Trening

- Eldre må stimuleres til mer fysisk aktivitet

Folkehelseinstituttet mener det er et betydelig potensial for mer fysisk aktivitet i den norske befolkningen gjennom hele livsløpet, og særlig blant de eldste. Dessuten bør det stimuleres til mer styrketrening.

STYRKETRENING: Flere bør trene mer styrke, og dette gjelder også den eldre delen av befolkningen. Foto: NTB
STYRKETRENING: Flere bør trene mer styrke, og dette gjelder også den eldre delen av befolkningen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

På oppdrag fra Folkehelseinstituttet har Norges idrettshøgskole i perioden 2020 til 2022 utarbeidet en kartleggingsundersøkelse av voksne og eldre nordmenns fysiske aktivitet. Målet med undersøkelsen er å kartlegge status, trender og utviklingen av fysisk aktivitet i den norske befolkingen.

Etter endt studie slår FHI blant annet fast at aktivitetsnivået synker med økende alder, og at eldre må stimuleres til fysisk aktivitet.

Så mye aktivitet er anbefalt

FHI konkluderer med at det fortsatt er et betydelig potensial for å øke tid brukt til fysisk aktivitet i den norske befolkningen gjennom hele livsløpet og særlig blant de eldste. Det er nemlig en markant nedgang i aktivitetsnivået fra 80 år, og aldersgruppen 80+ har et aktivitetsnivå som er 43 prosent lavere enn aldersgruppen 20-64 år, viser rapporten.

Dagens anbefalinger fra Helsedirektoratet om fysisk aktivitet, som kom i 2022, er at man i løpet av en uke har minimum 150 minutter med aktivitet av moderat intensitet eller 75 minutter med aktivitet av høy intensitet i løpet av en uke. For de som tilbringer 8-10 timer eller mer av våken tid stillesittende per dag, er anbefalingen 300 minutter med aktivitet av moderat intensitet per uke.

Ifølge rapporten tilfredsstiller tre av fire av voksne og eldre den nye minimumsanbefalingen for fysisk aktivitet, men åtti prosent av utvalget tilbringer åtte timer eller mer av våken tid stillesittende i løpet av en dag, og da er det kun 30 prosent av disse som tilfredsstiller anbefalingene.

Anbefaler mer styrketrening

I rapporten fremhever FHI også betydningen av styrketrening, hvor anbefalingen er at man gjør øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper to eller flere dager i uken.

Kartleggingen av voksne og eldre viser derimot at styrketrening fortsatt er en aktivitetsform som utøves i for liten grad.

Derfor er det behov for å tilrettelegge og stimulere til mer styrketrening, særlig i de eldste aldersgruppene, skriver FHI i rapporten.

At styrketrening er spesielt viktig for eldre har også Vi.no skrevet tidligere. Flere eksperter råder om mer styrketrening blant eldre, ikke minst for å klare seg i hverdagen:

Da Vi.no intervjuet Linda Hildegard Bergersen, professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo og professor i nevrobiologi ved Universitetet i København, som har forsket på eldre og fysisk aktivitet, påpekte hun at å trene styrke ikke bare gjør deg sterk nok til å gå turer og være aktiv.

HJEMMETRENING: Ti øvelser eldre kan gjøre hjemme. Video: Nancy Gogstad og Madeleine Enersen Hellerød. Klipp: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Det kan også være helt avgjørende for at du skal kunne klare deg selv. Å kunne klare å sette seg kontrollert ned på dosetet, for eksempel, er vesentlig for at du skal kunne fortsette å bo hjemme, ifølge professoren.

Med andre ord: Motivasjonen for å trene styrke trenger altså ikke være at du skal holde deg slank, løfte tungt eller se sterk ut - den kan være noe så basalt som å fortsette å klare å gå på do uten hjelp fra andre.

Og det er slett ikke for sent om du er over middagshøyden - Svanhild begynte med styrketrening da hun var 80 år!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.