Aspartam

Er kunstige søtstoffer trygge? Nå skal disse stoffene revideres

EFSA, EUs matsikkerhetsbyrå, er i gang med en større gjennomgang av kunstige søtstoffer for å sjekke om de fortsatt kan regnes som trygge i bruk.

ASPARTAM: Et av de mest omstridte kunstige søtstoffene er aspartam, som blant annet blir brukt i lettbrus. Men aspartam skal ikke under lupen denne gangen. Foto: NTB
ASPARTAM: Et av de mest omstridte kunstige søtstoffene er aspartam, som blant annet blir brukt i lettbrus. Men aspartam skal ikke under lupen denne gangen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om det er farlig for helsa eller ikke å få i seg kunstige søtstoffer diskuteres jevnlig, og de lærde strides. Det dukker stadig opp ny forskning som indikerer at søtstoffene kan være ugunstige for deg, som denne studien fra i høst som viste at dersom man drikker mye lettbrus, kan det gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Nå skal EFSA, som er EUs mattrygghetsorgan, revidere om en rekke kjente søtningsmidler fortsatt kan regnes som trygge i bruk.

Aspartam, som blant annet brukes som søtning i lettbrus, skal ikke risikovurderes denne gangen, ifølge EFSA, og forklarer hvorfor lenger nede i artikkelen.

Hvorfor skal bruken av søtstoff revideres?

Vi.no har spurt EFSA hva bakgrunnen er for at de nå gjør en ny revisjon av kunstige søtstoffer. Bakgrunnen er en forordning fra 2009, som sier at alle mattilsetningsstoffer som er tillatt før 20. januar 2009 bør være gjenstand for en ny risikovurdering av EFSA.

Det er satt opp et program for revurdering av godkjente mattilsetningsstoffer ved kommisjonsforordningen nr. 257/2010. Søtningsstoffene er blant mattilsetningsstoffene som skal revurderes, skriver kommunikasjonsmedarbeider Sharon Monti i en e-post til Vi.no.

Hvilke kunstige søtstoffer skal undersøkes nærmere?

Oversikten over søtstoff som skal under lupen omfatter en rekke kjente kunstige søtstoff, deriblant sorbitol, sukralose og xylitol.

Men hva med det mye omdiskuterte søtstoffet aspartam, som blant annet brukes i en del lettbrus?

- Reevalueringen av aspartam (E 951) ble allerede fullført i 2013 av EFSA, forklarer Monti.

Altså er det gjort en risikovurdering av Aspartam allerede - dermed regnes søtstoffet som trygt i bruk i matvarer, inkludert i lettbrus. Det samme gjelder Taumatin og Neohesperidin DC, der revideringen ble avsluttet henholdsvis september 2021 og september 2022.

Hvordan foregår risikovurderingen av søtstoffene?

EFSAs kommunikasjonsmedarbeider forteller til Vi.no at EFSA har oppfordret både industri, vitenskapelige organer i EU og liknende, til å sende inn tilgjengelige data som kreves for å gjennomføre sikkerhetsvurderingen.

- Informasjonen innhentet gjennom innkallingene for data er supplert med vitenskapelig bevis som finnes offentlig tilgjengelig og gjennom grundige omfattende litteratursøk, siden den siste evalueringen fra Vitenskapskomiteen for mat eller EFSA. Alle tilgjengelige bevis vurderes i henhold til kriteriene skissert i protokollen for vurdering av fareidentifikasjon og karakterisering av søtningsstoffene, forklarer Monti.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.