Få et gratis, skreddersydd treningsprogram

Ulikt abeid belaster kroppen på ulike måter. Nå har Helsedirektoratet lansert et treningsprogram som kan tilpasses ditt individuelle behov og din alder.

TRENINGSPROGRAM: Med Helsedirektoratets digitale løsning kan du få et skreddersydd treningsprogram. Foto: NTB
TRENINGSPROGRAM: Med Helsedirektoratets digitale løsning kan du få et skreddersydd treningsprogram. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Musearm og vond nakke som følge av mye PC-arbeid? Eller kanskje har tunge løft i arbeidshverdagen gått hardt utover ryggen? Jo eldre vi blir, jo større er risikoen for at jobben sliter på kroppen.

Det er likevel ikke gitt at de innlagte pausene med kollektiv tøy og bøy i arbeidstiden gjør susen - trening som gagner noen, kan være mindre nyttig for andre. Derfor har Helsedirektoratet nylig lansert en digital løsning, der du får skreddersydde øvelser basert på opplysninger du selv fyller inn.

Smart mosjon, som programmet kalles, legger opp til at du skal kunne trene hvor som helst og når som helst, uten veiledning og i utgangspunktet uten hjelpemidler, selv om strikk eller manualer kan brukes i enkelte øvelser.

Modellen er oppdelt etter tre yrkesgrupper: personer med stillesittende arbeid, de som står og går mye i jobben, og de som har tungt arbeid. Oppgir du en kombinasjon, programmeres det for dette. Treningen tilpasses i tillegg dine personlige fysiske forutsetninger.

Slik gjør du det

Følg lenken «Lag ditt eget treningsprogram» på helsenorge.no. Her får du spørsmål om arbeidssituasjonen din, om alder, kjønn, høyde og vekt, styrke, balanse, kondisjon, samt eventuelle smerter og plager du har. Du kan til enhver tid oppdatere opplysningene.

Innloggingen skjer via ID-porten, sikkerhetsnivået er dermed det samme som i nettbank. Personopplysningene deles ikke med arbeidsgiver eller andre aktører.

På bakgrunn av opplysningene får du anbefalt et tredelt program, der den første delen består av oppvarming, den andre av målrettede øvelser basert på den fysiske arbeidssituasjonen din, mens den tredje delen tar utgangspunkt i eventuelle plager. Sliter du med knær og ankler, for eksempel, eller har problemer med å holde balansen når du står på en fot, får du øvelser som avhjelper dette.

Programmet er en kombinasjon av kondisjons- og styrketrening med kroppen som belastning, som tilsammen utgjør 50 minutters trening i uka, pluss oppvarming.

Du behøver imidlertid ikke å trene 50 minutter i ett strekk om det ikke passer deg - i stedet kan du velge å dele opp treningen i 2x25 minutter i uka, eller 5x10 for den saks skyld. Det viktigste for å oppnå resultater, er at du trener regelmessig og med høy nok intensitet og belastning til at du blir sliten.

Forlenget arbeidsliv

Målet med Smart mosjon er at folk skal være bedre rustet til å tåle belastningene de har i jobben, oppgir Helsedirektoratet, særlig med tanke på at mange av fremtidens arbeidstakere må regne med å jobbe til de er over 70 år.

Den omfattende internasjonale forskningen som ligger til grunn for programmet, viser nemlig at målrettet og regelmessig trening gir vinn-vinn i arbeidslivet:

Arbeidstakerne rapporterer at de har bedre helse og mindre plager, mens virksomhetene rapporterer om bedre arbeidsmiljø, økt produktivitet og mindre fravær.

Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgivere en plikt til å vurdere tiltak for å fremme fysisk aktivitet blant de ansatte, som har krav på full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger av jobben de gjør. Helsedirektoratet anbefaler derfor virksomheter å ta i bruk Smart mosjon, men presiserer at det ikke skal gå på bekostning av det som skal forebygges og tilrettelegges på arbeidsplassen, altså det systematiske og forebyggende HMS-arbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.