Statsbudsjettet 2023

Egenandelene går opp

I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen flere økninger i egenandelene, også for de som bruker medisiner på blå resept.

FRIKORT: Frikortgrensa går opp i 2023, dersom egenandelstaket justeres slik det blir foreslått i regjeringens statsbudsjett. Foto: NTB
FRIKORT: Frikortgrensa går opp i 2023, dersom egenandelstaket justeres slik det blir foreslått i regjeringens statsbudsjett. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Samtlige egenandeler foreslås justert opp fra 2023 når statsbudsjettet legges frem torsdag. Dersom forslaget går gjennom vil man måtte betale 119 kroner mer i 2023 før man får frikort som pasient.

I Helse- og omsorgsdepartementets budsjettdokumenter, skriver regjeringen at de vil øke både egenandelstaket, og den prosentvise den prosentvise egenbetalingen for legemidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept.

Nytt egenandelstak på 3040 kroner før frikort

Regjeringen skriver at egenandelene totalt sett foreslås prisjustert med 3,5 prosent. Dette tilsvarer i alt 187 millioner kroner.

Egenandelstaket, som i 2022 er på 2921 kroner før du får frikort, foreslås økt med 119 kroner. Dette innebærer at det nye egenandelstaket blir på 3040 kroner i 2023 - dersom forslaget vedtas i stortinget.

Dette er de prosentvise økningene

Regjeringen foreslår å øke egenandelene med 3 prosent for lege-, psykolog- og fysioterapitjenester, poliklinikk, lab/røntgen, opphold ved opptreningsinstitusjoner, behandlingsreiser til utlandet samt pasientreiser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.