Parkinson

Endrer praksis: Millionerstatning for spillegjeld etter medisinbruk

Ny praksis gir Parkinsons-pasienter mulighet til å få erstatning for økonomiske tap som følge av alvorlige impulskontrollforstyrrelser.

BIVIRKNINGER: Spillegalskap, hyperseksualitet og økt shopping er noen av bivirkningene som kan følge av en spesiell type legemidler mot Parkinsons sykdom (dopaminagonister). Nå kan disse pasientene få erstatning for økonomiske tap dersom de ikke har fått god nok informasjon om bivirkningene fra legen. Foto: NTB/Shutterstock
BIVIRKNINGER: Spillegalskap, hyperseksualitet og økt shopping er noen av bivirkningene som kan følge av en spesiell type legemidler mot Parkinsons sykdom (dopaminagonister). Nå kan disse pasientene få erstatning for økonomiske tap dersom de ikke har fått god nok informasjon om bivirkningene fra legen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Spillegalskap, hyperseksualitet og økt shopping.

Det er noen av bivirkningene som kan følge av impulskontrollforstyrrelser ved bruk av en spesiell type legemidler mot Parkinsons sykdom (dopaminagonister).

I fjor høst fikk en nordmann for første gang tilkjent erstatning for de økonomiske tapene som spillegalskapen hadde påført ham. Erstatningsbeløpet var på en drøy million norske kroner.

Nå er det åpnet for at flere kan få erstatninger for økonomiske tap som dette.

Informasjonssvikt

Tidligere praksis i slike saker har vært at pasientene ikke har fått erstatning for økonomiske tap som dette - fordi man har ment at bivirkningene ikke var en direkte følge av behandlingen.

Men nå er dette endret og Pasientskadenemnda mener at staten har erstatningsansvar i disse sakene.

- Nå kan Parkinsons-pasienter ha rett på erstatning for informasjonssvikt dersom de ikke har fått informasjon om at behandling med dopaminagonister kan føre til at de utvikler bivirkninger i form av impulskontrollforstyrrelser som blant annet spillegalskap, økt shopping og hyperseksualitet, sier avdelingsdirektør for pasientskadeerstatning i Pasientskadenemnda, Liv Sørevik.

Maren Speilberg i Norsk pasientskadeerstatning (NPE) forteller at forskjellen fra tidligere praksis og ny, er at der de tidligere kan ha gitt medhold i om informasjonssvikt kan ha funnet sted i disse sakene - så kan pasientene nå faktisk få dekket økonomiske tap etter å for eksempel ha spilt penger.

- Tidligere rettspraksis har vært klar på at slike utgifter er for fjern og avledet fra svikten, til at de skal erstattes, sier Speilberg til Vi.no.

Hun presiserer at når de skal konkludere med informasjonssvikt så må det være bevist ut fra informasjonen i journalen at legen ikke har gitt god nok informasjon om at medisinene kan ha redusert impulskontroll som bivirkning.

- Redusert impulskontroll kan for noen pasienter slå ut i form av omfattende bruk av midler på pengespill. I flere saker har vi videre konkludert med at dersom pasienten hadde fått god nok informasjon, er det sannsynlig at det kunne vært gjort forebyggende tiltak som kunne redusert det økonomiske tapet, sier Speilberg.

Ny forskning om bivirkninger

Den nye praksisen har kommet som følge av nyere forskning på området:

- I dag er impulskontrollforstyrrelser en velkjent og alvorlig bivirkning ved bruk av dopaminagonister, men ble først godt kjent tidlig på 2000-tallet. Nyere studier viser at over 30 prosent av pasientene som behandles med dopaminagonister, utvikler impulskontrollforstyrrelser over tid - og hos pasienter med flere risikofaktorer er risikoen for dette så høy som 50 prosent, forteller Sørevik.

Hun sier videre at nemnda på bakgrunn av de nyere studiene nå mener at ved å informere pasienten og eventuelt pårørende om risikoen for utvikling av mulige bivirkninger, så vil man kunne gjøre forebyggende tiltak for å helt eller delvis begrense det økonomiske tapet pasientene kan pådra seg.

Pasientskadenemnda har kun behandlet én sak etter ny praksis, og kun én har fått tilkjent erstatning etter ny praksis.

- Det er kun én sak til nå, og der fikk pasienten delvis medhold i krav om erstatning for utgifter til spill med i overkant av 1 million kroner, som følge av impulskontrollforstyrrelser. Dette var første gang nemnda tilkjente erstatning for utgifter til spill, forteller Sørevik.

- Ingen automatikk i erstatninger

- Praksisendringen i Pasientskadenemnda innebærer at det er åpnet opp for at staten erkjenner erstatningsansvar på dette området, men det betyr ikke at erstatningssøker har krav på erstatning for ethvert økonomisk tap, understreker Sørevik.

Også Speilberg understreker at det ikke er noen automatikk i at man nå uten videre får erstatning for spillegjeld pasienten har pådratt seg mens vedkommende har brukt Parkinson-medisiner.

- Det skal foretas en konkret vurdering, og informasjonssvikt må foreligge for at vi skal vurdere om utgiftene skal dekkes, understreker Speilberg.

Praksisen har ikke tilbakevirkende kraft.

- Det er kun nye saker som kommer inn til NPE og nemnda etter at praksisendringen har trådt i kraft, som er omfattet av endringene, understreker Sørevik.

Dersom du har fått avslag tidligere, kan du derfor ikke søke på nytt.

- Eldre saker blir ikke gjenopptatt kun på bakgrunn av endring i praksis i nemnda.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

24 saker med nedsatt impulskontroll

Siste ti år har NPE mottatt 24 saker som omhandler nedsatt impulskontroll som følge av medisinering av Parkinson.

Sakene fordeler seg relativt jevnt utover åra fra og med 2015.

Resultatet i sakene fordeler seg som følger:

  • Medhold: 9 saker (6 av dem etter omgjøring i nemnda)
  • Avslag: 13 saker
  • Under behandling: 2 saker

Etter oktober 2021, da nemndas nye praksis trådte i kraft, har NPE avslått én sak, hvor konklusjonen ble at det ikke forelå svikt ved behandlingen, altså informasjonen, og at det dermed ikke er aktuelt med utmåling av erstatning.

- Totalt har vi så langt utbetalt i overkant av 1,36 millioner kroner i erstatning, forteller Speilberg.

Hun kommenterer at ettersom det er relativt fersk endring i praksis, jobber de med noen saker i forbindelse med ny praksis, og at summen derfor trolig vil øke.

- Vi har et antall saker under arbeid hvor vi – basert på den endrede praksisen fra Pasientskadenemnda – jobber med å fastsette størrelsen på erstatningen, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.