Eli Kari Gjengedal: – Trodde jeg hadde fått ALS

Da Eli Kari Gjengedal fikk vondt i hendene, var overgangsalderen det siste hun tenkte på.

GLAD OG FRISK: «Farmen»-deltaker Eli Kari Gjengedal er glad for at kroppen er frisk. Hun ser på overgangsalderen som en naturlig ting som alle skal gjennom. Foto: Espen Solli/TV 2
GLAD OG FRISK: «Farmen»-deltaker Eli Kari Gjengedal er glad for at kroppen er frisk. Hun ser på overgangsalderen som en naturlig ting som alle skal gjennom. Foto: Espen Solli/TV 2 Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg var ikke forberedt et sekund. Jeg trodde det var en dødelig sykdom, sier Eli Kari Gjengedal (49), værpresentatør og «Farmen»-deltaker om smertene hun hadde begynt å oppdage i håndleddene.

– Jeg fikk så vondt og det strålte sånn at jeg ikke klarte å holde mobilen. Jeg trodde det var noe alvorlig og at jeg var i ferd med å få ALS, forteller hun til Vi.no.

– Ble du veldig redd?

– Ja! Jeg trodde at jeg var alvorlig syk. Jeg hadde nettopp vært på et foredrag om ALS og tenkte «herregud, det minner jo om det jeg kjenner i hendene. Da er jeg ferdig», tenkte jeg.

Gjengedal oppsøkte legen og fikk tatt ulike blodprøver. Svaret fra legen var oppløftende: Gjengedal var frisk som en fisk og årsaken til smertene hadde en helt naturlig årsak: Hun hadde kommet i overgangsalderen.

Det var på God morgen Norge på TV2 at hun først delte historien.

– Da legen ringte, hadde han en kjempegod nyhet. Jeg ble kjempeglad, jeg trodde jo jeg hadde en dødelig sykdom! At det var overgangsalderen hadde jeg ikke tenkt på et sekund, sier Gjengedal.

– Overgangsalderen er jo helt normal

Hun hadde hørt at hetetokter var et symptom på overgangsalderen, men at leddplager og nummenhet i armer og hender også kunne være et tegn, ante hun ikke.

– Det kan godt hende at jeg hadde blitt skikkelig deppa over beskjeden hvis det ikke var for at jeg ventet på en dødsdom. Overgangsalderen er jo helt normal.

Hun forteller at hun lever godt med overgangsalderen. Symptomene i håndleddene kommer og går litt, men det er ikke så vondt som i starten.

– Det går jo an å tenke at du abdiserer litt fordi du ikke lenger er fruktbar. Mange tenker kanskje at det ikke er noe positivt, men det trenger ikke være sånn, understreker Gjengedal, som har bestemt seg for å se på det som skjer i kroppen som en spennende reise.

– Ting blir som du tar det. Jeg er Eli Kari uansett.

Hun forteller at hun merker at hun blir veldig varm noen ganger og at søvnen er dårligere enn før.

– Det er sjelden jeg sover en hel natt uten at jeg er våken i perioder. Jeg merker også at jeg kan ta meg nær av ting og at hormonene svirrer.

Måtte jobbe med seg selv på Farmen

Farmen-aktuelle Gjengedal forteller at hun under gårdsoppholdet har måttet jobbe med seg selv hele tida. I tillegg til endring i hormoner er også minisamfunnet på Farmen en utfordring i seg selv. Deltakerne lever tett på hverandre og med lite mat.

– Det har gått kjempefint, men nervene blir tynnslitt etter hvert som tida går. Jeg var nok litt mer bisk den siste uka. Jeg hadde ikke den samme impulskontrollen. Plutselig ble den snille dama en syrlig bitch. Eli Kari 49 ble til Eli Kari 12 år. Det var nok en kombinasjon av at jeg var sliten og at jeg blir sintere for ting.

Gjengedal forteller at det smalt siste uka.

– Jeg hadde et sinneutbrudd og ble skikkelig sint. Jeg vet ikke om det blir vist på tv, ler hun.

At det var svært varmt på Farmen ble også en utfordring.

– Jeg opplevde hetetokter. Da måtte jeg bare la bølgen ri meg. Det var bare å hive av seg dyna. Men vi sov jo sånn passelig alle sammen.

- Tar livet som det kommer

Gjengedal ser på overgangsalderen som noe som hører til livet.

– Jeg må tenke positivt og ta livet som det kommer. Jeg har en kropp som er sunn og som fungerer som den skal. Og skal dette bli ubehagelig, så finnes det hjelp å få.

Etter at Gjengedal fortalte om hvordan det var å være i overgangsalderen på TV2, har hun fått mange positive tilbakemeldinger. Mange tar kontakt og lurer på ting.

– Jeg er åpen om det hvis det oppstår situasjoner med hetetokter eller om jeg overreagerer. Da sier jeg at jeg er i overgangsalderen og at jeg aldri vet hva som skjer. Mange synes at det er kult at jeg er åpen om det. Jeg blir egentlig litt overrasket over at det skal være kult. Halvparten av oss mennesker opplever dette. Det sier litt om at noen synes det er vanskelig å snakke om.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.