Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det har vært kjent en stund at Legemiddelverket mottar mange meldinger om menstruasjonsforstyrrelser og uventede underlivsblødninger etter koronavaksinering. Da de første signalene kom, satte FHI raskt i gang med å samle informasjon om slike forstyrrelser blant kvinner i alle aldre.
Dataene som i første omgang er analysert gjelder kvinner i alderen 18-30 år, og de foreløpige resultatene viser en overhyppighet av menstruasjonsforstyrrelser blant de vaksinerte i denne gruppen. Med andre ord er det en sannsynlig sammenheng mellom symptomene og vaksinen.

Koronavaksine: Bivirkningene du kan få erstatning for
Vi Pluss
Disse matvarene hjelper deg i overgangsalderen
Vi PlussMen hva vet vi om forekomsten av uventede underlivsblødninger etter vaksinasjon hos kvinner som har passert overgangsalderen? Per dags dato har Legemiddelverket mottatt 236 meldinger om slike tilfeller. Det vi ennå ikke vet, er om disse innmeldte symptomene skyldes vaksinen.
- Vi er i ferd med å starte med dataanalysene for denne gruppen (postmenopausale kvinner), og har foreløpig ikke noen resultater å dele, skriver lege og prosjektleder Lill Trogstad ved FHI i en e-post til Vi.no.
Uvanlig mange meldinger
I Norge er det sjelden meldt om blødningsforstyrrelser knyttet til andre vaksiner, ifølge Legemiddelverket. Det finnes få vitenskapelige publikasjoner, men det har vært publisert data om menstruasjonsforstyrrelser etter HPV-vaksine. Hvorfor utmerker koronavaksinen seg i denne sammenheng? Nøyaktig hvilke mekanismer er det som slår inn? Det vet vi ikke, men det jobbes videre med disse problemstillingene, opplyser Trogstad.
Det er kjent at blant annet stress, operasjoner, sykdom og vekttap kan forstyrre menstruasjonssyklusen. Det er derfor ikke utenkelig at en immunrespons etter vaksinering kan medføre forstyrrelser av menstruasjonssyklus, skriver Legemiddelverket på sine sider.
Så langt menstruasjonsforstyrrelser, men hvor bekymret bør man bli når blødningene oppstår etter overgangsalder - der man normalt ikke skal blø uansett vær, med mindre man er satt på hormonbehandling? Hva er den direkte virkningsmekanismen i slike tilfeller, hvis vaksinen skulle vise seg å være årsaken? Spørsmålet står så langt ubesvart.

14 nordmenn har fått 1,1 mill. i vaksine-erstatning
Liten grunn til bekymring
Av de 236 meldte tilfellene er 230 klassifisert som alvorlige. Legemiddelverket presiserer at uventede underlivsblødninger etter overgangsalder alltid klassifiseres som alvorlige dersom de oppstår mer enn ett år etter siste menstruasjon, fordi slike blødninger betraktes som mulig kreft inntil det motsatte er bevist.
Dette betyr ikke at vaksinen forårsaker kreft, understreker Ragnar Kvie, leder i Norsk gynekologisk forening:
- Vi har ingen grunn til å tro at blødning som eventuelt henger sammen med vaksinen er farlig i seg selv, det bør derfor ikke skremme kvinner fra å ta vaksinen.

1 av 3 kvinner tar ikke testen som kan redde liv
Blødning etter overgangsalder er for øvrig ikke helt uvanlig, forklarer Kvie. En av ti kvinner opplever det, og årsaken kan være godartede polypper eller at slimhinnene har blitt tynne som følge av lavt østrogennivå.
- Det vi er opptatt av å formidle, er at man alltid bør oppsøke lege når blødning inntreffer etter overgangsalder, fordi det i noen tilfeller kan være et symptom på kreft i livmorslimhinnen eller livmorhalsen. På den positive siden er det nettopp blødningen som gjør at prognosen er god, ettersom man da får et signal om å undersøke seg og dermed får gjort noe med det tidlig.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.