Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Lena Larje er helsecoach, treningsinstruktør og kostholdsrådgiver, men forsto ikke selv hvorfor hun tidligere følte seg så uvel.
Med overgangsalderen kom både hetebølger og angst, og Lena mistet helt overskuddet. Først da hun fikk hormonbehandling, forsvant plagene hennes. I dag holder hun seg på topp med østrogenspray og trening.
– Jeg hadde overgangsplager fra helvete. Hver morgen våknet jeg gjennomvåt av svette. I løpet av natten var dynen både av og på, og jeg sov dårlig. Det verste var den merkelige følelsen av angst og uro. Innimellom artet det seg som panikkangst, sier Lena.
Hun fikk de typiske tilleggskiloene rundt midjen, og hadde ikke lenger den samme energien og muskelstyrken når hun trente.
– Den gangen trente jeg 4–5 kondisjons- og styrkeøkter per uke, og var ellers frisk. Sexlysten var bare sånn passe, men det hadde jo ingenting med min flotte mann å gjøre.

- Du skal alltid søke hjelp, selv om det er pinlig eller for intimt å snakke om
Vi Pluss
Alt du trenger å vite om hormonterapi
Vi Pluss30 prosent har store plager
Da Lena oppsøkte hjelp for sine stadige urinveisinfeksjoner, var det en lege som spurte om hun var i overgangsalderen. I tillegg til svetting og søvnvansker er nemlig det ett av de vanligste problemene. Tørrheten kan føre til irriterende kløe, noe som igjen øker risikoen for å få urinveisinfeksjon.
– Men jeg protesterte. Jeg nærmet meg jo 50, men tenkte at det var altfor tidlig. Og selv opplevde jeg ikke at slimhinnene var tørre. I min verden havnet man i klimakteriet mye senere i livet, sier Lena.
Da hun begynte å samle informasjon om overgangsalderen innså hun hvor lite kvinner faktisk vet om dette.
– Halvparten av jordens befolkning kommer en eller annen gang fra fylte 40 år til å bli påvirket av klimakteriet, med ulike og varierende grad av symptomer. Men fortsatt er det mye «hysj-hysj», sier hun, og legger til at nesten 80 prosent av alle kvinner merker overgangsalderen på en eller annen måte, og 30 prosent opplever store plager.
– Jeg innså at jeg hadde kontroll på de fleste symptomene, og at jeg ikke trengte å bite tennene sammen og holde ut. Da jeg fortalte gynekologen om symptomer, bekreftet hun at jeg ikke skulle trenge å ha det slik, og foreslo østrogen, forteller hun.

– Kvinner må få vite at det går an å få hjelp
Hormonkaos i kroppen
Kerstin Brismar er professor og spesialist i endokrinologi og diabetesforsker. Hun forteller at mange kvinner lider av en eller annen form for hormonell ubalanse. Relativ østrogenmangel og insulinresistens er de vanligste.
– Hvis du sover for lite, stresser for mye, beveger deg for lite og spiser feil, vil det kunne føre til dårligere helse og hormonkaos i kroppen, sier hun.
Hormonene dine gjør langt mer enn å påvirke humøret ditt ved PMS og overgangsalder. Vanligvis tenker vi på de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron når kroppen er i kaos. Men hvis du går opp i vekt, blir deprimert, sover dårlig, blir ukontrollerbart sulten eller mister sexlysten, kan dette være signaler om at det er mer enn bare kjønnshormonene dine som er i ubalanse.
Det finnes omtrent 70 ulike signalstoffer og hormoner i kroppen, og de påvirker alt fra hukommelsen din til sult og søvn. I kroppen samarbeider hormoner som insulin, stresshormoner, skjoldbruskhormon, sulthormon og kjønnshormonene østrogen og progesteron.
– Ved å få riktig balanse i hormonene, kan du faktisk føle deg bedre, sier Brismar, som er aktuell med boken «Lev länge och väl».
Hun slår et slag for et næringsrikt, antiinflammatorisk og det hun kaller et «fargerikt kosthold» med mye frukt og grønnsaker, fisk og egg.

Du kan ikke skylde på alderen når vekta går opp
Høyt tempo
Ifølge Kerstin Brismar utgjør vår stressede livsstil med høyt tempo, høye krav og lite tid til å komme seg til hektene, en alvorlig trussel mot både helse og trivsel.
– Og kanskje gjelder dette spesielt for kvinner, for de to X-kromosomene vi har, gjør at vi tenker på og tar mer vare på andre. Men først og fremst må du ta vare på deg selv og din egen helse. Når vi flyr, sier vi alltid: «Sett først på din egen oksygenmaske før du hjelper noen andre». Dette gjelder også i livet vårt, sier hun.
– Når vi utsettes for langvarig og negativt stress, samt at vi får for lite søvn over tid, øker nivået av stresshormonet kortisol, og dette igjen fører til at insulinet ikke fungerer optimalt. Dette kan igjen føre til at vi lagrer mer fett og midjemålet øker. Vi går helt enkelt opp i vekt, og både blodsukker, blodfett og blodtrykk stiger, sier Kerstin Brismar.

Hodepine kjent problem i overgangsalderen: Se ekspert-rådene
Vi PlussØstrogen beskytter
Risikoalderen for mange sykdommer er de årene hvor østrogennivåene i kroppen reduseres.
– Østrogenet beskytter oss mot mange sykdommer, gir en følelse av velvære og bedre søvn. Hvis vi er i hormonell ubalanse, mister vi denne beskyttelsen, og risikoen for diabetes stiger. Det samme gjør kolesterolet, som igjen kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Brismar.

Blå soner
Men så finnes det altså steder i verden – såkalte «blå soner» - der en stor del av befolkningen blir hundre år eller eldre. Disse sonene finnes blant annet på Sardinia i Italia, Ikaria i Hellas og Okinawa i Japan.
– Kvinnene der er friske, raske og vitale – selv uten østrogen. De røyker ikke, er fysisk aktive og stresser ikke. Disse kvinnene spiser det vi kaller antiinflammatorisk kost: urter, frukt og grønt, fisk og egg – og svært lite rødt kjøtt. De spiser også soyaprodukter fra planteriket som har en østrogenlignende effekt. Og dette tror jeg bidrar til at de har så høy grad av velvære selv i høy alder, sier Kerstin Brismar.
Den beste måten å få orden på hormonene på, og slippe å havne i hormonkaos, er ifølge Brismar en kombinasjon av riktig kost og trening.
– Trening er den beste vaksinen mot dårlig helse. Den hjelper deg til å balansere hele systemet, den hjelper deg til å stresse ned, i tillegg til at den er oppkvikkende og bidrar til å øke konsentrasjonsevnen.

- Du får like god effekt om du er 70 år eller 20
Skjoldbruskkjertelen
De ekstra kiloene som er så vanskelige å bli kvitt, kan være et symptom på at noe ikke fungerer slik det skal. For eksempel kan dette gjelde skjoldbruskkjertelen. Hormonet som lages i denne kjertelen er viktig for hele kroppens organsystem og alle celler i kroppen, og man kan si at dette fungerer som en gass og en brems for stoffskiftet.
Forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen rammer i hovedsak kvinner. Symptomene er veldig like som ved overgangsplager og stressrelaterte diagnoser. Et vanlig problem ved en slik ubalanse er hypotyreose, altså at det produseres for lite hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dersom du føler deg slapp, har vondt i leddene, er nedstemt og opplever vektøkning, kan dette være et tegn på at skjoldbruskkjertelen er i ulage.

- Vi spiser ikke for mye, men feil fett
Kostråd
I tillegg til behandling gir Kerstin Brismar også kostråd til pasienter med ubalanse i skjoldbruskkjertelen. Da skal man ifølge Brismar unngå prosessert mat, sukker, raffinert mel uten fiber og fullkorn, samt rødt kjøtt.
– Det kan være en enkel sak å få orden på dette. Det gjelder å ha riktig balanse og sørge for at man ikke stresser, og at man får nok søvn og trening. Deretter kan man se om man likevel har behov for medisiner, sier Kerstin Brismar.
Hun mener også at kvinner ikke må være engstelige når det gjelder østrogenbehandling.
– Østrogen hjelper lokalt mot tørre slimhinner og urinveisinfeksjoner, og risikoen er lav – enten det gjelder behandling med østrogenplaster, gelé eller spray på huden. Man sover bedre, får mer energi, bedre hukommelse og generelt bedre velvære. Diskuter gjerne fordelene og ulempene med gynekologen, for man kan uten problemer få behandling helt til man er 80 år.

Foreslår blå resept for hormonbehandling i overgangsalderen
Symptomfri med østrogen
I over tre år har Lena brukt både østrogengelé og -spray. Hun hadde hørt at mange kvinner opplevde det som å dra opp en rullegardin, men for henne skjedde det mer gradvis. Etter en drøy måned merket hun effekten av østrogenet.
– Plutselig kjente jeg meg selv igjen. Hetetoktene og angsten avtok. Kroppen begynte å svare på treningen, og skarpheten i hodet kom tilbake på jobben, sier Lena, og forteller at lettelsen var ubeskrivelig!
– Fordelen med østrogenspray er at jeg sprayer på innsiden av underarmen før jeg legger meg. Den er doseringssikker og mindre klissete enn geleen og tørker raskere. Kvinner som har livmoren sin og som går på østrogenbehandling trenger også en form for progesteron for å hindre at livmorslimhinnen vokser seg tykk, sier Lena.
I dag er hun helt symptomfri, og har det bra i både kropp og sjel. Hun har også utdannet seg til klimakteriecoach for å hjelpe andre kvinner ved å dele sin erfaring og kunnskap på Instagram-kontoen @traning40.
– Ikke nøl med å snakke med en gynekolog om eventuell hormonbehandling, er Lenas oppfordring.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.