Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Coronapandemien fikk fart på digitaliseringen av Norge. Plutselig var Zoom, Teams og FaceTime noe vi alle brukte, og fortidens diffuse drøm om videotelefoni ble brått en del av hverdagen. Foreldre og besteforeldre holdt kontakt med studenter og barnebarn via skjerm og telefon, vinkvelden med gode venner ble digitalisert i egen stue, og digitale klemmer og nattakyss ble delt ut i øst og vest.
Det var ikke helt det samme, det visste vi alle, men det var vel bedre enn ingenting?
Tja.

- Alene på hytta oppdager noen par hvor vanskelig de egentlig har det
Vi PlussEn ny studie fra Storbritannia og USA kan faktisk tyde på det motsatte. Den viser nemlig at eldre som kun hadde digital kontakt med familie og venner under pandemien følte seg mer ensomme og ble mer deprimerte enn de som ikke hadde hatt kontakt med noen i det hele tatt.
Overrasket
Studien, som inkluderer data fra mer enn 6500 personer både i Storbritannia og USA, konkluderer med at digital kontakt, i motsetning til hva man tidligere har trodd, ikke bidrar til bedre psykisk helse eller mindre ensomhet hos eldre. Snarere tvert imot. Resultatet overrasket også forskerne, som hadde forventet en helt annen konklusjon.
- Vi ble overrasket over funnene som viste at eldre som kun hadde digital kontakt med andre under lockdown opplevde mer ensomhet og mer negativ påvirkning på sin psykiske helse enn eldre som ikke hadde kontakt med andre mennesker i det hele tatt, sier Yang Hu ved Lancaster University, en av forskerne bak studien, til avisa The Guardian.
Til avisa presiserer han at det ikke bare handler om økt ensomhet generelt som følge av pandemien: Personene som deltok i studien ble mer deprimerte, følte seg mer isolerte og ble mer ulykkelige som et direkte resultat av digital kontakt.

- Jeg fikk høre at jeg var en skam for Norge
Trigger lengsel
- Dette er interessant, og bekrefter antakelsen om at digital kontakt ikke kan erstatte fysisk sosial omgang, sier Thomas Hansen, forsker ved Folkehelseinstituttet og Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet. Han har forsket på eldre, ensomhet og livskvalitet i lang tid, og har nylig publisert en studie omkring endring i norske eldres livskvalitet i koronatiden.
- At fysisk sosial kontakt beskytter mer mot ensomhet enn digital kontakt var ikke overraskende. Mer overraskende var det at digital kontakt var forbundet med økt ensomhet. Jeg hadde forventet at digital kontakt er bedre for den mentale helsa enn ingen kontakt. Studien finner at digital kontakt var særlig negativt for de med lite fysisk kontakt i koronatiden. Det kan være at den digitale kontakten for de særlig isolerte trigger en lengsel etter den vanlige hverdagen, og minner oss om hva vi går glipp av, sier han.

Disse kan få pengestøtte ved hårtap
Vi PlussDenne lengselen kan være særlig vanskelig å takle for de aller eldste, tror han.
- Det kan være eldre som teller dagene og som har sett mange planer og drømmer bli knust mens de sitter isolert. Kontakten kan bli en påminnelse om hvordan livet kunne vært, sier Hansen.

«Tillat at ikke alt er perfekt om dagen»
Ser hva vi går glipp av
Tidligere studier på unge voksne har vist at bruk av sosiale medier er forbundet med økt ensomhet og mindre tilfredshet med eget liv.
- Terskelen for å føle seg misfornøyd med det sosiale livet kan bli lavere når vi har kontakt med andre digitalt, eller når vi sammenligner oss med andre. Det kan føles ekstra stusslig å være isolert og alene etter å ha kommunisert med andre som kanskje lever mer normalt, sier han.
Han tror også at digital kommunikasjon for mange kan føles lite tilfredsstillende, og i stedet skape et behov for mer kontakt.
- Å treffes digitalt er ikke det samme som å møtes i virkeligheten. For eldre, som kanskje ser barnebarna vokse uten at de får treffe dem, kan kontakten bli en påminnelse om hva de går glipp av og bygge opp et behov for mer kontakt. I tillegg kan den bli en påminnelse om egen aldring, og at dagene forsvinner uten at de får brukt dem til det de ønsker, sier Hansen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.