Koronavaksine og blødninger etter overgangsalderen

Er det grunn til bekymring?

Flere kvinner rapporterer om blødninger etter å ha tatt koronavaksine, selv om de har passert overgangsalderen. Hva vet vi om årsakssammenhengen?

UNDERSØKES: FHI har samlet informasjon om blødningsforstyrrelser blant kvinner i alle aldre for å se om det opptrer oftere enn normalt hos koronavaksinerte. Foto: NTB
UNDERSØKES: FHI har samlet informasjon om blødningsforstyrrelser blant kvinner i alle aldre for å se om det opptrer oftere enn normalt hos koronavaksinerte. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har vært kjent en stund at Legemiddelverket mottar mange meldinger om menstruasjonsforstyrrelser og uventede underlivsblødninger etter koronavaksinering. Da de første signalene kom, satte FHI raskt i gang med å samle informasjon om slike forstyrrelser blant kvinner i alle aldre.

Dataene som i første omgang er analysert gjelder kvinner i alderen 18-30 år, og de foreløpige resultatene viser en overhyppighet av menstruasjonsforstyrrelser blant de vaksinerte i denne gruppen. Med andre ord er det en sannsynlig sammenheng mellom symptomene og vaksinen.

Men hva vet vi om forekomsten av uventede underlivsblødninger etter vaksinasjon hos kvinner som har passert overgangsalderen? Per dags dato har Legemiddelverket mottatt 236 meldinger om slike tilfeller. Det vi ennå ikke vet, er om disse innmeldte symptomene skyldes vaksinen.

- Vi er i ferd med å starte med dataanalysene for denne gruppen (postmenopausale kvinner), og har foreløpig ikke noen resultater å dele, skriver lege og prosjektleder Lill Trogstad ved FHI i en e-post til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.