Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Om det er farlig for helsa eller ikke å få i seg kunstige søtstoffer diskuteres jevnlig, og de lærde strides. Det dukker stadig opp ny forskning som indikerer at søtstoffene kan være ugunstige for deg, som denne studien fra i høst som viste at dersom man drikker mye lettbrus, kan det gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Nå skal EFSA, som er EUs mattrygghetsorgan, revidere om en rekke kjente søtningsmidler fortsatt kan regnes som trygge i bruk.
Aspartam, som blant annet brukes som søtning i lettbrus, skal ikke risikovurderes denne gangen, ifølge EFSA, og forklarer hvorfor lenger nede i artikkelen.

Advarer mot matvarene mange tror er sunne
Hvorfor skal bruken av søtstoff revideres?
Vi.no har spurt EFSA hva bakgrunnen er for at de nå gjør en ny revisjon av kunstige søtstoffer. Bakgrunnen er en forordning fra 2009, som sier at alle mattilsetningsstoffer som er tillatt før 20. januar 2009 bør være gjenstand for en ny risikovurdering av EFSA.
Det er satt opp et program for revurdering av godkjente mattilsetningsstoffer ved kommisjonsforordningen nr. 257/2010. Søtningsstoffene er blant mattilsetningsstoffene som skal revurderes, skriver kommunikasjonsmedarbeider Sharon Monti i en e-post til Vi.no.

Advarer: Tilsetningsstoff i alkohol og matvarer kan gi nerveskader

Sunt eller usunt? Fem matvarer som skaper usikkerhet
Vi PlussHvilke kunstige søtstoffer skal undersøkes nærmere?
Oversikten over søtstoff som skal under lupen omfatter en rekke kjente kunstige søtstoff, deriblant sorbitol, sukralose og xylitol.
Men hva med det mye omdiskuterte søtstoffet aspartam, som blant annet brukes i en del lettbrus?
- Reevalueringen av aspartam (E 951) ble allerede fullført i 2013 av EFSA, forklarer Monti.
Altså er det gjort en risikovurdering av Aspartam allerede - dermed regnes søtstoffet som trygt i bruk i matvarer, inkludert i lettbrus. Det samme gjelder Taumatin og Neohesperidin DC, der revideringen ble avsluttet henholdsvis september 2021 og september 2022.

Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi Pluss
Guri Schanke: - Slik spiste jeg meg frisk
Vi PlussHvordan foregår risikovurderingen av søtstoffene?
EFSAs kommunikasjonsmedarbeider forteller til Vi.no at EFSA har oppfordret både industri, vitenskapelige organer i EU og liknende, til å sende inn tilgjengelige data som kreves for å gjennomføre sikkerhetsvurderingen.
- Informasjonen innhentet gjennom innkallingene for data er supplert med vitenskapelig bevis som finnes offentlig tilgjengelig og gjennom grundige omfattende litteratursøk, siden den siste evalueringen fra Vitenskapskomiteen for mat eller EFSA. Alle tilgjengelige bevis vurderes i henhold til kriteriene skissert i protokollen for vurdering av fareidentifikasjon og karakterisering av søtningsstoffene, forklarer Monti.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.