Vanlige trafikkulykker med eldre førere

Eldre sjåfører bryter vikeplikt og kjører på fotgjengere

- Et økende problem, mener Vegvesenet.

VENSTRESVING: En av situasjonene som tar flest liv over 65 år, er venstresving ut på vei med forkjørsrett. Analysene viser at dette blant annet har sammenheng med forståelsen av trafikksituasjonen og beregning av fart og avstand. Foto: Shutterstock
VENSTRESVING: En av situasjonene som tar flest liv over 65 år, er venstresving ut på vei med forkjørsrett. Analysene viser at dette blant annet har sammenheng med forståelsen av trafikksituasjonen og beregning av fart og avstand. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Eldre sjåfører involveres i langt flere trafikkulykker enn andre. Det viser en analyse fra 2017 utarbeidet av Statens Vegvesen.

Det er spesielt én uhellstype som skiller eldre bilsjåfører kraftig fra yngre sjåfører, ifølge undersøkelsen.

Det er uhell der den eldre svinger til venstre ut på en forkjørsregulert vei, spesielt der hastigheten på den gjennomgående veien er stor.

Eldre kjører på eldre

I ulykkene der en eldre fører har kjørt på og tatt livet av en fotgjenger, er fotgjengeren som regel over 75 år.

Av elleve slike ulykker i 2017 var åtte fotgjengere over 75 år. To var over 70 år, og den siste forulykkede var fysisk og psykisk utviklingshemmet.

Med unntak av ett tilfelle oppsto ulykken når fotgjengeren krysset veien.

Les også: Når bør eldre sjåfører fratas førerkortet?

Flere eldre kjører bil

Antallet eldre trafikanter blir stadig høyere. Det er per i dag 536.425 personer over 65 år i Norge som har sertifikat.

- Risikoen øker for bilførerer over 75 år, og enda mer ved 85+. Det gjelder ikke bare dem selv, men alle rundt dem også. I tillegg tåler eldre mindre enn yngre personer, så de får langt mer alvorlige skader i en trøkk, sier Dag Terje Langnes i Statens Vegvesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.