Vitamin D i kantarell

- Et fint tilskudd til vitamin D

Mye nedbør gjør at skogen i deler av landet bugner av sopp. Kantareller og traktkantareller er en god kilde til D-vitaminer, men hvordan står det til med vitamininnholdet etter lagring?

KANTARELLER: Både kantareller og traktkantareller er gode D-vitaminkilder. Foto: Berit B. Njarga
KANTARELLER: Både kantareller og traktkantareller er gode D-vitaminkilder. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her

Vi forbinder gjerne matvarer som fisk, tran, egg og melk med D-vitaminer, men visste du at enkelte sopparter også er gode kilder til vitamin D?

Både kantareller og traktkantareller har et høyt D-vitamininnhold - men hva med når du forveller, tørker eller fryser soppen? Kan den være et bidrag til D-vitaminer også i vintermånedene når behovet for D-vitamin er størst?

Vi har snakket med Professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen, Jutta Dierkes, om det å bruke sopp og kantareller som D-vitaminkilde.

Her er det viktigste du må vite.

Forskjell på D-vitaminer

Ifølge Dierkes har de fleste sopp som vi kjøper i butikken et lavt innhold av D-vitaminer.

Samtidig er det også forskjell på D-vitaminer som man finner i fisk og kjøtt, og i planteriket.

- Vitamin D3, som er den formen vi danner i huden, finnes i dyreriket. I planteriket finner vi vitamin D2, som også fins i sopp, forklarer Dierkes.

Men kroppen klarer ikke å ta opp like mye av d-vitaminene fra sopp og planter, altså D2, som fra fisk og kjøtt, som er D3.

Det betyr likevel ikke at det ikke er et poeng å bruke sopp som D-vitaminkilde.

- Anbefalingen om å få i seg 10 mikrogram D-vitamin per dag skiller ikke mellom vitamin D2 og D3. Og er man for eksempel ikke så glad i fisk og plukker mye sopp, er det et fint tilskudd til vitamin D, sier Dierkes.

Hun legger til at vitamin D er et eksempel på mikronæringsstoff som bare fins i enkelte matvarer. Derfor holder det ikke å spise variert, man må også passe på å få i seg matvarer som inneholder D-vitaminer, som fisk, egg - og eventuelt kantareller.

Hvordan er D-vitamininnholdet etter bearbeiding av soppen?

Mange sopplukkere plukker såpass mye kantareller at det må bearbeides og lagres, for eksempel ved tørking, forvelling og frysing.

Men hva med D-vitamininnholdet da?

Hva skjer med D-vitamininnholdet ved bearbeiding? Foto: Berit B. Njarga
Hva skjer med D-vitamininnholdet ved bearbeiding? Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Professor Jutta Dierkes Variasjon kjenner til to forskjellige studier som har sett på nettopp dette, og sier også at vitamin D er et ganske stabilt vitamin i matvarer.

- Alle former av bearbeiding vil medføre en redusering av vitaminer, men én studie viste at jo høyere temperatur, jo mer gikk vitamininnholdet ned. Ved lav temperatur gikk nesten ingen vitaminer tapt, forteller Dierkes.

Altså vil D-vitamininnholdet gå lite ned ved tørking av sopp der man ofte bruker temperaturer på rundt 50 grader.

Selv ved høyere temperaturer var ikke vitamintapet større enn 25 prosent, ifølge studien som så på D-vitaminer i blant annet ørret og sopp ved bearbeiding.

Hvor mye D-vitamin trenger man?

Som nevnt er den generelle anbefalingen 10 mikrogram D-vitamin om dagen. Men for de over 75 år er anbefalingen faktisk 20 mikrogram hver dag. Dette fordi denne aldersgruppen ofte er mindre ute i sola, og også spiser mindre.

Fra september bør du passe på D-vitamininntaket ditt: Magritt Brustad, professor i ernæringsepidemiologi ved Universitetet i Tromsø, har tidligere uttalt til Vi.no at den gamle regelen om at man i måneder med «r» bør passe ekstra godt på vitamin D-inntaket, fortsatt er aktuell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.