Er dette sunne «bær»?

I matbutikkene finner du frukt og bær som er tørket - hvor ingredienslista røper at innholdet er langt fra bare tørket og lagt i pose. Til tross for dette kan slike produkter være nyttige å få i seg, spesielt for enkelte eldre.

«TØRKEDE TRANEBÆR»: Kan man regne det som et tørket bær når det er tilsatt rundt 40 prosent sukker, er spørsmålet. Foto: Berit B. Njarga
«TØRKEDE TRANEBÆR»: Kan man regne det som et tørket bær når det er tilsatt rundt 40 prosent sukker, er spørsmålet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En sunn snacks etter middag, eller bær til å strø over grøten om morgenen. Tørket frukt og bær høres både sunt og godt ut, men vær obs når du handler:

Det er ikke nødvendigvis bare «ren frukt» i posen.

Coop selger eksempelvis tranebær der de tørkede bærene kun består av 60 prosent tranebær. Resten er sukker og litt olje.

- Vi mener det er helt innafor å kalle dem tørkede, de er jo tørkede. Å tørke frukt og bær og tilsette sukker og litt olje, er en metode som er svært mye brukt. Olje tilsettes for at bærene ikke skal klebe seg sammen, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge til Vi.no, og påpeker samtidig at de har redusert sukkermengden i produktet fra tidligere produkt der innholdet av tranebær var 54 prosent.

«Sunt» som energipåfyll

En rask kikk i butikkhyllene viser at det er flere eksempler på produkter av denne typen som på tilsvarende måte hevder å være tørket, men som er tilsatt større mengder sukker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.