Statsbudsjettet 2023

Egenandelene går opp

I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen flere økninger i egenandelene, også for de som bruker medisiner på blå resept.

FRIKORT: Frikortgrensa går opp i 2023, dersom egenandelstaket justeres slik det blir foreslått i regjeringens statsbudsjett. Foto: NTB
FRIKORT: Frikortgrensa går opp i 2023, dersom egenandelstaket justeres slik det blir foreslått i regjeringens statsbudsjett. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Samtlige egenandeler foreslås justert opp fra 2023 når statsbudsjettet legges frem torsdag. Dersom forslaget går gjennom vil man måtte betale 119 kroner mer i 2023 før man får frikort som pasient.

I Helse- og omsorgsdepartementets budsjettdokumenter, skriver regjeringen at de vil øke både egenandelstaket, og den prosentvise den prosentvise egenbetalingen for legemidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept.

Nytt egenandelstak på 3040 kroner før frikort

Regjeringen skriver at egenandelene totalt sett foreslås prisjustert med 3,5 prosent. Dette tilsvarer i alt 187 millioner kroner.

Egenandelstaket, som i 2022 er på 2921 kroner før du får frikort, foreslås økt med 119 kroner. Dette innebærer at det nye egenandelstaket blir på 3040 kroner i 2023 - dersom forslaget vedtas i stortinget.

Dette er de prosentvise økningene

Regjeringen foreslår å øke egenandelene med 3 prosent for lege-, psykolog- og fysioterapitjenester, poliklinikk, lab/røntgen, opphold ved opptreningsinstitusjoner, behandlingsreiser til utlandet samt pasientreiser.

Egenandelen for pasientreiser og opphold ved opptreningsinstitusjoner og behandlingsreiser til utlandet, økes fra 1. januar.

Øvrige egenandeler økes fra 1. juli som svarer til en økning på 1,5 prosent for året under ett.

Regjeringen foreslår også å øke den prosentvise egenbetalingen til 50 prosent for legemidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept.

Det kan også bli dyrere å glemme å møte til time hos spesialist, som du kan lese mer om i artikkelen under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.