Levealder

Enkel test kan forutsi hvor gammel du blir

Når du blir eldre, kan en svært enkel test forutsi hvor lenge du lever like presist som avanserte helsekartlegginger. Alt du trenger å gjøre, er å reise deg opp.

FORVENTET LEVEALDER: Enkle funksjonstester som ganghastighet, gripestyrke og om man kan reise seg fra en stol uten støtte, kan si like mye om forventet levealder hos eldre som mer avanserte helseutredninger. Foto: NTB
FORVENTET LEVEALDER: Enkle funksjonstester som ganghastighet, gripestyrke og om man kan reise seg fra en stol uten støtte, kan si like mye om forventet levealder hos eldre som mer avanserte helseutredninger. Foto: NTB Vis mer

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En svært enkel test kan forutsi hvor lenge du lever: Alt du må gjøre, er å reise deg opp fra en stol.

Er du eldre enn 90 og klarer å reise deg opp fra stolen uten å måtte støtte deg med hendene, er sjansen mye større for at du lever til du blir 100 enn dersom du ikke klarer det, ifølge FHI.

– Kroppens funksjonsevne gir en god pekepinn på robusthet, særlig blant de eldste. En studie som fulgte 92–93 åringer over åtte år, fant at hele 11 prosent av mennene som klarte å reise seg fra en stol uten å bruke hendene som støtte, fylte hundre år. For de som ikke klarte dette, nådde kun 2 prosent hundre års alder. Tilsvarende tall for kvinner var 22 og 2 prosent, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet i en artikkel på fhi.no.

Sterke muskler og god balanse

Enkle funksjonstester som denne kan si like mye om sannsynlighet for overlevelse som større helsekartlegginger, ifølge FHI. Sammen med ganghastighet og gripestyrke er det å kunne reise seg fra en stol uten støtte faktisk en god markør for en eldre persons fysiske helsetilstand.

Svak muskulatur og dårlig balanse er noen av utfordringene mange møter når de blir eldre. Å reise seg fra en stol uten støtte krever både styrke og balanse, og kan derfor si mye om personens helsetilstand.

Norske eldre er sprekere

Tidligere studier har vist at norske seniorer er sprekere enn noen gang. Faktisk er vi blitt nesten fem år «yngre» de siste 20 årene, og norske 70-åringer er i dag like spreke som 65-åringene var tidligere.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Men god helse i alderdommen kommer ikke nødvendigvis av seg selv. Skal vi øke sjansen for å holde oss funksjonsfriske så lenge som mulig, er det de vanlige rådene som gjelder: Fysisk aktivitet og sunt kosthold.

- Det er de samme, vanlige tingene som gjelder også her. Det første man bør gjøre, er å stumpe røyken. Trening, særlig styrketrening og balansetrening, vil gi god effekt, og det samme vil et sunt og godt kosthold. I tillegg er det bra for kognisjonen å være sosial og utfordre hjernen litt, har Strand tidligere uttalt til Vi.no.

All fysisk aktivitet teller

Den gode nyheten er at de ikke er så mye som skal til. Litt er rett og slett veldig mye bedre enn ingenting. Å trene styrke tre ganger i uka er supert, men det er ikke slik at annen aktivitet ikke har noe for seg. Hvert eneste steg teller, viser forskning.

Med andre ord: Ved å reise deg opp fra stolen nå, øker du sjansen for at du kan fortsette å gjøre det også når du blir gammel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.