Paracet mot smerter eller hodepine?

Endrer anbefalingene

Legemiddelverket endrer anbefalingene for hvor mye du kan ta av de smertestillende medisinene paracetamol - som for eksempel Paracet.

HVOR MYE PARACET KAN MAN TA? Nye anbefalinger tilsier at du kan ta mer paracetamol enn tidligere - men Legemiddelverket understreker at det er viktig å følge rådene for bruk, intervaller mellom dosene og ikke å overstige maksimal døgndose. Foto: Kristin Sørdal
HVOR MYE PARACET KAN MAN TA? Nye anbefalinger tilsier at du kan ta mer paracetamol enn tidligere - men Legemiddelverket understreker at det er viktig å følge rådene for bruk, intervaller mellom dosene og ikke å overstige maksimal døgndose. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

På bakgrunn av oppdatert kunnskap, endres nå dose-anbefalingene for paracetamol.

Produkter med paracetamol er for eksempel Paracet, Pinex, Panodil og Paracetamol Norfri.

Anbefalingen for de fleste paracetamol-produktene har til nå vært at det kan tas inntil 3 ganger i døgnet.

På bakgrunn av Legemiddelverkets anbefaling, endres dette nå til at paracetamol kan tas inntil 4 ganger i døgnet.

Dette gjelder for voksne og for barn eldre enn 1 måned.

Ifølge Legemiddelverket gjøres endringene på bakgrunn av aktuell kunnskap - og de understreker at paracetamol har generelt god effekt og få bivirkninger ved riktig bruk.

De kommenterer at anbefalingen om maks tre doser per døgn kan medføre at pasienten får for lave doser og ikke blir tilstrekkelig behandlet for sin feber eller smerte.

I Norge finnes paracetamol i flere ulike legemiddelformer og styrker.

Hvor mye paracet kan man ta

Den nye, maksimale døgndosen for barn og voksne over 40 kg (over 12 år) er økt fra 3 gram til 4 gram i døgnet.

Ut fra hvordan doseringsanbefalingene presenteres på forpakningene, vil det nå se slik ut:

Voksne og barn over 40 kg (over 12 år): 500–1000 mg inntil 4 ganger i døgnet. Det bør gå minst 4–6 timer mellom hver dose. Ikke ta mer enn 4000 mg i løpet av et døgn.

Legemiddelverket understreker at dersom du har fått paracetamol på resept, bør du følge legens anvisning. Og er du usikker: Snakk med legen din.

Kan ta tid å oppdatere

Legemiddelverket kommenterer at det kan ta tid før anbefalt dose er oppdatert på alle produkter og i alle pakningsvedlegg - og at det en stund framover kan stå ulik informasjon på Felleskatalogen.no og i pakningsvedlegg eller på pakninger.

De anbefaler at apotekene bør anbefale at pasienter følger doseringen som står på pakken - eller at de gir kunden en utskrift av oppdatert pakningsvedlegg fra Felleskatalogen.no eller utskrift av anbefalt dosering fra Legemiddelverket.

Du finner de nye anbefalingene om paracetamol her, på Felleskatalogen.no - hvor du for øvrig kan finne alle pakningsvedlegg til legemidler som selges i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer