Levealder

Enkel test kan si hvor gammel du blir

Når du blir eldre, kan en svært enkel test forutsi hvor lenge du lever like presist som avanserte helsekartlegginger. Alt du trenger å gjøre, er å reise deg opp.

FORVENTET LEVEALDER: Enkle funksjonstester som ganghastighet, gripestyrke og om man kan reise seg fra en stol uten støtte, kan si like mye om forventet levealder hos eldre som mer avanserte helseutredninger. Foto: NTB
FORVENTET LEVEALDER: Enkle funksjonstester som ganghastighet, gripestyrke og om man kan reise seg fra en stol uten støtte, kan si like mye om forventet levealder hos eldre som mer avanserte helseutredninger. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En svært enkel test kan forutsi hvor lenge du lever: Alt du må gjøre, er å reise deg opp fra en stol.

Er du eldre enn 90 og klarer å reise deg opp fra stolen uten å måtte støtte deg med hendene, er sjansen mye større for at du lever til du blir 100 enn dersom du ikke klarer det, ifølge FHI.

– Kroppens funksjonsevne gir en god pekepinn på robusthet, særlig blant de eldste. En studie som fulgte 92–93 åringer over åtte år, fant at hele 11 prosent av mennene som klarte å reise seg fra en stol uten å bruke hendene som støtte, fylte hundre år. For de som ikke klarte dette, nådde kun 2 prosent hundre års alder. Tilsvarende tall for kvinner var 22 og 2 prosent, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet i en artikkel på fhi.no.

Sterke muskler og god balanse

Enkle funksjonstester som denne kan si like mye om sannsynlighet for overlevelse som større helsekartlegginger, ifølge FHI. Sammen med ganghastighet og gripestyrke er det å kunne reise seg fra en stol uten støtte faktisk en god markør for en eldre persons fysiske helsetilstand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.