Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Elin Hopland har hørt dårlig siden hun var i 40-årene.
– Jeg syntes de rundt meg snakket så lavt, forteller hun.
I tillegg var hun plaget med svimmelhet og øresus. Etter et par år gikk hun til fastlegen som sendte henne videre til hørselstest og øre-nese-hals- spesialist.
– Han sa rett ut: «Du hører ganske dårlig på begge ørene, du.» Det var selvsagt et sjokk, selv om jeg hadde mistanke om at hørselen min sviktet. Både min mor og min onkel var tunghørte, så dette er nok noe genetisk i vår familie.
Blander sammen lyder
Elins historie er ganske typisk. Hørselstap skjer nemlig ganske tidlig. Hvor fort det skjer, og hvor dårlig hørselen blir, varierer fra person til person. Som regel er dette familiært betinget, men noe kan skyldes ytre påvirkninger, som støt eller slag mot øret, eller sykdommer og betennelser i øret.
– Hørselstap er en naturlig del av aldringsprosessen, forklarer audiograf og audiopedagog Jorunn Solheim. Hun har en doktorgrad innen hørselsrehabilitering og arbeider i dag ved Hørselssentralen ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.