Fallskader

Fallulykker er en av de fremste dødsårsakene i Norge

Men enkle grep i hjemmet kan redusere risikoen for fall.

FALL: Flere fallfeller finnes i hjemmet, for eksempel løse tepper, ledninger, glatte gulv og trapper. Foto: Scanpix.
FALL: Flere fallfeller finnes i hjemmet, for eksempel løse tepper, ledninger, glatte gulv og trapper. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fallskader er rangert som den sjette viktigste bidragsfaktoren til helsetap i Norge, blant annet større enn helsetapet forbundet med hjerte- og karsykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet.

Nå er det høysesong for fallulykker. Det er som regel de eldre som rammes av fallulykker, ofte med bruddskader som utfall.

Løse tepper og dårlig belysning

Utendørs skyldes mange fallulykker glatt føre og manglende strøing på fortau.

Innendørs kan løse ledninger, løse teppekanter og trapper øke risikoen for fallulykker.

Inger Johansson, professor ved Institutt for helsevitenskap Gjøvik ved NTNU, har gjort studier på fall.

Hun forteller at typiske fallfeller også kan være glatte gulv, dårlig belysning, ustabile møbler ved tilfeller når en person reiser eller setter seg på en stol eller seng, og ustødige sko.

- Fallulykker kan i tillegg være relatert til personens fysiske helse som tapt muskelmasse, dårlig syn, redusert koordinasjon, ustabil diabetes, osteoporose, hjerte-og karsykdom og kroniske sykdommer med nedsatt bevegelsesfunksjon, forklarer Johansson til Vi Over 60.

Risikoen for fall kan også bero på personens psykiske helse.

- Personer med demens har større risiko for fallskader og samtidig redusert prognose for å hente seg inn igjen, forteller professoren videre.

Et økende problem

Bente Gunnarshaug, rådgiver i Stavanger, har gjort en undersøkelse på fall blant pasienter i hjemmet og i sykehjem. Ifølge Gunnarshaug er fall et stort og økende problem for eldre kvinner og menn i den vestlige verden.

I studien kommer det frem at omlag en tredjedel av alle pasienter på sykehjem, sykehus og i hjemmehjelp-tjenesten opplever fall i løpet av ett år. For minst seks av dem resulterer fallet i alvorlig skade.

Gunnarshaug hevder at fall fører til frykt for nye fall, som reduserer aktivitetsnivået blant eldre.

Sjansen for at en eldre person vil overleve etter en fallskade beror på vedkommendes fysiske og psykiske tilstand, mener Johansson.

- I tillegg kommer det an på om personen får tilstrekkelig behandling i etterkant, god rehabilitering og smertelindring, sier hun.

Forebygging

Pasientsikkerhetsprogrammet (2015-2018) og Helse- og omsorgsdepartementet har satt et mål om å redusere antall hoftebrudd som følge av fall innen 2018, og har derfor økt fokuset på trygghet for pleiepasienter.

Men forskning viser at helsepersonell fortsatt ikke er sikre på hvordan fall skal forebygges. Dette til tross for at to av tre fall ved sykehus kan forebygges.

Johansson mener at risikoen for fall kan forebygges ved å vurdere ulike risikofaktorer utendørs og innendørs, fokusere på tiltak for personers fysiske funksjon som trening av balanse og muskelsvakhet.

- Ulike treningsprogram som dans, gymnastikk i ulike former, tilstrekkelig næringstilførsel og eventuelt utredning for osteoporose og dårlig syn, kan også være forebyggende, avslutter professoren.​​

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.