- E-sigaretter kan være helseskadelige

E-sigaretter med nikotin kan gi flere helseskadelege effekter, ifølge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

E-SIGARETTER: En fersk rapport fra FHI konkluderer med at bruk av e-sigaretter med nikotin kan gi skadelige helseeffekter på blant annet luftveier og hjerte- og karsystem. Foto: NTB
E-SIGARETTER: En fersk rapport fra FHI konkluderer med at bruk av e-sigaretter med nikotin kan gi skadelige helseeffekter på blant annet luftveier og hjerte- og karsystem. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Folkehelseinstituttet (FHI) har kommet med en rapport hvor de har sett på mulige skadelige helseeffekter ved bruk av e-sigaretter.

De har ikke selv forsket på eventuelle skadevirkninger, men har gjennomgått hva vitenskapelig litteratur sier om forskning på området.

FHI konkluderer med at bruk av e-sigaretter med nikotin kan gi skadelige helseeffekter på blant annet luftveier og hjerte- og karsystem.

- Bruk av e-sigaretter medfører økt risiko for skadelige helseeffekter. Den relative risikoen for de skadelige helseeffektene som kan tilskrives bruk av e-sigaretter er usikker, skriver FHI.

Innånding av dampen er verst

- De viktigste helseskadelige effektene ved bruk av e-sigaretter skyldes eksponering for stoffer gjennom innånding av e-sigarettaerosol dannet fra e-sigarettvæsken, skriver FHI i rapporten.

De kommenterer at sammensetningen av aerosolen kan variere med blant annet type e-sigarett, stoffer som utløses fra oppvarmingsenheten, temperatur under aerosoldannelsen samt forskjeller i e-væskeinnhold.

De påpeker at e-sigaretter ikke bør betraktes som en enhetlig produktgruppe.

- E-sigaretter utgjør en sammensatt produktgruppe med stor variasjon i produkttyper og innhold i e-sigarettvæsken. Det gjør at det også vil være stor variasjon i hva den enkelte bruker blir eksponert for. E-sigaretter bør ikke sees på som et ufarlig nikotinprodukt, sier seniorforsker Rune Becher ved FHI.

De mulige skadene

De fleste studiene utført med mennesker, har bare sett på effekter av kortvarig bruk. For å presist kunne anslå den økte risikoen, trenger man langtidsstudier utført på mennesker, men slike studier finnes ikke per nå.

– Likevel er kunnskapsgrunnlaget tilstrekkelig til å konkludere med at bruk av e-sigaretter kan gi helseskadar, sier seniorforsker Rune Becher ved FHI.

FHI oppsummerer de mulige skadevirkningene slik:

  • I likhet med andre nikotinholdige produkter, vil også bruk av e-sigaretter under svangerskapet utgjøre en risiko for mor og barn.
  • Nikotin kan påvirke utvikling av hjernen, som ikke er ferdigutviklet før i midten av 20-åra.
  • Det har blitt rapportert om tilfeller av forgiftninger etter inntak av e-sigarettvæske, samt skader forårsaket av eksplosjon eller at enheten/batteriet har blitt overopphetet.

Svenske myndigheter har tidligere advart mot forgiftninger fra e-sigarettvæske med nikotin - og Giftinformasjonen i Norge har uttrykt bekymring for når dette produktet kommer i salg i Norge. Til Dinside.no har de uttalt at bekymringen er at barn kan komme til å få i seg nikotinvæsken - og at selv dråper er farlig nok til at barn må på sykehus.

Mangler sammenlikning med vanlige sigaretter

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Rapporten har vurdert om hvorvidt bruk av e-sigaretter med nikotin kan gi helseskadelige effekter og har kun sammenliknet risiko ved å bruke e-sigaretter mot det å ikke bruke e-sigaretter.

De har ikke sammenliknet risiko ved bruk av e-sigaretter sammenliknet med vanlige sigaretter.

- De aller fleste som bruker e-sigaretter i Norge og i andre land har en forutgående røykeerfaring. I Norge – der cirka 100 000 bruker e-sigaretter – utgjør røykerne eller tidligere røykere til sammen rundt 97 prosent av brukerne. Snittalderen er 44 år, forteller Karl Erik Lund, seniorforsker ved Avdeling for rusmidler og tobakk ved FHI.

Nikotin kan komme i 2023

E-sigaretter ble introdusert på det amerikanske markedet i perioden 2005-2010.

- E-sigaretter ble introdusert på markedet uten at det forelå tilstrekkelige toksikologiske studier som kunne bidra til å avklare et helseskadelig potensial ved bruk av e-sigaretter, kommenterer FHI i rapporten.

I Norge er det per i dag lov å selge e-sigaretter med nikotinfri e-væske. For privatpersoner har det vært tillatt å importere en mindre mengde med nikotin til eget bruk - da som legemiddel for bruk ved røykestopp.

Nå er det imidlertid vedtatt nye regler basert på tobakksdirektivet til EU - som betyr at nikotinholdig e-væske vil bli tillatt for salg også i Norge.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet er det mye som skal på plass før dette skjer - og de anslår overfor Vi.no at det kan komme i 2023.

- Import og salg av nikotinholdige e-sigaretter er i dag forbudt i Norge. Direktivet krever etablering av en registreringsordning og fastsetter en rekke produktkrav samt regler for tilsyn, markedsovervåking og salg av produktene. Det vil blant annet kreves helseadvarsel og barnesikring på produktene samt settes krav til hvilke innholdsstoffer som kan benyttes, uttaler Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til Vi.no, og fortsetter:

- Den nye reguleringen av e-sigaretter kommer når EUs tobakksdirektiv trer i kraft i Norge. Dette kan først skje når Stortinget og det islandske Alltinget har samtykket. Departementet forventer at tobakksdirektivet vil kunne tre i kraft i Norge i begynnelsen av 2023.

Må registreres hos Legemiddelverket

Det nye regelverket stiller krav til innhold, kvalitet, sikkerhet og merking av alle e-sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere (e-væsker, e-juice) både med og uten innhold av nikotin.

Produsent eller importør må registrere produktene hos Legemiddelverket 6 måneder før de skal selges til forbrukere i Norge. De registrerte produktene vil omfattes av bestemmelsene i tobakksskadeloven.

Da Vi.no var i kontakt med Legemiddelverket i starten av mai 2022, hadde de ikke mottatt registreringer. De sa også at de ikke vil behandle registreringer før regelverket er trådt i kraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.