Insomni hos eldre

Faktorene som kan bidra til søvnproblemer

En studie på insomni blant eldre viser at disse faktorene spesielt er knyttet til søvnløshet i denne aldersgruppen.

SØVNPROBLEMER: Flere godt voksne kvinner enn menn sliter med søvn. Foto: NTB
SØVNPROBLEMER: Flere godt voksne kvinner enn menn sliter med søvn. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både kjønn, utdanningsnivå og fysisk aktivitet kan påvirke søvnen til eldre voksne, ifølge BMC Geriatrics, som slår fast at forekomsten av eldre voksne med søvnløshetssymptomer er høy, og påvirker omtrent én av tre eldre polikliniske pasienter.

I en tverrsnittsstudie utført i 2018 på 400 forsøkspersoner i alderen 60 år ble sosiodemografi, helseatferd og kliniske data samlet inn ved intervjuer av deltakerne. Studien fant betydelige forskjeller mellom kjønn knyttet til søvnløshet og søvnløshetsrelaterte symptomer - i tillegg til flere andre faktorer.

Kvinner mest plaget av insomni

I tillegg til at studien slår fast at kvinner oftere sliter med insomni enn menn, ble følgende faktorer trukket frem som kan bidra til høyere forekomst av søvnløshet hos eldre voksne:

  • Å være eldre voksen som er skilt, separert eller enke
  • De med lavere utdanningsnivå og/eller inntekt
  • Røyking
  • Alkoholbruk
  • Redusert fysisk aktivitet

Også Senter for søvnmedisin ved Haukeland sykehus i Bergen slår fast at det er flest kvinner som rapporterer insomni, og hyppigheten øker med økende alder. Forskjellen mellom mann/kvinne og økningen med alderen inntrer fra midten av 40-årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.