Legionella

Eldre og personer med svekket immunforsvar mest utsatt: Her er symptomer og råd for forebygging

Eldre og personer med svekket immunforsvar er blant de mest risikoutsatte for legionellasmitte, som kan være dødelig. Her er symptomene og rådene du bør følge i eget hjem, hvor varmtvannsberederen har et spesielt fokus.

FOREBYGG LEGIONELLA: Visste du at du bør rense dusjhodet- og slangen med jevne mellomrom? Foto: Shutterstock / NTB. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En pasient ved Stavanger universitetssjukehus er død etter å ha fått påvist infeksjon med legionella på sykehuset. Nå jobber sykehuset med å finne årsaken, men sykehusledelsen sier at det er grunn til å tro at pasienten er blitt smittet av legionella under oppholdet hos dem.

Legionellose er en sykdom som forårsakes av Legionellabakterien som overføres gjennom å puste inn små vanndråper (aerosoler) som kan dannes fra for eksempel dusj, luftkondisjoneringsanlegg, fontener eller boblebad. Det kan finnes både hjemme, på sykehus, hoteller, arbeidsplasser eller offentlige steder.

Ifølge Folkehelseinstituttet varsles det i gjennomsnitt om rundt 40 tilfeller av legionærsykdom per år i Norge. Og det er noen grupper som har større risiko for å utvikle sykdom enn andre:

- Mennesker i alle aldre kan utvikle legionellose, men kjente risikofaktorer for utvikling av legionærsykdom er høy alder, røyking, alkoholisme, kronisk lungesykdom, alvorlig underliggende sykdom og personer med svekket immunforsvar, ifølge FHI.

Pass på varmtvannsberederen og dusjen!

Antallet som smittes i eget hjem, er ifølge FHI ikke kjent. Men i forhold til risiko hjemme, er spesielt dusjen noe å passe på:

- Dusjen hjemme er den mest sannsynlige smittekilden for legionellose i Norge. Smittefaren anses likevel som liten fra vannet i egen bolig, ifølge FHI.

Og nettopp dette med risiko for legionella i dusjen hjemme er også bakgrunnen for en advarsel som Informasjonskontoret for farge og interiør og rørleggerbedriften Rørkjøp kom med i september. Bekymringen er at man i forsøk å spare strøm skrur ned temperaturen på varmtvannsberederen. Og oppfordringen er klar: Ikke skru ned temperaturen.

–­­­­ Det anbefales ikke. Dette er på bakgrunn av at man ikke må risikere å bevege seg inn i faresonen for legionella. Husk at en varmtvannsbereder er forhåndsinnstilt på en temperatur som gjør deg trygg på at vannet er desinfisert, ved at det holder 70 grader. Det gir ei heller noe merkbart positivt utslag på forbruk, viser tester på dette, uttaler Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp.

I forbindelse med avviklingen av hytteforbudet under koronapandemien, gikk også FHI ut og advarte hytteeiere som skulle tilbake til hyttene som hadde stått ubrukt lenge - fordi bakterien trives best i stillestående vann, med temperaturer mellom 20 og 55 grader. De oppfordret da folk til å gå gjennom vanntanker og rør for å sikre seg mot legionellabakterier - hvor gjennomspyling med varmt vann er et av tiltakene som også anbefales for jevnlig forebygging også hjemme, som vi lister opp lenger nede i artikkelen.

Symptomer på legionella

Legionellose smitter ikke mellom mennesker. Bakterien kan forårsake to sykdommer; legionærsykdom og pontiacfeber.

Ifølge FHI kan legionærsyke være svært alvorlig, og særlig hos eldre og immunsvekkede kan sykdommen gi dødsfall, opptil 30 prosent. Pontiacfeber ikke er livstruende og gir et mildt sykdomsbilde.

Symptomene på de to er ulike:

  • Legionærsykdom er en lungebetennelse. Symptomer er hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber og tørrhoste. Magesmerter og diaré kan forekomme. Legionærsykdom er ofte vanskelig å skille fra andre lungebetennelser.
  • Pontiacfeber er vanligvis en mild influensaliknende sykdom med symptomer som feber, hodepine og muskelsmerter.

Det er også forskjeller i hvor lang tid det tar fra eksponering for gegionellabakterien og til de første symptomene viser seg:

  • Legionærsykdom: Fra 2-10 dager, vanligvis 5-6 dager.
  • Pontiacfeber: Fra noen timer til 6 dager, vanligvis 3 dager.

Pass temperaturen: Dette kan du gjøre for å minimalisere risikoen for legionella

Faren for å bli smittet av legionellabakterier er liten, skriver FHI. For å ønske å redusere faren ytterligere, er dette tiltak som FHI mener du bør vurdere:

  • Temperaturen i varmtvannsberederen bør holde minst 70 °C. Ved temperaturer over 70 °C vil legionellabakteriene dø raskt.
  • Gjennomspyling av dusjen med 70 °C vann i 5 minutter 4 ganger i året, og regelmessig gjennomspyling med varmt vann på 60 °C, for eksempel etter dusjing, gir god sikkerhet mot legionellabakterier.
  • Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid, må det ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70 °C.
  • Dusjslanger og -hoder kan, i tillegg til eller i stedet for varmebehandling, demonteres og desinfiseres med husholdningsklor. To korker til 10 liter vann er tilstrekkelig styrke. Sørg for at hele dusjslangen/-hodet blir fylt med denne blandingen, og la det stå i 30 minutter. Klorrester og løsnet slam spyles ut før utstyret monteres og tas i bruk på nytt. Dusjeflasker for planter kan også desinfiseres på denne måten.
  • Boblebad uten filter bør tømmes for vann etter hver bruk, slik at rørene blir tørre. I tillegg bør anlegget klorbehandles minst én gang per måned: tilsett 0,5 desiliter husholdningsklor per 100 liter vann og la klorvannet sirkulere gjennom alle vannfylte rør i én time. Boblebad med filteranlegg bør følge samme rutiner som boblebad ved offentlige anlegg.
  • Luftfuktere som lager vanntåke uten temperaturheving, bør rengjøres ofte, gjerne en gang i uka. Desinfiser med klor på samme måte som beskrevet for dusjer, og skyll godt. Tøm og rengjør alltid beholderen når den ikke brukes. Luftfuktere som fordamper vannet ved høy temperatur, og fuktere der vannet fordamper fra et filter, er ikke smittefarlige.
  • Høytrykksspylere bør tømmes helt etter bruk. De bør lagres så kjølig som mulig, men pass på at ikke frostsprengning ødelegger dem. Etter lang tids lagring, er det lurt å la utspylingen av det første vannet skje neddykket i en bøtte med vann, slik at eventuelle bakterier spyles ut uten at det dannes aerosoler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.