Bruk av flere medisiner samtidig:

Eldre mer sårbare for bivirkninger

Jo eldre vi blir, dess flere legemidler bruker vi. Men enkelte medisiner og kombinasjoner kan være direkte farlig.

ØKNING. Når du begynner å dra på åra er det ikke uvanlig å bruke 15 ulike legemidler – eller mer. Foto: Scanpix/Shutterstock
ØKNING. Når du begynner å dra på åra er det ikke uvanlig å bruke 15 ulike legemidler – eller mer. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): – Medisiner blir ofte godkjent basert på at de er testet ut på yngre, friske mennesker. Men disse legemidlene kan virke både sterkere og lengre på eldre. I tillegg er eldre ekstra sårbare for bivirkninger, sier seniorrådgiver Christian Berg ved Folkehelseinstituttet.

Sårbarhet for legemidler

Når vi blir eldre reagerer vi annerledes på medisiner og blir mer sårbare for bivirkninger, for eksempel på grunn av lavere kroppsvekt. Slimhinnene blir tørrere og dermed blir det vanskeligere for å svelge. Leverens evne til å bryte ned medisiner blir dårligere jo eldre vi blir. Det samme gjelder nyrene som har en viktig funksjon ved utskillelse av legemidler. Hjernen og nervesystemet svekkes også med alderen. Flere legemidler vil kunne gi bivirkninger i form at søvnproblemer, forstyrret følelsesliv og evne til å tenke og orientere seg. Eldre kan plages av svimmelhet og de har generelt nedsatt søvnkvalitet.

Det er flere medisiner som ikke bør kombineres fordi det gir alvorlige bivirkninger eller påvirker effekten av medisinene. Men leger og sykehus har ikke én felles liste over medisinen hver og én bruker. Derfor bør man be fastlegen sin om en oppdatert medisinliste.

– Legemidler kan være skrevet ut av flere leger, fastlege og spesialister eller fra sykehus. Det er viktig at noen, gjerne fastlegen, har en totaloversikt. En slik liste kan være trygt å ha i bakhånd om man skal behandles på sykehus. Og det kan være lurt å ha med seg en slik liste på reise i tilfelle du oppsøker lege eller trenger medisiner, mener Berg.

Opptil 15 legemidler

Reseptregisteret 2013–2017 viser at eldre mennesker bruker mye betennelsesdempende og smertestillende midler. Mest brukt er legemidler mot hjerte- og karsykdommer, blodfortynnende og lipid/kolesterolsenkende midler. Men også beroligende og sovepiller, antibiotika og smertestillende kommer høyt opp på oversikten over de mest brukte legemidlene utlevert på resept blant eldre i 2017.

– Acetylsalisylsyre (Albyl E) som forebygger blodpropp har lenge vært på toppen av denne listen. På andreplass kommer det smertestillende middelet paracetamol. Videre følger legemidler mot hjerte-karsykdommer (metoprolol), kolesterolsenkende middel (atorvastatin) og et sovemiddel (zopiklon), forteller Christian Berg. Han har vært med å utarbeide rapporten som baserer seg på data fra apoteker rundt om i landet.

Rapporten viser at ni av ti i aldersgruppen over 65 år fikk utlevert minst ett legemiddel i løpet av 2017. Ifølge Reseptregisteret fikk 570 000 hjemmeboende eldre utlevert fem eller flere legemidler i løpet av året, og så mange som 76 000 fikk utlevert minst 15 legemidler på resept. 2018-tallene er noenlunde de samme.

– Dette er tall på hva én person fikk utlevert fra apoteket i løpet av ett år. Det dreier seg om mange legemidler, og det er derfor viktig å vurdere om alle medisinene er nødvendig for den enkelte og om noe kan forenkles, sier Berg.

Mest hos de aller eldste

Reseptregisteret har informasjon fra alle utleveringer etter resept fra apotekene. Dette er informasjon som har vært tilgjengelig siden 2004. Dataene er viktige for å følge opp legemiddelbruk. De brukes også i ulike studier og befolkningsundersøkelser hvor legemidler inngår.

Seniorrådgiver Berg forteller at det har vært en økning i antall eldre – både menn og kvinner – som har fått 15 legemidler eller mer.

I de tilfellene der eldre må forholde seg til mange medikamenter samtidig, øker faren for feilbruk. Basert på data fra Reseptregisteret er det også publisert en rekke studier om polyfarmasi – bruk av mange legemidler.

Legemiddelbruken øker med alderen. De eldste bruker flere legemidler og større mengder av legemidlene målt i definert døgndose. De eldste har derfor økt risiko for bivirkninger, interaksjoner mellom legemidler og feilbruk.

– Noen av legemidlene kan være til korttidsbruk eller en akuttbehandling, som for eksempel i form av en antibiotikakur, påpeker han.

Medisintips

Å forveksle medisiner, ta feil dose eller ha andre uhell med medisiner kan få fatale konsekvenser. Her er noen råd: Bestill en time hos fastlegen din og be om hjelp til å holde oversikten over legemidlene

  • Ta med deg medisinene dine til fastlegen. Både reseptpliktige og ikke-reseptpliktige. Ta også med deg kosttilskudd du tar.
  • Be legen om å gå gjennom medisinene og vise deg hvilke du bør beholde og hvilke du kan kvitte deg med. Be om at vedkommende skriver ut en medisinliste over de du skal bruke.
  • Lever inn medisiner du ikke skal bruke til apotek.
  • Samle medisiner på et trygt sted
  • Rydd i medisinene hver gang du får nye, eller når du ikke skal bruke dem lenger.

Kilde: Legemiddelverket

Artikkelen ble først publisert i Vi over 60.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer