Alkohol og kreft

Ett glass mindre reduserer risikoen for kreft

Alkohol øker risikoen for sju forskjellige typer kreft, men få av oss er klar over sammenhengen. Nå vil Helsedirektoratet merke alkohol som kreftfarlig. Den gode nyheten? Du trenger ikke bli avholds for å få en helsegevinst.

ER DET SAMMENHEGN MELLOM ALKOHOL OG KREFT? Lar du en av disse stå, reduserer du risikoen for å få kreft. Men at alkohol er kreftfremkallende, er det få som er klar over. Foto: NTB
ER DET SAMMENHEGN MELLOM ALKOHOL OG KREFT? Lar du en av disse stå, reduserer du risikoen for å få kreft. Men at alkohol er kreftfremkallende, er det få som er klar over. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At røyking øker risikoen for å få kreft, er noe de aller fleste av oss kjenner til. Svært mange nordmenn har stumpet røyken de siste tiårene, og mens det på 1970-tallet var nærmere 75 prosent som røykte daglig, er andelen dagligrøykere nå cirka 8 prosent. Det er gode nyheter for folkehelsa, særlig når det gjelder risikoen for å få kreft.

Men mens stadig færre av oss tar en røyk, er trenden det motsatte for alkohol. Vi drikker oftere og mer, og særlig gjelder dette godt voksne. Og det til tross for at vi tåler mindre alkohol når vi blir eldre.

I tillegg har svært få av oss vært klar over at alkohol også er kreftfremkallende.

Få vet at alkohol er kreftfremkallende

Hvert år kan over 400 tarmkrefttilfeller og over 200 brystkrefttilfeller knyttes til alkoholbruk. Likevel er det svært få som kjenner sammenhengen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til og Kreftforeningen.

  • Bare 1 av 10 kjenner sammenhengen mellom alkohol og brystkreft.
  • Bare 2 av 10 kjenner sammenhengen mellom alkohol og tarmkreft.

– At alkohol er kreftfremkallende har vært kjent siden 1980-tallet. Likevel har vi ikke kommet lenger i å øke bevisstheten i befolkningen, og vi vet at også fastleger og helsepersonell i for liten grad tar dette opp med sine pasienter. Vi må bli flinkere til å snakke om at alkohol øker risikoen for kreft, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til, i en pressemelding.

Akkurat det kan det virke som om Helsedirektoratet er helt enig i: De anbefaler nå et påbud om at alle alkoholholdige produkter merkes med en helseadvarsel om at det er kreftfremkallende. En slik merking vil være i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon.

- Hvert glass teller

Sammen med Kreftforeningen har Av-og-til igangsatt en kampanje for å øke kjennskapen i befolkningen om alkohol som kreftrisiko. Målet er ifølge de to foreningene ikke å få folk til å slutte å drikke helt, men å gjøre folk mer bevisste på eget alkoholforbruk.

– Mange forbinder alkohol med kos og hygge, og derfor kan det være tungt å få høre at alkohol øker risikoen for å utvikle kreft. Samtidig er den gode nyheten at du reduserer risikoen for hvert glass du kutter, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, i pressemeldingen.

Alkohol knyttet til sju typer kreft

Alkohol er knyttet til minst sju forskjellige typer kreft, ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon utgitt i 2021.

Du trenger ikke drikke mye for at risikoen øker, selv om risikoen er langt høyere for stordrikkere. Alle typer alkohol, både øl, vin og brennevin, øker risikoen for kreft.

Verdens helseorganisasjon knytter følgende typer kreft til alkohol: Kreft i munnhulen, halsen, spiserøret, leveren, strupen og tarmen, samt brystkreft hos kvinner.

Mer enn dobbelt så mange menn som kvinner dør av alkoholrelatert kreft. Hos menn er tarmkreft det vanligste, mens kvinner oftere blir rammet av brystkreft.

Er det farlig å drikke hver dag?

Ifølge WHO og Kreftforeningen finnes det dessverre ikke en trygg, nedre grense for alkoholbruk. Hvert eneste glass øker kreftrisikoen, også om du har et lavt eller moderat forbruk.

Samtidig er det også slik at risikoen reduseres for hvert glass du lar stå. Selv det å bytte ut ett glass vin eller øl med alkoholfri drikke, kan gjøre en forskjell.

Noe å tenke på når du sitter i solveggen og får lyst på noe godt i glasset, kanskje?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.