Mannlig inkontinens:

- Et ukjent manneproblem

Sliter du med urinlekkasjer eller har problemer med vannlating er du ikke alene. For de fleste er det hjelp å få.

RAMMER OGSÅ MENN: Problemer med urinlekkasjer og vannlating er like vanlig blant menn som blant kvinner. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RAMMER OGSÅ MENN: Problemer med urinlekkasjer og vannlating er like vanlig blant menn som blant kvinner. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Urinlekkasjer og vannlatingsplager er minst like vanlig hos menn som hos kvinner, sier Henriette Veiby Holm, overlege ved urologisk avdeling ved Rikshospitalet til Vi.no.

Er du mann og har problemer med urinlekkasjer, sliter med å komme i gang med å tisse, må opp om natta for å gå på toalettet eller får akutt behov for toalettbesøk er du ikke alene.

Ifølge overlegen er godartet forstørret prostata en vanlig årsak til vannlatingsplager, men det kan også være andre årsaker til problemet, for eksempel nevrologiske eller skader. Hos yngre menn kan problemer med vannlating, for eksempel treg stråle, komme av tranghet i urinrøret etter en skade eller en medfødt lidelse.

– Bruker lang tid på å søke hjelp

Ifølge overlegen er problemer med vannlating mest vanlig blant eldre enn blant yngre menn.

– Vi behandler pasienter fra 18 til 80 år, men de fleste som blir operert for urinlekkasje er menn rundt 60–70 år. Menn i alle aldrer opereres for tranghet i urinrøret, sier Veiby Holm.

Hennes erfaring er at menn ofte bruker lang tid på å søke hjelp for disse problemene.

– Det er nok litt tabu og et ukjent manneproblem det ikke snakkes så mye om. Kvinner er nok flinkere til å snakke om plagene sine og kontakte lege når noe er galt, sier Veiby Holm.

Operasjon for prostatakreft er den vanligste årsaken til at menn får lekkasjeproblemer.

Veiby Holm forteller at også pasienter med MS, Parkinson eller ryggmargsskade er en gruppe som ofte får plager med urinveiene.

– For disse pasientene kan det ha gått flere år før de får hjelp. De har fått hjelp med andre plager, men lekkasjeplagene er kommet i skyggen. Når de endelig får hjelp betyr det enormt mye for dem. Endelig har de fått et verdig liv, sier hun.

– Får livet snudd på hodet

Veiby Holms klare anbefaling er å si fra til legen om problemene. De fleste kan få behandling.

– Mange eldre menn tror ikke det er hjelp å få. Noen lekker en liter og bruker masse bleier hver dag. De synes det er plagsomt. Når de får hjelp er de veldig takknemlige. De opplever en veldig forbedring i livskvalitet og får livet snudd på hodet, sier hun.

Behandlingsmetodene er forskjellige avhengig av hva som er årsaken til problemet. Skyldes urinlekkasjene overaktiv blære er det medikamentbehandling som gjelder.

– I første omgang kan du prøve behandling med enkle medikamenter som du får hos fastlege. Fastlegen kan vurdere om problemene er urinblæras skyld eller om det er prostataen som er årsaken til problemet, sier Veiby Holm.

Ulike behandlinger

Hvis medikamentene ikke fører til bedring bør du henvises til urolog for undersøkelse. Veiby Holm forteller at en enkel operasjon kan fjerne problemet.

– Om årsaken til lekkasjen er overaktiv blære og medisiner ikke har hjulpet kan man få injisert Botox i blæreveggen, forklarer overlegen.

For normal funksjon må blæra ha bra lagringskapasitet og lukkemuskelen må fungere bra. Årsaken til urinlekkasje kan være at en av delene, eller begge, ikke fungerer optimalt.

– Hvis det er en dårlig lukkemuskel som er årsaken til problemet er en annen mulighet å få operert inn et implantat. Det finnes i så fall flere muligheter, en slynge eller en kunstig lukkemuskel. Riktig valg av behandling vil urologen avgjøre. I noen tilfeller vil pasienten selv kunne få være med og velge.

Behandling er dessverre ikke egnet for alle.

– En del av disse operasjonene krever at pasienten kan håndtere implantatet. Hvis pasienten er dement eller har alvorlige sykdommer er han ikke egnet for denne typen kirurgi. Heller ikke alle kan få medikamentbehandling grunnet bivirkninger, sier Veiby Holm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.