Medisin mot Alzheimers sykdom

Et vendepunkt i kampen mot Alzheimers

Medisinen Donanemab kalles et vendepunkt ettersom den kan bremse utviklingen av Alzheimers.

Et vendepunkt i kampen mot Alzheimers
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Amerikanske Eli Lilly and Co. har søkt myndighetene om godkjennelse av donanemab, et nytt legemiddel som bremser utviklingen av Alzheimer, melder NTB.

Kliniske tester har ifølge produsenten vist at også donanemab kan bremse svekkelsen med mellom fire og sju måneder, eller med rundt 60 prosent, i et tidlig stadium av sykdommen.

Professor Giles Hardingham fra UK Dementia Research Institute sier til BBC at det er fantastisk å se disse resultatene publisert i sin helhet i dag.

- Vi har ventet lenge på behandlinger for Alzheimers, så det er virkelig oppmuntrende å se konkrete fremskritt fortsette å ta fart i feltet.

Disse hadde størst effekt av donanemab

I donanemab-studien undersøkte forskere 1736 personer i alderen 60 til 85 år med Alzheimers i tidlig stadium. Halvparten av dem fikk en månedlig infusjon av behandlingen, og den andre halvparten fikk en placebo-behandling over 18 måneder.

Dette viser funnene av studien:

  • Legemidlet ser ut til å ha en betydelig effekt, i det minste for noen pasienter
  • De som var tidlig i sykdomsforløpet og hadde mindre proteiner i hjernen ved studiens oppstart hadde også bedre resultater ved hjerneskanninger etter gjennomført studie.
  • De som fikk medikamentet stoffet beholdt mer av sitt dagligle liv, og klarte å diskutere aktuelle hendelser, svare på telefonen eller drive med hobbyer
  • Sykdommens tempo, bedømt ut fra hva folk fortsatt kunne gjøre fra dag til dag, ble redusert med omtrent 20–30 prosent totalt sett – og med 30–40 prosent hos en gruppe med pasienter der forskerne forventet større effekt.
  • Det var betydelige bivirkninger og pasienter må være klar over risikoen ved behandling
  • Halvparten av pasientene på donanemab kunne stoppe behandlingen etter et år, fordi det hadde fjernet tilstrekkelig med hjerneavleiringer.

Bruk knyttet til risiko

Selv om de to nye legemidlene er lovende, og av noen blir framstilt som et stort gjennombrudd, er bruken av dem også forbundet med en viss risiko.

Av de drøyt 1700 pasientene som deltok i testen av donanemab, opplevde opptil en tredel hevelser i hjernen. For de fleste gikk dette greit, men to eller kanskje tre pasienter døde ifølge BBC som følge av dette.

I 2011 begynte Kims far plutselig å endre seg. Tor, som alltid hadde vært fornuftig og var Kims forbilde, tok plutselig opp store lån og forfalsket underskrifter. Etter flere år fikk han diagnosen frontallappdemens. Filmen er fra de siste åtte månedene av hans liv på Villa Enerhaugen. Vis mer

Kan denne soppen bremse Alzheimers?

Det er mye forskning på demens og Alzheimers, og kanskje finner man hjelp mot sykdommen også i naturen? Tidligere i år presenterte Queensland Brain Institute i Australia en ny studie som viser at soppen piggsvinsopp kan fremme vekst av nerveceller i hjernen. Piggsvinsopp har i flere århundrer blitt brukt i tradisjonell asiatisk medisin som botemiddel mot en rekke plager - inkludert svekket hukommelse.

Da forskerne studerte nerveceller fra hippocampus hos mus i mikroskop, så de at nervecellene etter 24 timer hadde vokst dobbelt så mye når de ble tilført komponenter fra piggsvinsopp.

Økt vekst i nervecellene i hippocampus vil, i hvert fall i teorien, kunne bety en styrking av hukommelsen og bidra til å opprettholde hjernens normale funksjon. Her kan du lese mer om studien på piggsvinsopp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.