Overgangsalder

Enkelt knep kan gjøre overgangsalderen lettere

En så enkel ting som å føre oversikt over symptomer på overgangsalderen kan lette dem, ifølge fersk studie.

NOTER SYMPTOMENE: En britisk studie konkluderer med at det å registrere symptomer i overgangsalderen kan være med på å lindre symptomene. Du kan enten bruke en app, skrive det ned på telefonen - eller bruke en notisbok eller en almanakk. Det viktigste er at du registrerer det. Foto: NTB/Shutterstock
NOTER SYMPTOMENE: En britisk studie konkluderer med at det å registrere symptomer i overgangsalderen kan være med på å lindre symptomene. Du kan enten bruke en app, skrive det ned på telefonen - eller bruke en notisbok eller en almanakk. Det viktigste er at du registrerer det. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Overgangsalderen kommer til alle kvinner på et eller annet tidspunkt – og den kan medføre plager i større eller mindre grad. Mens noen kun registrerer at menstruasjonen blir borte, og det var det, kan overgangsalderen for andre bety plager som fører til nedsatt livskvalitet og arbeidsuførhet.

Nå viser en ny studie fra Storbritannia at det å overvåke egne symptomer i overgangsalderen kan bidra til å lindre dem.

Det skal altså hjelpe å få oversikt ved å registrere symptomene, enten det er ved å skrive det ned på telefonen eller i en notisbok – eller ved å bruke spesielle apper på telefonen.

– Et hjelpemiddel på veien til behandling

Irritabilitet, dårlig humør, konsentrasjonsvansker, kløe, tørre slimhinner og hodepine. Overgangsalderen kan gi mange flere symptomer enn bare hetetokter. Og noen av symptomene og følelsene dine kan skyldes overgangsalderen, selv om du fortsatt har menstruasjon.

Forskere ved University of South Wales, universitetet i Sør-Wales i Storbritannia, har gjennomført en studie for å se hvorvidt egen registrering av symptomer og plager kan påvirke opplevelsen av plagene.

Kvinnene som deltok i studien ble bedt om å rangere 30 fysiske og 30 emosjonelle symptomer relatert til overgangsalderen. Og konklusjonen er ifølge forskerne klar:

Symptomovervåking reduserte symptomer og negative følelser i en peri- og postmenopausal testperiode.

De understreker samtidig at det ikke er noe studien som kan bekrefte tidligere funn om at registrering av symptomer skal medføre forbedring i helserelatert livskvalitet – men de konkluderer med at det likevel kan være et virkemiddel på veien til behandling.

– Disse funnene viser at symptomovervåking kan være nyttig innenfor helsevesenet ved å gi perimenopausale og postmenopausale kvinner et enkelt og tilgjengelig middel for symptomlindring mens de venter på behandling eller medisinsk konsultasjon, konkluderer forskerne i rapporten.

Gir kontroll og oversikt

Psykologiprofessor Deborah Lancastle skriver om studien i en artikkel i forskningsbladet The Conversation. Der forteller hun at det er flere grunner til at registrering av symptomer kan være nyttig:

Det kan hjelpe deg til å merke endringer i hvordan du føler deg – som kan oppmuntre deg til å søke hjelp. Ved å registrere symptomer kan du også lettere se om det er ting du gjør eller spiser som er med på å påvirke symptomene – som for eksempel om du blir verre etter å ha spist visse matvarer eller om du blir bedre etter å ha trent.

En annen viktig grunn til å skrive ned eller registrere symptomer er at det er lettere for legen å avklare hva som er problemet. For kanskje skyldes symptomene dine helt andre ting enn overgangsalderen, som for eksempel mental helse eller stoffskiftesykdom.

Best resultat ved daglig registrering

Studien konkluderer også med at det er stor forskjell på de som registrerte symptomer daglig – og de som kun rapporterte dette med to ukers mellomrom:

De som skrev ned symptomer og følelser daglig rapporterte i mindre grad negative følelser, fysiske symptomer og ensomhet på slutten av to uker enn ved begynnelsen, sammenliknet med de som kun registrerte symptomene med to ukers mellomrom.

Men uansett hyppighet på registreringen sa alle kvinnene i studien at bare det å være med i studien og å registrere symptomer hjalp dem til å føle seg mindre ensomme. –

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.