Legionella

Eldre og personer med svekket immunforsvar mest utsatt: Her er symptomer og råd for forebygging

Eldre og personer med svekket immunforsvar er blant de mest risikoutsatte for legionellasmitte, som kan være dødelig. Her er symptomene og rådene du bør følge i eget hjem, hvor varmtvannsberederen har et spesielt fokus.

FOREBYGG LEGIONELLA: Visste du at du bør rense dusjhodet- og slangen med jevne mellomrom? Foto: Shutterstock / NTB. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En pasient ved Stavanger universitetssjukehus er død etter å ha fått påvist infeksjon med legionella på sykehuset. Nå jobber sykehuset med å finne årsaken, men sykehusledelsen sier at det er grunn til å tro at pasienten er blitt smittet av legionella under oppholdet hos dem.

Legionellose er en sykdom som forårsakes av Legionellabakterien som overføres gjennom å puste inn små vanndråper (aerosoler) som kan dannes fra for eksempel dusj, luftkondisjoneringsanlegg, fontener eller boblebad. Det kan finnes både hjemme, på sykehus, hoteller, arbeidsplasser eller offentlige steder.

Ifølge Folkehelseinstituttet varsles det i gjennomsnitt om rundt 40 tilfeller av legionærsykdom per år i Norge. Og det er noen grupper som har større risiko for å utvikle sykdom enn andre:

- Mennesker i alle aldre kan utvikle legionellose, men kjente risikofaktorer for utvikling av legionærsykdom er høy alder, røyking, alkoholisme, kronisk lungesykdom, alvorlig underliggende sykdom og personer med svekket immunforsvar, ifølge FHI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.