Er du egentlig snill når du gir barnebarnet godteri?

- Mange besteforeldre i dag synes kanskje at småbarnsforeldre er hysteriske når det gjelder kosthold, sier psykolog. Men er det sånn at det som «gikk bra før i tida» går bra i dag?

GLAD I SØTSAKER: Barn i dag er omgitt av godteri hele tida. Det er noe å tenke på hvis du vil gi barnebarna godteri. Foto: NTB Shutterstock
GLAD I SØTSAKER: Barn i dag er omgitt av godteri hele tida. Det er noe å tenke på hvis du vil gi barnebarna godteri. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- For mange handler det om å gi en opplevelse av å få noe godt av noen som bryr seg. Kanskje du vil gi barnebarna de samme opplevelsene som du selv har hatt, sier psykolog Line Marie Warholm til Vi.no.

Det er mye kos når barnebarnet kommer på besøk. Og som besteforelder vil du kanskje gjøre litt ekstra stas på barnebarnet og gi det en sjokolade eller is. Du har kanskje selv opplevd å bli stukket til en sjokoladebit fra en kjær besteforelder. Men det er ikke alltid småbarnsforeldrene synes det er ok at barnet får godteri. Er det da foreldrene som er hysteriske? For det kan vel ikke gjøre noe at barnebarnet får litt ekstra kos hos besteforeldrene? Eller?

Ifølge psykologen er ikke gode minner nødvendigvis overførbare til i dag:

- Vi må huske at verden er annerledes. Det er overflod av mat og sukker over alt. Før i tiden var godsaker en knapphet. Da skapte det lille man fikk stor glede. Og det var kanskje til og med sunt å få litt ekstra energi innimellom. I dag er det umulig å få den samme reaksjonen fra barnebarna, og ikke har de spesielt godt av det heller, sier Warholm.

Viktig å kommunisere

For barna i dag er omgitt av godteri hele tida og overvekt er en stor helseutfordring. Og samtidig som vi lever i en overflod av søtsaker og mat, har også kunnskapen om sunt kosthold økt.

- Det beste er om man kan ha en åpen dialog om mat og godteri. Foreldre kan forsøke å forklare besteforeldre hva de tenker og hvorfor. Og besteforeldre kan forsøke å lytte og forstå. Still deg selv spørsmålet: Er godteri grunn god nok til å overkjøre foreldrene i deres valg for barna sine? Hvordan ville du følt det hvis dine foreldre og svigerforeldre overkjørte deg da dine barn var små?

- Mange besteforeldre i dag synes kanskje at småbarnsforeldre er hysteriske når det gjelder kosthold. Det kan være vanskelig å finne en sunn balansegang og vanskelig å manøvrere, sier hun.

Psykologen påpeker at mye av fokuset på mat og kropp i dag også kan være hysterisk.

- Det er lett å forstå at besteforeldre kan få en trass i seg i mot det. For det er andre ting å vende oppmerksomheten mot enn mat og kropp.

Men det som «gikk bra før i tida» går ikke nødvendigvis bra nå, ifølge psykologen:

- Det er et ugyldig argument. Vi gjør det alltid så godt vi kan med den kunnskapen vi har. Å gjøre noe annet er å handle mot bedre vitende og det går ikke.

Endret fokus på sukker

Også Ella Marie Heyerdahl, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor i ernæring ved Oslo Nye Høyskole, påpeker at mye har endret seg i løpet av åra. Småbarnsforeldre er blitt mer bevisste på sunt kosthold og det mener ernæringsfysiologen er bra. Samtidig synes hun ikke det er rart hvis småbarnsforeldre og besteforeldre har ulike tanker om sukkerholdige matvarer.

- Det endrede fokuset på sukker er litt nytt. Da jeg var liten på 80-90 tallet skjønte vi ikke helt at mye sukker var uheldig. Da handlet det mer om økonomi, tannhelse og hva som var tilgjengelig. På 90-tallet var det et stort fokus på at det skulle være fettfritt og fettredusert, men maten hadde gjerne et høyt sukkerinnhold. I dag er mange foreldre bevisst på å unngå for mye sukker og søtsaker til barna. Foreldre i dag anbefales å unngå søt mat som kjeks, is og søt drikke til barn under 1 år, sier Heyerdahl.

Heyerdahl mener det ikke er snilt å gi barnebarna godteri.

- Du er mer snill hvis du gir ordentlig hjemmelaget mat. Snakk med foreldrene og la foreldrene bestemme, råder hun.

Ifølge Heyerdahl har det likevel også vært litt sukkerhysteri blant småbarnsforeldre.

- For eksempel er det ikke sukker i brunost og yoghurt som er det vi ønsker å unngå. Disse matvarene har mange andre gode næringsstoffer. Det vi vil redusere er sukker fra godteri og ultraprossessert mat som kjeks og snacks.

Ikke en uskyldig, liten is

Ifølge Heyerdahl er det også viktig å huske på at barn har små kropper.

- Du tenker kanskje at det er en uskyldig, liten is hos bestemor. Men den er ikke uskyldig fordi den ødelegger appetitten. Maten barna spiser bør være av god kvalitet, sier Heyerdahl.

Barn trenger energi, men godteri gir bare tomme kalorier. Godteri i barnemager vil ta opp plassen til de sunne måltidene med gode næringsstoffer.

- Maten de spiser bør være næringstett og inneholde mye vitaminer og mineraler, understreker Heyerdahl. Her er det kostrådene som gjelder – med fokus på matvarer som grove kornprodukter, fisk, meieriprodukter, frukt og grønnsaker.

Sukker overalt

Heyerdahl påpeker at man fortsatt bør tenke «lørdagsgodt» og spesielle anledninger når det kommer til søtsaker. Denne kvota fylles ofte opp på grunn av tilstelninger og bursdager. Hun råder besteforeldre til å avklare med foreldrene om de synes det er greit med søtsaker til barnebarnet.

- Gi heller noe sunt, som frukt eller bær. Har du overskudd og tid kan du lage smoothie eller hjemmelaget is. Lag gjerne noe god mat sammen med barnebarnet. Å gi barna tid og å lage mat sammen gir gode felles opplevelser, sier Heyerdahl.

Og lager du en god dessert basert på frukt og bær er det ikke så farlig om det er litt sukker i det.

- Det er bedre enn å gi dem søtsaker mellom måltidene. Det er da appetitten til de ordentlige måltidene blir ødelagt. Søtsaker mellom måltidene er heller ikke bra for tennene, sier hun.

Ifølge ernæringsfysiologen er det viktig å skape gode kostholdsvaner tidlig.

- Hvis barna venner seg til mye sukker og får det tidlig i livet skapes det forventninger om å få noe. Å kunne kose seg med sunn og næringsrik mat er viktig for å tilrettelegge for god helse senere, understreker hun.

Tilby noe annet

Kos med barnebarn trenger heller ikke være knyttet til å gi godteri.

Psykolog Warholm mener besteforeldre kan tilby noe annet:

- Gi barna noe det er knapphet på i dag. Tid med en voksen og alenetid. Besteforeldre i dag kan tilby noe annet enn det raske livet. De kan tilby langsomhet, kontakt, og tid uten skjerm.

Du kan gjøre det så enkelt du vil. Ta med barnet ut i hagen eller la det bli med på å lage mat.

- Du kan lese bøker, ta med barnet ut i skogen, gå på teater eller konsert hvis det er noe du ønsker å bringe videre, sier hun. Ikke vær redd for å være kjip og kjedelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.