Forslag om nye regler for sykemelding

- En pasient med angstlidelse og unngåelsesatferd trenger veiledning og dialog - ikke en ny forlenging av sykmelding uten samtale

Regjeringen foreslår å tillate sykemelding etter e-konsultasjon - men Legeforeningen er ikke udelt positiv: Det er ikke alle formene for e-konsultasjon som egner seg like godt for denne typen saker.

SYKEMELDING? Regjeringen ønsker at man skal kunne få sykemelding basert på e-konsultasjon - men Legeforeningen mener det er behov for et skille mellom de ulike formene for e-konsultasjon. Foto: NTB/Shutterstock
SYKEMELDING? Regjeringen ønsker at man skal kunne få sykemelding basert på e-konsultasjon - men Legeforeningen mener det er behov for et skille mellom de ulike formene for e-konsultasjon. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Regjeringen foreslår at det skal bli mulig å få sykemelding basert på en e-konsultasjon, altså uten personlig oppmøte hos legen.

Etter en periode hvor det har vært midlertidig åpnet for dette under pandemien, foreslår altså regjeringen nå at dette skal bli en permanent ordning.

I en normalsituasjon er og har det vært slik at personer med behov for sykemelding må ha en personlig, fysisk undersøkelse hos legen.

Legeforeningen har ikke avgitt høringssvar ennå, men fra tidligere er de ikke udelt positive til forslaget som nå er ute på høring.

- Vi etterlyser et skille mellom de tre ulike formene for e-konsultasjon; skriftlig, telefon og video. Sykmeldingsarbeid er ikke bare å vurdere vilkår, men å gi veiledning gjennom dialog, sier Olafsson.

Legeforeningen mener de skriftlige konsultasjonene har noen begrensninger.

- Sykemelding ved e-konsultasjon må være en mulighet pasienten har hos fastlegen som kjenner pasienten. Det må være klare faglige føringer for når det er egnet og vi trenger mer kunnskap om forskjellene på sykemeldingsløp ved fysiske konsultasjoner og ulike e-konsultasjoner. E-konsultasjoner er også ulike, det inkluderer nå både telefonvurdering, skriftlig kommunikasjon og video-konsultasjon, uttaler Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Derfor er de skeptiske

– Å reise til et legekontor kan oppleves som en unødig byrde når man er syk. I tillegg gir e-konsultasjon mer effektivitet og fleksibilitet for fastlegen. At sykemeldinger kan gis gjennom e-konsultasjon kan derfor være en god løsning både for den som sykemelder og den sykemeldte, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding om forslaget.

I forslaget med høringsfrist 1. august foreslår Arbeids- og inkluderingsdepartementet noen rammer for å begrense risikoen for at sykmelding gis på feil grunnlag. Dette er blant annet at dette i større grad kan brukes ved forlengelse av sykmeldinger og ved kroniske lidelser - mer enn ved førstegangs sykmelding for et nytt helseproblem.

Legeforeningen har tidligere har spilt inn hvor viktig det er å skille mellom de ulike formene for e-konsultasjon.

- Ellers sammenliknes epler og pærer, uttaler Olafsson, og kommenterer at både telefon og video gir dialog, hvor video har fordeler som det å se kroppsspråk. Den skriftlige konsultasjonen har noen begrensninger og er derfor ikke alltid egnet etter Legeforeningens syn:

- Den skriftlige e-konsultasjonen hvor pasienten sender en kort melding inn til legen og får et skriftlig svar egner seg bare der hvor dialog og veiledning mellom lege og pasient ikke gir noe ekstra, eksempelvis hvor pasienten skal gå av med en uføretrygd, i situasjoner hvor det er åpenbart at pasienten må være hjemme eller der hvor noen trenger en eller noen dager i tillegg når influensaen ikke var helt bra, sier Olafsson, og legger til:

- Det sier seg selv at kvaliteten og løsningene blir bedre når lege og pasient får snakket sammen, og når legen kjenner pasientens sykdom og situasjon.

MEDISINER: Vet du hva du skal og ikke skal gjøre med medisiner som går ut på dato? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

- Positive erfaringer

I høringsforslaget fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet forteller de at den midlertidige ordningen med sykemeldinger på bakgrunn av e-konsultasjoner er undersøkt av Nasjonalt senter for e-helseforskning - og at det der konkluderes med at erfaringene i hovedsak er positive.

Det framkommer også at det likevel var noen fastleger og pasienter som var bekymret for om de kliniske vurderingene ble riktige og om forholdet mellom pasient og lege kunne svekkes av å ikke møtes fysisk.

Olofsson kommenterer at det er positivt at man med dette forslaget utvider «verktøykassa» for sykmeldinger og at oppmøte på kontoret med undersøkelse kan kombineres med video eller telefonoppfølging - og i noen utvalgte tilfeller skriftlig e-konsultasjon.

- Det er helheten som er viktig, og at pasientens behov blir ivaretatt på en best mulig måte. Som regel blir det best når pasienten og sykdommen er kjent for legen og at legen og pasienten snakker sammen om muligheter og begrensninger, sier Olafsson, og fortsetter:

- En pasient med angstlidelse og unngåelsesatferd trenger veiledning og dialog om viktigheten av aktivitet og eksponering, ikke å få tilsendt en ny 100 prosent forlenging av sykmelding uten samtale.

Fordeler og ulemper

Legeforeningen mener det er åpenbare fordeler med e- konsultasjoner, men at det også er noen ulemper.

Olafsson sier at e-konsultasjonene har ført til massivt merarbeid for fastlegene, i en allerede presset fastlegeordning. I tillegg er Legeforeningen opptatt av at e-konsultasjonene blir faglig forsvarlig.

- Det oppnår vi ved å beskrive muligheter og begrensninger ved de tre formene for e-konsultasjon opp mot eksempelvis sykmelding men også opp mot enkeltdiagnoser, sier Olafsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.