Alkohol og kreft

Ett glass mindre reduserer risikoen for kreft

Alkohol øker risikoen for sju forskjellige typer kreft, men få av oss er klar over sammenhengen. Nå vil Helsedirektoratet merke alkohol som kreftfarlig. Den gode nyheten? Du trenger ikke bli avholds for å få en helsegevinst.

ER DET SAMMENHEGN MELLOM ALKOHOL OG KREFT? Lar du en av disse stå, reduserer du risikoen for å få kreft. Men at alkohol er kreftfremkallende, er det få som er klar over. Foto: NTB
ER DET SAMMENHEGN MELLOM ALKOHOL OG KREFT? Lar du en av disse stå, reduserer du risikoen for å få kreft. Men at alkohol er kreftfremkallende, er det få som er klar over. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At røyking øker risikoen for å få kreft, er noe de aller fleste av oss kjenner til. Svært mange nordmenn har stumpet røyken de siste tiårene, og mens det på 1970-tallet var nærmere 75 prosent som røykte daglig, er andelen dagligrøykere nå cirka 8 prosent. Det er gode nyheter for folkehelsa, særlig når det gjelder risikoen for å få kreft.

Men mens stadig færre av oss tar en røyk, er trenden det motsatte for alkohol. Vi drikker oftere og mer, og særlig gjelder dette godt voksne. Og det til tross for at vi tåler mindre alkohol når vi blir eldre.

I tillegg har svært få av oss vært klar over at alkohol også er kreftfremkallende.

Få vet at alkohol er kreftfremkallende

Hvert år kan over 400 tarmkrefttilfeller og over 200 brystkrefttilfeller knyttes til alkoholbruk. Likevel er det svært få som kjenner sammenhengen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til og Kreftforeningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.