Periodisk faste

- Effekten av faste påvirkes av hvilken mat vi spiser

Om faste er gunstig for deg avhenger blant annet av hvilken mat du spiser, ifølge svensk professor.

ER FASTE SUNT? Hvor stor effekt du har av å faste kan avhenge av hvordan kostholdet ditt er i utgangspunktet. Foto: NTB
ER FASTE SUNT? Hvor stor effekt du har av å faste kan avhenge av hvordan kostholdet ditt er i utgangspunktet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forskjellige varianter av faste har den siste tiden blitt løftet frem som et godt alternativ til en sunnere livsstil, og da Vi.no snakket med Stig Omholt, professor ved fakultet for medisin og helsevitenskap på NTNU i 2022 om gunstige effekter av faste (krever innlogging), slo han blant annet fast at fasting er ufarlig for de fleste, så lenge det gjøres på en fornuftig og balansert måte, og at det er flere måter å faste på, både med hensyn til varighet, intervall og næringsinntak, men at det foreløpig ikke er noen vitenskapelig fasit på hvilken fasteform som gir størst helsegevinst.

- Det vil være ulikt fra person til person hva som passer best, ifølge Omholt.

I Karolinska Institutets podkast Medicinvetarna som ble publisert 9. august, snakker de med professor i diabetesforskning Kerstin Brismar om nettopp faste, og om det å faste kan ha gunstige effekter for helsa. Hun slår fast at hva man spiser utenom fasten, faktisk påvirker helseeffekten av selve fasten.

Kostholdet avgjør

- Effekter av et lavere kaloriinntak påvirkes av hvilken mat vi spiser. Spiser man unyttig mat med mye fett og sukker så kan periodisk faste minske risikoen for mange sykdommer, som eksempelvis hjerte- og karsykdom, demens og diabetes. Spiser man mer nyttig mat er effektene ikke like store, sier Brismar, som er sitert på Karolinska Institutets nettsider.

I podkasten viser Brismar til en studie der man ga aper to forskjellige kosthold, et sunt og et usunt. Aper kan utvikle de samme sykdommene som oss mennesker, ifølge Brismar.

For gruppen aper som spiste sunn mat i form av middelhavskost, var ikke effekten av fasten like dramatisk som for gruppen aper som spiste mat med mye fett og sukker. De fikk en langt større effekt av å faste, forklarer Brismar.

Individuelle forskjeller

Brismar påpeker også at når på døgnet man spiser eller faster ikke spiller like mye inn, som hvor mye man spiser, i tillegg til individuelle forskjeller. Hun sier at det å hoppe over et måltid ikke har noen effekt på vekten dersom man spiser mer ved andre tider på døgnet.

Når på døgnet den enkelte føler behov for å innta mat og hvor mye og ofte vi spiser vil være individuelt og delvis styrt av våre gener. Det samme vil hvordan vi påvirkes av faste, ifølge Brismar.

- Derfor fins det ingen diett som passer alle, hver og en må finne den dietten som passer dem, sier hun ifølge Karolinska Institutet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.