Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Folk må slutte å lage begrensninger og definere seg selv etter alder. Vi får en kostbar eldrebølge fordi mange kommer til å bli bundet til rullatorer og medisiner i 50 år av enten uflaks eller livsstil. Derfor må vi ta tak, sier kostholdsveileder og personlig trener Elizabeth Lingjærde (60) til Vi.no.
Lingjærde, som er utdannet kostholdsveileder fra Norges idrettshøyskole og utdannet personlig trener (PT), jobber på treningskjeden Fresh Fitness og som online coach. Hun driver i tillegg bloggen Supermygg, hvor hun blant annet skriver om helse, trening, og kosthold.

En risiko å kombinere disse medisinene med alkohol
Vi Pluss- Jeg er i bedre form enn de fleste på min alder. Jeg er litt ekshibisjonistisk. Jeg er en litt annerledes rollemodell og frontfigur for min aldersgruppe, sier hun.
Bygge muskler hele livet
Lindegjærde understreker at det aldri er for sent å trene.
- Alt håp er ikke ute. Å bruke alder som unnskyldning er bare tull. Man kan bygge muskler når man er 80. Det handler om kunnskap. Ingenting er umulig.
Ifølge Lingjærde må man trene med intensitet for å oppnå kroppslige endringer.
Se Lingjærdes tips til å komme i form i faktaboksen under.
- Man får ikke endret kroppen med velværetrening. Vi sitter i smørfatet og vasser i fantastisk velvære. Vi bør klare å gi jernet en time om dagen. Det er ikke bare noe man gjør for seg selv, men også for alle rundt seg. Jeg ønsker ikke å bli noen belastning for mine barn, sier hun.
Man må ikke gå på det råeste treningsstudioet.
- Man kan trene overalt og kommer langt med å bruke egen kroppsvekt, men det er viktig å trene hardt nok og fort nok slik at man får en effekt.

Legen foreslo drastisk grep for Anns diabetes
Vi PlussLingjærde mener likevel at det er lurt å investere i en personlig trener (PT).
- Jeg ser at svært mange av dem som er friske og raske over 50 år har PT-er. Man kan heller kutte ned på klesbudsjettet. Det hjelper ikke med fine klær hvis kroppen faller sammen. Hvis man ikke orker å reise fordi kroppen er sliten, er det trist, sier Lingjærde.

- Litt sunt med kroppspress
På sin Instagram-konto @supermygg1 publiserer Lingjærde av og til bilder av seg selv hvor definerte muskler vises i bikini eller badedrakt.
- Jeg prøver å være litt ekstrem. Vi må tåle at kvinner på 50-pluss kan gjøre noe med kroppen sin. Jeg er for litt sunt kroppspress. Det må ha en motvekt til de som hyller usunn overvekt. Jeg mener det er sunt. Jeg må være tøffere, raskere og se yngre ut. Jeg bygger muskler og trener veldig variert for å inspirere folk rundt meg.

Lingjærde driver selv med en mengde ulike treningsformer som terrengløp, sykling, surfing, padling, paragliding, langrenn og offpist.
- Jeg utfordrer stereotypien om å bli eldre i aller høyeste grad.

Treningen som gjør deg mer selvstendig i senere alder
Viktigere jo eldre man blir
- Jo eldre man blir jo viktigere blir det med styrketrening. Man mister raskt muskelmassen fra 50 år og oppover. Det merker vi først ved at det blir tyngre å bære varer i trapper og at vi ikke klarer like tunge løft i hverdagen, sier Truls Raastad, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole til Vi.no.
Ifølge Raastad kan man forebygge tap av muskelmasse og skjelettstyrke med regelmessig styrketrening.
I tillegg har styrketrening en positiv effekt på beinhelsen vår.
Kvinner spesielt øker risikoen for osteoporose (beinskjørhet journ. anm.) i 60-, 70- og 80-årsalderen. Ved å gjennomføre tung styrketrening med apparater eller med vekter styrker man både muskler og knokler. For at styrketreningen skal ha god effekt på skjelettet er det viktig å velge en type trening som gir ekstra kompresjon på knoklene, sier han.
Raastad sier at prinsippene for trening er de samme som for yngre personer.

- Historien til Unni er helt spesiell. Hun er et levende eksempel på at det aldri er for sent å begynne
Sjekk med fastlegen
- Personer i 50-60-åra kan følge de faste prinsippene for trening. Vi ser at 60- og 70-åringer som trener, holder seg svært spreke i dag. Når man kommer i 80-åra kan det være helsetilstander som gjør det vanskeligere å holde aktivitetsnivået like høyt, men holder man seg sykdomsfri har man samme effekt av treningen også i 80- og 90-årsalderen. Ellers er det mulig å trene for hardt og for mye i alle aldere, sier han.
Er man utrent bør man ikke yte maksimalt når man trener styrke i starten, ifølge Raastad.
- Man bør heller ikke kjøre intervaller med maks innsats de første ukene om det er lenge siden man har trent eller er helt utrent. Det kan øke risiko for hjertestans selv om det generelt er en meget lav risiko, sier han. Uansett alder så er riktig progresjon i treningen viktig.
Er man usikker på egen helse, anbefaler Raastad at man tar en sjekk med fastlegen.
Artikkelen ble første gang publisert i august 2019 og er publisert på nytt med godkjennelse av Lingjærde.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.