Livmorhalskreft

Eldre kvinner sjekker seg for sjelden

Kvinner over 55 er dårligst til å sjekke seg for livmorhalskreft - og har størst risiko for å dø av sykdommen. - Vi skylder barna våre å forsøke å holde oss friske, sier Tove Steen.

LIVSVIKTIG SJEKK: Tove Steen mistet datteren Thea Steen til livmorhalskreft i 2016. Hun ønsker økt fokus på kreftformen blant kvinner i alle aldre, og mener eldre kvinner må bli flinkere til å sjekke seg. Foto: Carina Johansen/Dagbladets arkiv
LIVSVIKTIG SJEKK: Tove Steen mistet datteren Thea Steen til livmorhalskreft i 2016. Hun ønsker økt fokus på kreftformen blant kvinner i alle aldre, og mener eldre kvinner må bli flinkere til å sjekke seg. Foto: Carina Johansen/Dagbladets arkiv Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- 9 av 10 av de som dør av livmorhalskreft, har aldri eller nesten aldri sjekket seg. De aller fleste av disse er godt voksne kvinner.

Det sier lederen av Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret, Ameli Tropé, og viser til tall fra 2020.

Livmorhalsprogrammet jobber for å forebygge livmorhalskreft, en kreftsykdom som rammer mer enn 300 norske kvinner årlig. Mellom 70 og 90 norske kvinner dør hvert år av sykdommen.

Alvorlige celleforandringer og tidlig kreft gir ofte ingen symptomer, men celleforandringene kan oppdages med en livmorhalsprøve før cellene utvikler seg til kreft. Ved tidlig oppdagelse av kreft eller alvorlige celleforandringer er muligheten for helbredelse god. Kreftforeningens sjekkdeg-kampanje jobber for øke antall kvinner som tar slike livmorhalsprøver når de får påminnelse fra Livmorhalsprogrammet. Målet er å oppdage celleforandringene før de utvikler seg til kreft.

- Det er svært viktig å fortsette å teste seg også etter at man har vært gjennom overgangsalderen. Livmorhalskreft kan ramme både yngre og eldre kvinner, understreker Tropé.

Kvinner over 55 dårligst

Nye tall fra Kreftregisteret viser at det er kvinner over 55 som er dårligst til å sjekke seg for livmorhalskreft. Mer enn 400 000 kvinner i Norge har ikke har fulgt anbefalingene om å sjekke seg. 200 000 har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer.

Under pandemien har deltakelsen i Livmorhalsprogrammet falt blant alle aldersgrupper, men nedgangen er tydeligst blant kvinner over 40 år. Grovt estimert var det 55 000 færre enn ventet som tok livmorhalsprøve i pandemiåret 2020.

- Jeg forstår at mange kvinner utsatte å ta denne testen i fjor. Men nå er det på tide, oppfordrer Tropé.

- Vi er ikke udødelige

- Vi voksne kvinner har en tendens til å undervurdere vår egen betydning. Vi passer på alle andre og setter oss selv til sist. Men det er feil. Vi må huske at vi ikke er udødelige, sier Tove Steen.

Hun er en av dem som vet hvordan det kan gå dersom livmorhalskreft får utvikle seg. I 2016 døde datteren hennes Thea Steen av livmorhalskreft, 26 år gammel.

- Da Thea var syk, sa jeg at jeg skulle ønske det var jeg som var blitt rammet og ikke henne. Men da svarte hun «Nei, mamma, for hva skulle jeg gjort uten deg?», forteller Tove Steen, og legger til:

- Vi skylder barna våre å gjøre det vi kan for å holde oss friske. Livmorhalskreft kan forebygges ved hjelp av en enkel test. Det er faktisk veldig lite som skal til, sier hun.

- Glemt oss selv

Etter at Thea fikk kreftdiagnosen startet hun kampanjen #sjekkdeg sammen med Kreftforeningen og Det Nye, som oppfordret kvinner til å delta i Livmorhalsprorgrammet og sjekke seg for livmorhalskreft jevnlig. Kampanjen ble en stor suksess, særlig blant yngre kvinner, og antallet deltakere i Livmorhalsprogrammet økte.

- Theas engasjement gjorde at yngre kvinner ble mer oppmerksomme på at dette er en sykdom som kan ramme dem. Men i den sammenhengen kan det hende at vi mødre har skiftet fokus over til døtrene våre, og glemt oss selv litt, tror Tove Steen.

- Trenger en ny stemme

Hun mener vi må snakke mer åpent om livmorhalskreft, men tror mange godt voksne kvinner opplever det som litt vanskelig.

- Det er nok vanskeligere å snakke om enn brystkreft. Kanskje vi trenger en stemme eller et ansikt blant den eldre generasjonen, slik Thea ble for de yngre, sier hun.

Thea fikk flere priser for sitt arbeid for å fremme oppmerksomhet rundt livmorhalskreft, og mange kvinner har i ettertid takket henne for at de selv unngikk alvorlig kreftsykdom fordi de sjekket seg i tide.

- Det er stort å vite at barnet ditt har gjort en forskjell for andre. Det er godt å ta med seg videre, selv om jeg skulle ønske hun fortsatt var i live, sier Tove Steen.

HPV-infeksjon

Livmorhalskreft skyldes i hovedsak en infeksjon med HPV-viruset, men det kan gå opptil 30 år fra du blir smittet med viruset til det utvikles celleforandringer i livmorhalsen som igjen kan føre til kreft. Får du HPV som 20-åring, kan det gi deg kreft som 50-åring. Akkurat det er viktig å poengtere, mener Kreftregisterets Ameli Tropé.

- HPV er en seksuelt overførbar sykdom, men det er ikke en utroskapstest. Det kan være den kjæresten du hadde for 25 år siden som er årsaken til at du har viruset, ikke at mannen din gjennom 20 år nå har vært utro, forklarer Tropé.

En ny og mer følsom HPV-test er blitt tatt i bruk, noe som fører til at flere får påvist HPV etter mange år med normale celleprøver. Den nye testen oppdager rett og slett virus som ikke er blitt fanget opp før.

- De aller fleste av de som har HPV utvikler aldri celleforandringer eller kreft. Selv mange av de som utvikler alvorlige celleforandringer utvikler ikke kreft. Men fordi vi ikke vet hvem som utvikler kreft, behandler vi alle med alvorlige celleforandringer , sier Tropé.

Kan forebygges

Hun tror det er flere grunner til at mange godt voksne kvinner lar være å sjekke seg. Noen slutter å gå til gynekologen fordi de er ferdige med prevensjon, noen har vært gift i mange år og tenker at de ikke lenger trenger å sjekke seg for HPV, mens andre har vært single lenge og har kanskje et lite aktivt sexliv.

- Å ta en livmorhalsprøve handler ikke bare om det som skjer her og nå, det handler om å hindre at noe skal skje i fremtiden. Det er viktig å passe på også denne delen av vår egen helse, sier Tropé.

I Norge får alle kvinner mellom 25 og 69 år brev med påminnelse fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta en ny livmorhalsprøve. Målet med denne typen systematiske undersøkelser av friske mennesker, er å oppdage sykdom eller forstadier før symptomer viser seg.

- Livmorhalskreft utvikler seg sakte og kan forebygges. Følger du livmorhalsprogrammet vil sykdommen kunne fanges opp tidsnok til å unngå alvorlig sykdom, sier Tropé.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.