(Vi.no): Hvert år rammes over 30.000 nordmenn av kreft, ifølge Kreftregisteret.
Kreftforeningens rådgivningstjeneste mottar og besvarer mange tusen henvendelser hvert år, både om juridiske rettigheter når man blir syk, og om selve sykdommen.
Kreftforeningens assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei svarer her på spørsmålene de blir stilt oftest.
1. Min mor og far har hatt kreft. Betyr det at jeg også vil få det?
- Du trenger ikke få kreft av den grunn. Hvis du har flere familiemedlemmer som fikk samme krefttype i ung alder, kan det være du bør få genetisk veiledning. Eventuelt ta en gentest for å undersøke om du har genfeil. Noen genfeil gir større risiko for kreft.
2. Finnes det én generell blodprøve jeg kan ta som viser om jeg har kreft?
- Det finnes ikke én prøve som kan oppdage all kreft. For enkelte kreftformer brukes blodprøver sammen med andre verktøy for å stille diagnose. Det viktigste du selv kan gjøre er å oppsøke lege om du har symptomer som ikke går over etter to til tre uker. Du kan lese om symptomer på Kreftforeningens nettsider.-
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.