning ved overdose hos ellers friske voksne.
- Høyt inntak av magnesium gjennom kosthold er ikke grunn til bekymring. Det skal også svært mye til å få en farlig overdose med tilskudd så lenge man ikke har nedsatt nyrefunksjon, da ekstra magnesium skilles ut via urinen, sier Therese Aarsæther.
Selv har hun tatt tilskudd av magnesium i perioder med økt stress eller magnesiumfattig kosthold. Hun oppfordrer til å snakke med fastlegen sin før man starter med tilskudd av magnesium, særlig dersom man bruker faste medisiner.
- Magnesium kan påvirke effekt og absorpsjon av medisiner, og derfor er det viktig å snakke med fastlegen sin eller farmasøyt om man går på medisiner for å hindre uønskede effekter. Det kan også være lurt å tenke på typen magnesiumtilskudd som tas, da noen magnesiumbindinger kan virke kraftig lakserende, mens andre typer ikke er like utfordrende for magen, avslutter Aarsæther.

Elizabeths (62) fysiske alder: 23 år
Vi Pluss
5 enkle grep som forlenger de gode årene
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.