Eldreomsorg

- Eldreomsorgskrisen må stoppes nå

KRONIKK: Planen om en fri pensjonisttilværelse kan for mange eldre endre seg på grunn av tunge omsorgsoppgaver for syke slektninger, mener Nasjonalforeningen for folkehelsen, som etterspør et skikkelig løft.

Mina Gerhardsen er generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Foto: John Trygve Tollefsen / Nasjonalforeningen for folkehelsen
Mina Gerhardsen er generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Foto: John Trygve Tollefsen / Nasjonalforeningen for folkehelsen Vis mer
Publisert

Dette er en kronikk skrevet av en ekstern organisasjon.

Det finnes mange drømmer om det gode liv som pensjonist. Det er heller sjelden at drømmene omfatter planer om tunge omsorgsoppgaver for syke slektninger. Men det vil stadig flere oppleve.

Drømmen om pensjonisttilværelsen kan være å slå ut håret og hive seg ut i reiser, samvær med venner, barnebarn og annen familie. Det kan også være ønsket om etterlengtet hvile etter mange år med tunge belastninger i arbeidslivet. Uansett hva drømmen er, og uansett hvor mye ressurser man har, kan alle planer og drømmer kastes om kull dersom ektefelle eller foreldre får alvorlig sykdom.

Selv om risikoen for å få demens går ned for hver enkelt av oss, vil den store økningen i antall eldre føre til at stadig flere vil få alzheimer eller andre demenssykdommer. De neste tiåra vil det bli langt flere eldre over 80, 90 og 100, og høy alder er den største risikofaktoren for demens. Om 20 år vil opp mot dobbelt så mange som i dag, det vi si nær 200 000 nordmenn, ha en demenssykdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.