Vaksine mot pneumokokk

Endrer vaksine-anbefalingene

Folkehelseinstituttet halverer nå anbefalte intervaller for pneumokokkvaksinen - ofte omtalt som vaksine mot lungebetennelse eller hjernehinnebetennelse.

KORTERE TID MELLOM VAKSINER: FHI anbefaler nå voksne over 65 å ta vaksine mot lungebetennelse, pneumokokkvaksine, etter 5 år - og ikke vente til hvert 10. år. Dette for bedre beskyttelse. Men pneumokokkvaksinen kan ikke tas samtidig med koronavaksinen. Foto: NTB/Shutterstock
KORTERE TID MELLOM VAKSINER: FHI anbefaler nå voksne over 65 å ta vaksine mot lungebetennelse, pneumokokkvaksine, etter 5 år - og ikke vente til hvert 10. år. Dette for bedre beskyttelse. Men pneumokokkvaksinen kan ikke tas samtidig med koronavaksinen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle personer over 65 år eller som har en sykdom eller tilstand som gjør at de har høyere risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom, er anbefalt å ta pneumokokkvaksine.

Pneumokokker er en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse, men kan også gi et alvorligere sykdomsforløp som blodforgiftning (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meningitt).

Tidligere har anbefalingen fra FHI vært at voksne over 65 år og andre utsatte grupper bør revaksineres hvert 10. år. Nå er anbefalingen endret:

- Folkehelseinstituttet anbefaler nå revaksinering når det har gått mer enn fem år siden forrige vaksine, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI til Vi.no.

- Beskyttelsen fra Pneumovax (en av flere tilgjengelige pneumokokkvaksiner, red.anm.) faller de første åra etter vaksinasjon, og det er behov for revaksinering for å opprettholde beskyttelse, sier Berg videre.

Revaksinasjon etter kortere tid (2-3 år) fører ofte til dårligere antistoffrespons, og betydelig økt risiko for lokale bivirkninger. Revaksinasjon etter mer enn fem år gir ikke mer bivirkninger enn ved førstegangsvaksinasjon, skriver FHI i brev til kommunene.

I år har det kommet to nye pneumokokkvaksiner, som beskytter noe ulikt, men anbefalingen fra FHI er fremdeles Pneumovax fordi denne skal gi bedre beskyttelse mot flest av de pneumokokktypene som har vært i omløp i Norge de siste par åra.

- Lav kunnskap om pneumokokkvaksine

Det er lav kunnskap om behov for revaksinering i befolkningen.

- Vi vet at mange som er anbefalt pneumokokkvaksine ikke vaksineres, sier Berg.

Basert på antall solgte vaksinedoser, anslår FHI vaksinedekningen til å ligge rundt 25 prosent.

- Vi vet ikke om målgruppene ikke kjenner til vaksinene, ikke tilbys den av sin lege eller de ikke ønsker vaksinen, sier han - men kommenterer samtidig:

- Vi tror kunnskap om pneumokokkvaksinen er generelt lav i befolkningen og kjennskap til behovet for revaksinering er sannsynligvis enda lavere.

Per i dag har vi ingen nasjonale tjenester for påminnelser om anbefalte revaksineringer.

- Det hviler på den enkelte og fastlegene å huske på dette. Fastleger skal ha registrert vaksiner i sitt journalsystem. Det er fint om personer spør legen om de har behov for ny vaksine, anbefaler Berg.

Du kan selv sjekke dine vaksiner på Helsenorge.no - under fanen «Vaksiner». Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke er sikkert at vaksinene dine er registrert:

Siden 2020 har det vært plikt for vaksinatører til å registrere alle vaksiner i vaksinasjonsregisteret SYSVAK - men vaksiner satt før 2020 kan være mangelfullt registrert.

Kan ikke tas sammen med koronavaksine

Som vi skriver innledningsvis: Pneumokksykdom kan gi alvorlige tilstander som ofte krever sykehusinnleggelser - og ifølge FHI kunne mange tilfeller med alvorlig pneumokokksykdom vært unngått gjennom vaksinasjon.

- Pneumokokksykdom opptrer ofte som følgetilstand etter virussykdommer som for eksempel influensa. Derfor er det viktig å beskytte seg mot begge sykdommene, uttaler Berg.

Pneumokokk- og influensavaksine kan settes samtidig, og influensavaksine kan settes sammen med koronavaksine - men pneumokokkvaksine kan ikke settes samtidig med koronavaksine. Det bør gå ei uke mellom koronavaksine og pneumokokkvaksine

Du må selv betale for vaksinen og vaksinasjon med pneumokokkvaksine - med noen unntak.

Det er fast pris på vaksinen, men kostnader knyttet til å få satt vaksinen kan variere, spesielt mellom offentlige og private aktører.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.