Coronavirus i Norge

Eldre hetses for corona-død

Henges ut på nett under emneknaggen #BoomerRemover.

BEGRENSET TID UTE: En eldre kvinne handler i Bucuresti. I Romania må mennesker over 65 år begrense handlingen til to timer et bestemt tidspunkt på dagen for å hindre spredningen av coronaviruset. Foto: AP/NTB Scanpix
BEGRENSET TID UTE: En eldre kvinne handler i Bucuresti. I Romania må mennesker over 65 år begrense handlingen til to timer et bestemt tidspunkt på dagen for å hindre spredningen av coronaviruset. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Det startet i nettsamfunnet Reddit før det infiltrerte sosiale medier: Emneknaggen #BoomerRemover, et uttrykk som brukes blant yngre generasjoner om coronaviruset. Begrepet boomer viser til den store babyboomer-generasjonen som kom til verden etter andre verdenskrig. Når coronaviruset kalles boomer remover, er det i betydningen at viruset kan utslette en hel generasjon med eldre.

Ifølge Newsweek trender emneknaggen på Twitter, noe som betyr at uttrykket er mye brukt og delt.

REN MOBIL: Her er de beste rådene for å holde mobilen ren og for å unngå smitte. Video: Ellen Karin Moen Vis mer

Uttrykket har skapt harme blant både yngre og eldre, melder Business Insider. Blant dem er psykolog og forfatter Sissel Gran, som er intervjuet av den danske avisa Politiken.

– Forferdelig uttrykk

– Det er et forferdelig uttrykk. Jeg håper det ikke setter seg fast i språket. Men det viser en alderisme – en form for rasisme – mot gamle, som finnes i vårt samfunn, sier Gran til avisa.

Hun frykter at coronaviruset vil gjøre denne formen for kløft mellom generasjonene enda mer tydelig.

– Jeg er redd for at vi kan ende opp med et slags apartheid hvor det er stor avstand mellom yngre og eldre og med gjensidig mistillit, sier hun.

Også Financial Times-redaktør Rana Foroohar har kritisert uttrykket:

«Unge mennesker som kaller coronaviruset for #BoomerRemover kan reflektere en generell mangel på empati i samfunnet i disse dager, men det kan også speile et politisk sinne denne generasjonen har mot sine eldre», skriver hun.

Ifølge New York Post blir imidlertid uttrykket også brukt av en engstelig yngre generasjon for å få foreldrene til å holde seg hjemme. Coronaviruset er også skremmende for den yngre generasjonen fordi de blir oppmerksomme på alderen til sine foreldre.

Business Insider har også snakket med unge mennesker som er bekymret og frustrerte for at deres foreldre ikke tar virusfaren nok på alvor.

«Kun» eldre som blir syke

Ifølge Sissel Gran er det også grunn til å være bekymret for hvordan en eldre befolkning omtales i offentligheten.

I intervjuet med Politiken påpeker hun at norske helsemyndigheter i begynnelsen brukte ordet «kun» da de uttalte seg om covid-19. Det ble sagt at «Det er kun eldre og folk med andre sykdommer som blir alvorlig syke av Covid-19».

– Etter noen dager var terminologien annerledes. Det ble understreket at også yngre kan bli alvorlig syke og at vi må løfte i flokk, sier Gran.

Siden pandemien var et faktum og norske myndigheter innførte de strengeste restriksjonene vi har hatt i fredstid, har flere tatt opp spørsmålet om den økonomiske prisen samfunnet betaler for at eldre mennesker skal leve lenger er verdt det.

Blant annet skrev Runar Bakken, Dosent emeritus ved Eldreforsk ved Universitetet i Sørøst-Norge i NRK Ytring i slutten av mars: «Jeg støtter alt som kan lindre en angstfylt og smertefylt død. Men spørsmålet som presser seg på, er hvor mye det skal koste å redde gamle mennesker med underliggende sykdommer fra å dø brått av covid-19, i stedet for å dø litt frem i tid av alderdom. Som aldersforsker er det underlig og uvant å være vitne til den enorme oppmerksomheten og solidariteten som utvises overfor gamle sårbare mennesker.»

88 år gamle Fredrik H. Fladmark, som selv er i risikogruppa, har skrevet i Bergens Tidende at «Prisen vi betaler for denne sykdommen er for meg helt uakseptabel». Han mener kampen mot corona ikke er verdt prisen.

«Denne sykdommen, som så mange andre, tar livet av de eldste og svakeste blant oss. Det er verdens mest naturlige ting», skriver han.

Storbritannia var blant landene som ventet lengst med å innføre tiltak mot spredning av viruset. Statsminister Boris Johnson demonstrerte attpåtil sin holdning ved å håndhilse på mennesker han visste var smittet av covid-19. Ifølge journalisten som skrev Johnsons biografi, mener han at «sykdom er for svake mennesker» og at det må ha vært et sjokk for ham da han selv ble alvorlig syk av corona.

– Oppsiktsvekkende

Bettina Husebø, eldreforsker ved Universitetet i Bergen, forteller til Vi.no at hun er kritisk til den offentlige samtalen i forbindelse med coronaviruset i Norge. Hun mener at vi er mer opptatt av respiratorer på sykehus og åpning av barnehager enn om den delen av befolkningen som rammes hardest.

– Hva tenker du om uttrykket Boomer remover?

– Det er oppsiktsvekkende at uttrykket brukes. De som skriver det kommer til å være i den aldersgruppa som blir skikkelig demente og må bo alene. Det er baksiden av vellykket medisin. Vi lever lengre, men det finnes ingen kur mot demens, sier Husebø.

Glemmer demenspasienter

Husebø påpeker at man ikke kan tømme sengene på sykehjem i motsetning til på sykehusene og at dette fører til alvorlige konsekvenser for beboerne på sykehjemmene og de som jobber der.

Det er vanskelig å isolere pasientene. Spesielt de med demenssykdom. Ansatte i deltidsstillinger på sykehjemmene er også tvunget til å jobbe flere steder.

– Hva gjør det med smitten, egentlig? Og hvem snakker om hjemmeboende med demens som ikke kan gå til dagsenteret lenger hvor de får mat?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.