«En del av oss blir naive på hvordan vi oppfattes når vi drikker alkohol»

I år er det ekstra gode grunner til å være bevisst på alkoholinntaket i jula. Her er rådene.

«En del av oss blir naive på hvordan vi oppfattes når vi drikker alkohol»
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I år blir det en annerledes jul for mange av oss. Det blir færre juleselskaper og samlinger annet enn med de nærmeste. I disse coronatider er det vist at vi drikker mer hjemme. I en juletid kan det gå hardere utover deg selv og dine nærmeste.

– Vi går inn i en jul hvor sårbare barn og voksne er ekstra sårbare. Vi er mye mer overlatt til de aller nærmeste relasjonene våre, og de som i utgangspunktet var ensomme kan føle seg mer alene nå, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i foreningen Av-og-til.

- Hverdagsrutinene er blitt endret for mange, og det kan føre til at noen drikker mer enn før. Dessuten er det tøffere tider for folk. Vi vet at mange bruker alkohol for å takle uro, sove, slappe av og få en all right følelse i løpet av en dag.

Foreningen Av-og-til jobber for å formidle kunnskap om hvordan vi kan redusere skadevirkningene av alkoholbruk. De fokuserer spesielt på situasjoner hvor alkoholbruk går utover andre, blant annet drikking rundt barn og unge.

Familien mer utsatt

Selv om vi totalt sett ikke drikker mer enn før, har stedene vi drikker endret seg. Vi drikker mindre ute og på barer og lite ute blant folk, men vi drikker mer hjemme. Det gir mindre sosial kontroll og justering av hvor mye vi drikker.

Det bekymrer generalsekretæren i Av-og-til:

– Hvis vi drikker like mye hjemme som vi ellers gjorde på fredagspilsen, julebordet og andre ulike sosiale arenaer, er det ganske stor sannsynlighet for at du vil eksponere barn, familie og de andre for et høyere forbruk og mer problematisk alkoholbruk enn til vanlig, sier hun.

– Dette er et problem fordi barn ønsker seg voksne som er trygge og oppfører seg som vanlig. De trenger det ekstra nå under coronapandemien.

Kun små forandringer skal til før barn merker at noe er annerledes og blir utrygge: Vi ler høyere, snakker høyere, nattaklemmen blir annerledes.

– Jeg tror en del av oss voksne blir naive på hvordan vi oppfattes når vi drikker alkohol, sier Hagen Eriksrud.

– Vi tror selv vi blir morsommere, men lykkepromillen ser helt annerledes ut med barneøyne. Den type usikkerhet kan sitte i lenge.

Hun påpeker at barna i juletiden også ofte får være oppe lenger og ikke har sine hverdagsrutiner, så det som ellers har skjedd etter at barna er i seng skjer nå i større grad foran dem.

– Vi er opptatt av å tenke over hvor mye du skal drikke før du begynner å drikke, og av at hvis man skal feire sammen med barn, skal de voksne som skal være sammen snakke om alkoholbruken i forkant: Skal vi ta en glass vin til maten, eller ikke? Vi har spurt barn om hva de selv synes er greit at de voksne drikker. De svarer helst null, ett eller maksimalt to glass. Jeg er også opptatt av hva du kommuniserer til barna dine hvis du alltid må ha en øl eller et glass vin på bordet.

Besteforeldre drikker mer

Hagen Eriksrud minner om at disse alkovettreglene gjelder uansett om du bor sammen med barn eller ikke. Foreningen hun leder får stadig henvendelser fra foreldre som er bekymret for at beste-foreldrene drikker mer.

– Den generasjonen som blir eldre nå har vært vant til å drikke alkohol gjennom hele livet, og disse vanene tar de med seg inn i alderdommen. Dagens eldre har økonomi og god helse, og vinglasset har erstattet kaffen og fyrstekaken. Det har blitt en del av normalen å ta et glass vin. Vær bevisste på hvordan det virker for barnebarna. Uansett hvilken generasjon du tilhører, om du har barn eller ikke, eller om du bor sammen med andre, er det mange gode grunner til å tenke mer over hvor mye og ofte du drikker.

– Vi ønsker at folk skal slutte å drikke på autopilot. At de skal ha et bevisst forhold til hvor mye og når man drikker, og å være ekstra forsiktig i visse situasjoner, som i disse koronatider.

Lurer du på om du kanskje drikker litt mye av og til? Av-og-til har nylig lansert en selvtest, som gir en vurdering av drikkevanene dine, og tips til hva du bør gjøre dersom du drikker faretruende mye. Testen bygger på AUDIT, som er et kartleggingsverktøy for risikodrikking utviklet av Verdens helseorganisasjon. Test deg selv på avogtil.no/drikkestatus

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.