Ensomhet

Eldre mer ensomme av digital kontakt

Trodde du digitale nattaklemmer og kontakt på Zoom førte oss nærmere hverandre og gjorde oss mindre ensomme? En ny studie kan tyde på det motsatte.

EN DÅRLIG ERSTATNING: Digital kontakt med familie og venner kan føre til mer ensomhet og depresjon hos eldre, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: NTB
EN DÅRLIG ERSTATNING: Digital kontakt med familie og venner kan føre til mer ensomhet og depresjon hos eldre, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Coronapandemien fikk fart på digitaliseringen av Norge. Plutselig var Zoom, Teams og FaceTime noe vi alle brukte, og fortidens diffuse drøm om videotelefoni ble brått en del av hverdagen. Foreldre og besteforeldre holdt kontakt med studenter og barnebarn via skjerm og telefon, vinkvelden med gode venner ble digitalisert i egen stue, og digitale klemmer og nattakyss ble delt ut i øst og vest.

Det var ikke helt det samme, det visste vi alle, men det var vel bedre enn ingenting?

Tja.

En ny studie fra Storbritannia og USA kan faktisk tyde på det motsatte. Den viser nemlig at eldre som kun hadde digital kontakt med familie og venner under pandemien følte seg mer ensomme og ble mer deprimerte enn de som ikke hadde hatt kontakt med noen i det hele tatt.

Overrasket

Studien, som inkluderer data fra mer enn 6500 personer både i Storbritannia og USA, konkluderer med at digital kontakt, i motsetning til hva man tidligere har trodd, ikke bidrar til bedre psykisk helse eller mindre ensomhet hos eldre. Snarere tvert imot. Resultatet overrasket også forskerne, som hadde forventet en helt annen konklusjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.