Covid-19 blant eldre

Faktorene som bidrar til innleggelse

FHIs ferske rapport viser at det kan være flere faktorer som bidrar til at fullvaksinerte eldre utgjør en stor andel av de som er innlagt på grunn av covid-19.

SYKESHUSINNLEGGELSE: Eldre på rundt 75 år preger statistikken blant de som legges inn på grunn av Covid, også vaksinerte eldre. Foto: NTB
SYKESHUSINNLEGGELSE: Eldre på rundt 75 år preger statistikken blant de som legges inn på grunn av Covid, også vaksinerte eldre. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Folkehelseinstituttet la tirsdag fram rapporten Risiko ved covid-19-epidemien og ved omikronvarianten i Norge. Her kommer det frem at det er flere årsaker til at fullvaksinerte eldre utgjør en stor andel av de som er blitt innlagt grunnet covid-19 den siste tiden.

Ved en økende epidemi kan det bli nødvendig at eldre fullvaksinerte og andre grupper med risikofaktorer i større grad beskytter seg mot smitte i desember og januar, skriver FHI.

Samtidig kan de nye legemidlene mot covid-19 bli tilgjengelige i Norge på nyåret, som etter alt å dømme vil være mest aktuelle for eldre og andre risikogrupper.

Eldre rundt 75 år legges inn

FHI skriver i rapporten at rundt fire av ti av dem som legges inn har vært uvaksinert, og er i hovedsak voksne i alderen 30-70 år.

Blant de vaksinerte som legges inn er det derimot i stor grad eldre personer med medianalder på 75 år, hvor rundt tre av fire tilhører risikogrupper med høy eller moderat risiko for alvorlig forløp.

FHI forklarer dette på følgende måte:

«Det kan skyldes at eldre personer generelt oppnår lavere beskyttelse av vaksinasjon, at denne aldersgruppa har lengst tid siden andre dose, at denne aldersgruppa hadde kort intervall mellom første og andre dose, eller en kombinasjon av disse faktorene. De kan derfor nå, mer enn et halvt år seinere, ha mindre beskyttelse også mot alvorlig sykdom», skriver FHI i rapporten, som også viser at en tredje dose kan ha gitt god effekt på innleggelser og dødsfall.

FHI påpeker samtidig at flere sykehus melder om en presset situasjon som følge av mange innleggelser av eldre med luftveisinfeksjoner, ikke bare covid-19.

Hva med frykten for omikronvarianten?

Når det gjelder omikronvarianten og om denne gir høyere risiko for alvorlig sykdom, skriver FHI at opplysningene de har tilgang på ikke gir sikker kunnskap til å trekke noen konklusjon foreløpig.

FHI skriver også at det ikke foreligger statistikk, analyser eller studier av vaksinasjonseffekten mot omikronvarianten.

FHI skriver videre at det ser ut til at omikronvarianten overtar for deltavarianten som dominerende variant i Sør-Afrika, og dersom dette stemmer, kan man kanskje regne med at det samme vil skje i Norge også, særlig ettersom vi nå har vintersesong.

Hva dette innebærer er det derimot knyttet stor usikkerhet til, og FHI skriver at fagmiljøer verden over vil framskaffe ny kunnskap de nærmeste dagene og ukene.

Immunolog og UiO-professor Anne Spurkland sier til DB at dersom Omikron smitter lettere enn Delta-varianten kan det bli voldsomt for sykehusene de neste to, tre månedene. Samtidig kan denne mutasjonen gjøre det bedre på sikt - hun håper og tror at vi ikke får en ny runde med en bekymringsfull virusvariant etter Omikron. Dermed kan Covid ende som en vanlig forkjølelse, tror professoren.

- Betydelig farligere for eldre

Når det gjelder risikoen ved covid-19 generelt for de inneværende månedene, skriver FHI at selv med god vaksinasjonsdekning er det en klar aldersgradient: «Denne sykdommen er betydelig farligere for eldre», påpeker de i sin rapport.

Deres vurdering er at det er stor sannsynlighet for en økende epidemi i landet i perioden desember–januar, og at denne økningen er stor.

«Vi er bekymret for at flere utbrudd på sykehjem og i sykehus kan ramme de mest utsatte. Vi er også bekymret for smitte til eldre fullvaksinerte med underliggende risikofaktorer utenfor sykehjem og sykehus. De fleste av landets kommuner vil oppleve økningen», skriver FHI.

«Det kan bli nødvendig at eldre fullvaksinerte og andre grupper med risikofaktorer i større grad beskytter seg mot smitte», fastslår Folkehelseinstituttet.

Legemidler mot covid-19 til eldre

Samtidig skriver de at to nye legemidler fra henholdsvis Pfizer og Merck ifølge produsentenes pressemeldinger skal kunne redusere risikoen for sykehusinnleggelse med henholdsvis rundt 30 og opptil 90 prosent hos uvaksinerte risikopasienter som starter behandlingen tidlig i sykdomsforløpet.

FHI påpeker at det er usikkerhet rundt anslagene om effekt, men at legemidlene trolig vil bli godkjent av europeiske legemiddelmyndigheter og tilgjengelige i Norge i løpet av få måneder. De understreker at det er ukjent hvor god effekten vil være hos vaksinerte.

I første omgang vil slik behandling sannsynligvis være aktuell for eldre pasienter og enkelte grupper med økt risiko for alvorlig sykdomsforløp og død av covid-19 med bekreftet covid-19, skriver FHI, og legger til at legemidlene sannsynligvis blir tilgjengelige tidligst i januar-februar 2022.

ADVARER: Bær fra frysedisken kan føre til flere sykdommer. Video: Berit B. Njarga. Klipp og reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Men ikke alle eksperter er overbevist over at disse legemidlene er løsningen: Blant annet mener tidligere Harvard-virolog William Haseltine at medisinen kan føre til nye og farligere varianter av viruset og at man potensielt er på vei mot en katastrofe i verdensklasse, skrev Dagbladet i november.

Medisinen fra Pfizer skal kunne redusere risikoen for sykehusinnleggelser og dødsfall med 89 prosent, skrev NRK etter at legemiddelselskapet presenterte legemiddelet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.