Jobbe som senior

Ensomme etter brå avgang til tidligpensjonist

Seniorer som jobber utover pensjonsalderen elsker jobben, mens de som må slutte tidlig er mer ensomme, ifølge en ny undersøkelse.

ENSOMT Å MÅTTE SLUTTE: Mange som må slutte tidligere i arbeidslivet enn de egentlig ønsker, av ulike grunner, uttrykker at de føler seg ensomme og utilfredse, ifølge en ny undersøkelse. Foto: NTB/Shutterstock
ENSOMT Å MÅTTE SLUTTE: Mange som må slutte tidligere i arbeidslivet enn de egentlig ønsker, av ulike grunner, uttrykker at de føler seg ensomme og utilfredse, ifølge en ny undersøkelse. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Seniorer som står i jobb utover pensjonsalderen elsker jobben sin - mens de som må slutte i jobben brått og uønsket, i større grad rapporterer om ensomhet.

Det er en av konklusjonene i en ny undersøkelse om seniorer i Danmark.

Det er Institutt for Lykkeforskning som gjennomfører undersøkelsen, på oppdrag for Faglige seniorer. De skal følge seniorene og måle trivselen blant seniorer i åra før og etter at de har avsluttet arbeidslivet.

Hvorfor jobbe utover pensjonsalder?

14 000 dansker har deltatt i undersøkelsen, som blant annet kan fortelle hemmeligheten om hva som gjør at seniorene står i jobben utover pensjonsalderen. Og her er de største årsakene:

1. Jeg elsker jobben min: 46 prosent

2. Jobben gir meg mening: 42 prosent

3. For å holde meg i form: 34 prosent

4. Tilhørighet til arbeidsplassen: 33 prosent

5. Jeg føler meg nyttig: 32 prosent

Undersøkelsen kan også avsløre hva det er som skal til for at de skal stå lenger i jobb Det er flere feriedager, seniordager og mer fleksibel arbeidstid. Med andre ord: Mer frivillighet, som Michael Birkjær, senioranalytiker ved Institutt for lykkeforskning understreker overfor Faglige Seniorer.

Ensomhet blant seniorer

Noe studien også har sett på er hva som kjennetegner de som må forlate jobben og arbeidslivet tidligere enn de egentlig hadde ønsket.

Ifølge Birkjær uttrykker mange av disse at de etter hvert føler seg utilfreds.

- Ensomhet og misnøye med privatøkonomien er hovedårsakene til at noen seniorer ikke trives etter at de har gått ut av arbeidsmarkedet, sier Birkjær til Faglig Senior.

Direktør for Faglige seniorer, Palle Smed, uttaler til eget blad at potensialet for at flere seniorer skal ønske å stå lenger i jobb er stort, om arbeidsplassene blir mer fleksible.

- Vi vet også at eldre trenger å bli sett og hørt. Altfor mange går ut av arbeidsmarkedet uten noen gang å bli spurt om de har lyst til å bli litt lenger, sier Smed til bladet.

Han understreker også viktigheten av at arbeidsplassene har medarbeidersamtaler med sine seniorer, der de åpner for å tilrettelegge og finne løsninger som kan fungere både for den ansatte og bedriften.

Viktig å føle seg verdsatt

Mye av dette er veldig likt det som også har kommet fram i liknende undersøkelser i Norge, seinest i rapporten «Veier ut av arbeidslivet. Senkarrierer og yrkesavgang», på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk. Der formidler forskerne mange historier fra samtaler med seniorer, som belyser det om veien til å avslutte karrieren og bli pensjonist.

Det som understrekes av flere av seniorene som er intervjuet i rapporten, er nettopp det som også den danske studien forteller:

Det å bli verdsatt, både av ledere og kollegaer, er viktig for ønsket om å fortsette i jobb. Arbeidsmiljø, fleksibilitet på arbeidsplassen og leders oppfølging har også mye å si for ønsket om å fortsette i jobb – om så i redusert stilling.

Men det som også kommer fram i den norske rapporten er at seniorer også kan føle seg nærmest presset til å gå av med pensjon - som du kan lese her om i denne artikkelen.

Ønsker flere seniorer i arbeid lenger

I Norge er det et politisk uttalt ønske å få flere seniorer til å stå lenger i arbeid. I Pensjonsutvalgets rapport som kom for over et år siden, er det blant annet foreslått høyere pensjonsalder. Hvordan dette faktisk blir er ennå uklart. Stortingsmeldingen om rapporten var egentlig planlagt før sommerferien, men ble utsatt.

Situasjonen her til lands er at de som er i jobb ved fylte 50, i gjennomsnitt slutter å jobbe når de er 65,8 år. Ved 60 år er det i under 70 prosent som fortsatt er i jobb, og dette faller under 60 prosent ved 62 år.

I en kronikk fra blant annet arbeidstakerorganisasjonen Tekna og arbeidsgiverorganisasjonen Samfunnsbedriftene sier de at dersom alle dagens yrkesaktive 50-åringer utsetter sin faktiske avgangsalder med ett år betyr det en samfunnsøkonomisk gevinst på mellom 40 og 50 milliarder kroner hvert år. De jobber for at flere arbeidstakere kan stå lengre i arbeid, til glede for bedriften, egen livskvalitet og som bidrag til å opprettholde velferdssamfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.