Ensomhet koblet til lavere hjernevolum hos eldre

Eldre som har lite kontakt med andre, har større sannsynlighet for å ha krympet hjernevolum, særlig i områder som påvirkes ved demens, viser en ny studie.

ENSOMHET: Ny studie bekrefter en sammenheng mellom sosial isolasjon og lavere hjernevolum hos eldre. Det kan igjen gi økt risiko for demens. Foto: NTB
ENSOMHET: Ny studie bekrefter en sammenheng mellom sosial isolasjon og lavere hjernevolum hos eldre. Det kan igjen gi økt risiko for demens. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Demens er et stort folkehelseproblem over hele verden. I Norge lever mer enn 100 000 personer i dag med demens, og antallet forventes å doble seg i løpet av de neste 20 årene.

Forskning har tidligere vist at depresjon, ensomhet og sosial isolasjon er en risikofaktor for å utvikle demens. En norsk studie har blant annet vist at personer som har vært sammenhengende gift gjennom mange år har lavere forekomst av demens enn personer som er skilt eller enslige.

Lavt hjernevolum og ensomhet

Nå har en studie fra Japan vist en sammenheng mellom lite sosial kontakt og lavere hjernevolum hos eldre, skriver Science Daily.

Hjernen vil normalt krympe noe når vi blir eldre, det er en del av den naturlige aldringsprosessen. Men den nye studien viste en tydelig forskjell på hjernevolum etter hvor mye sosial kontakt deltakerne i studien hadde med andre. Lavt hjernevolum har sammenheng med dårligere hjernehelse og økt risiko for demens og andre hjernesykdommer.

Betydelig forskjell

Den japanske studien undersøkte både generell helse og hjernehelse hos 8896 deltakere som ikke hadde demens, med en gjennomsnittsalder på 73 år. Deltakerne måtte også svare på spørsmål om hvor ofte de var i kontakt med slektninger eller venner som ikke bodde sammen med dem: Hver dag, flere ganger i uken, flere ganger i måneden eller sjelden?

En MR-scan av deltakernes hjerner viste at de som hadde minst sosial kontakt med andre, hadde betydelig lavere hjernevolum enn de som hadde mest sosial kontakt med andre. De hadde også mindre volum i områder av hjernen som har betydning for hukommelsen og som rammes ved demens. I tillegg hadde de flere områder med småskader i hjernen enn deltakere som hadde mye kontakt med andre.

Forskerne poengterer at studien ikke viser at ensomhet fører til lavere hjernevolum, kun at det er en sammenheng mellom de to tilstandene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.