Jod og jodtabletter

Eldre er utsatt for jodmangel

Unge kvinner, gravide, eldre og vegetarianere er blant dem som ofte får i seg for lite jod - og som derfor kan ha behov for jodtilskudd.

JODTABLETTER ER IKKE BARE JODIX: Er du av dem som trenger tilskudd av jod, er det jod kosttilskudd du skal kjøpe. Jodix er høykonsentrert jod som er ment for beredskap i tilfelle atomulykker eller liknende. Foto: NTB
JODTABLETTER ER IKKE BARE JODIX: Er du av dem som trenger tilskudd av jod, er det jod kosttilskudd du skal kjøpe. Jodix er høykonsentrert jod som er ment for beredskap i tilfelle atomulykker eller liknende. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Apotekene har hatt storinnrykk av kunder som har ønsket å kjøpe jodtabletter - og har meldt om tomme hyller. Dette som følge av krigen i Ukraina og den generelle oppfordringen om at alle under 40 år bør ha jodtabletter tilgjengelige i huset i tilfelle atomutslipp.

Apotekene har i tillegg erfart at mange kjøper feil jodtabletter:

I stedet for Jodix, som er den høykonsentrerte versjonen som myndighetene anbefaler å ha i beredskap i tilfelle atomulykke eller liknende, kjøper folk jodtilskudd.

I høykonsentrerte Jodix er det 130 milligram per tablett. Mens det i vanlig jodtilskudd er rundt 200 mikrogram.

Men for mange kan det være gode grunner for å ta nettopp jodtilskudd. Eldre er en av gruppene som er spesielt i faresonen for jodmangel.

Jodmangel

Jod er et næringsstoff som må tilføres via kosten. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er jodmangel svært utbredt på verdensbasis fordi jordsmonn, landbruksprodukter og drikkevann har svært varierende jodinnhold i ulike deler av verden.

En av helsekonsekvensene ved lavt jodinntak over lang tid, er utvikling av struma.

Struma var utbredt blant barn og voksne i innlandet i Norge frem til 1950-tallet. Siden den gang har kraftfôr til kyr blitt beriket med jod for å sikre dyrenes helse - noe som også har medført at melk og meieriprodukter i dag er den viktigste jodkilden til befolkningen i Norge. Fisk og fiskeprodukter og egg er også gode kilder. Dette ifølge Nasjonalt råd for ernæring i rapporten om utfordringer og problemer med jodmangel i den norske befolkningen (2016).

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er kvinner i fruktbar alder, eldre, vegetarianere, veganere og andre som drikker lite melk og spiser lite hvit saltvannsfisk, utsatt for jodmangel.

Eldre her er de fra 65 år og oppover.

FHI anbefaler jodtilskudd til de som får for lite jod.

Pass på jodtilskuddet

Samtidig er det viktig å ikke overdrive jodinntaket: Både for lite og for mye jod kan øke risikoen for stoffskifteforstyrrelser, ifølge FHI.

Moderat til alvorlig jodmangel øker risikoen både for lavt og høyt stoffskifte, og det samme gjelder faktisk også ved et høyt jodinntak, ifølge FHI. Det er derfor viktig å passe på at ikke inntaket blir for høyt.

Du skal også være oppmerksom på at brå økninger i jodinntaket ikke er bra, hvis inntaket har vært lavt over tid. Da kan det ifølge FHI bli ubalanse i stoffskiftehormonene i en kortere periode.

Anbefalt jodinntak er 150 µg/ dag fra 10 års-alderen, mens estimert gjennomsnittlig behov er 100 µg/ dag.

Øvre grense for voksne over 18 år er 600 µg/ dag.

Symptomer på jodmangel

Næringsstoffet jod er avgjørende for normal produksjon av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) gjennom hele livet.

Disse hormonene er blant annet sentrale for energiomsettingen og for utviklingen av hjernen og nervesystemet. Både for lavt og for høyt jodinntak har konsekvenser for helsen. Europa er den regionen i verden med høyest forekomst av jodmangel, ifølge rapporten Risiko for jodmangel i Norge.

Dersom du får jodmangel, kan skjoldbruskkjertelen vokse i størrelse for å kompensere for jodmangelen.

Ved moderat til alvorlig jodmangel kan kjertelen bli så stor at den blir synlig nederst på halsen. En forstørret skjoldbruskkjertel kalles struma, men struma kan også skyldes andre årsaker enn jodmangel.

Ifølge Helsenorge.no kan jodmangel også gi lavt stoffskifte (hypotyreose).

For lite jod er særlig alvorlig for gravide og ammende, siden fosteret og barnet trenger jod til normal utvikling av hjernen og nervesystemet.

De viktigste jodkildene

I Norge er melk og hvit saltvannsfisk som torsk, sei og hyse de viktigste jodkildene i kostholdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.