Dyrt å glemme sykehustimen

92 000 møtte ikke opp til avtalt time på sykehuset i Helse Sør-Øst. Å glemme timen koster pasientene dyrt.

TIME PÅ SYKEHUSET? Gebyret for å ikke møte på avtalt time på sykehuset er tre ganger egenandelen du må betale om du faktisk møter. Gebyret må du betale også om du egentlig har frikort eller egenandelsfritak. Foto: NTB
TIME PÅ SYKEHUSET? Gebyret for å ikke møte på avtalt time på sykehuset er tre ganger egenandelen du må betale om du faktisk møter. Gebyret må du betale også om du egentlig har frikort eller egenandelsfritak. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvert år er det flere hundre tusen som ikke møter til behandling til oppsatt time ved sykehus. Dette er både dyrt for sykehusene og hindrer andre pasienter som står i kø, å få behandling.

Og, det koster pasientene dyrt. Akkurat hvor mye det koster deg å ikke møte til time, kan du se nedenfor.

Helse Sør-Øst meldte nylig at det hittil i år er flere enn 92 000 pasienter som ikke har møtt opp til behandling ved sykehusene i deres region. De oppfordrer nå pasientene til å møte opp eller å si ifra i god tid dersom de er satt opp på en time som ikke passer.

1125 kroner i fraværsgebyr

Som nevnt innledningsvis: Ikke bare er det veldig dyrt og dumt for sykehus og andre pasienter som står i kø, når du ikke møter til timen - men det er også veldig dyrt for deg dersom du dropper å gå til oppsatt time på sykehus.

Fraværsgebyr for å ikke møte til avtalt time ved sykehus/poliklinikk er 1125 kroner.

Om den avtalte timen gjelder poliklinisk helsehjelp innen psykiatri eller rusbehandling, skal det ikke kreves høyere gebyr enn 375 kroner.

Om du har nådd egenandelstaket og tenker at det ikke spiller noen rolle om du ikke møter - fordi du likevel ikke skal betale egenandel for timen, må du tro om igjen:

Fraværsgebyr kan også kreves fra pasienter med frikort for helsetjenester og de som av andre grunner har egenandelsfritak.

Fraværsgebyr kan også kreves av pasienter på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) som i utgangspunktet ikke betaler egenandel, samt pasienter med frikort for helsetjenester og andre grunner for egenandelsfritak.

Det er imidlertid ikke anledning til å kreve gebyret dersom pasienten ikke møter til avtalt video- eller telefonkonsultasjon.

Satsen er bestemt av regjeringen ved Helse- og omsorgsdepartementet i en egen forskrift.

103 millioner gebyrkroner

Forutsatt at 92 000 pasienter betaler 1125 kroner for ikke å møte til timen, blir dette drøye 103 millioner kroner totalt. Det er da ikke tatt høyde for om noen betaler lavere gebyr eller slipper gebyret.

Ifølge retningslinjer fra Helse- og omsorgsdepartementet var det unntak fra regelverket om fraværsgebyr fra og med 7. desember 2020 og til og med 30. juni 2021 - og pasienter som ikke møtte i den perioden ble ikke avkrevd fraværsgebyr.

Ifølge Helse Sør-Øst håndterer de fleste sykehusene gebyrer med skjønn og noe ulikt fra diagnosegruppe til diagnosegruppe.

Både Ahus, Oslo universitetssykehus, Lovisenberg Diakonale Sykehus og Diakonhjemmet sykehus bekrefter overfor Vi.no at de nå har gjeninnført gebyrer og forholder seg til nasjonale bestemmelser for fakturering av gebyr for manglende oppmøte.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

- Uheldig for de som kunne fått hjelp

Det er ikke nytt at pasienter ikke møter til timen. På bakgrunn av 200 000 årlige ubenyttede timer ved norske sykehus og poliklinikker som følge av at folk ikke møtte, tok Solberg-regjeringen i 2019 til orde for å heve fraværsgebyret fra dobbel til trippel egenandelstakst. Trippel-gebyret ble innført fra 2020.

I hele regionen Helse Sør-Øst er det fire prosent av pasientene som ikke har møtt til behandling hittil i år.

– Dette er en betydelig andel, og det er ikke bare frustrerende for de ansatte som står klare til å yte helsehjelp. Det er først og fremst uheldig for de pasientene som kunne fått hjelp, sier Rootwelt.

Tone Hærem, kommunikasjonsdirektør ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, understreker overfor Vi.no at det er viktig at pasientene møter.

- Selv med gebyret så går sykehusene i minus når pasienter ikke møter til time uten å gi beskjed på forhånd. Men det største problemet er de mange som venter på behandling. Det blir kortere ventetid hvis de som ikke skal benytte timen sin melder fra tidlig nok til at andre kan få timen, sier Hærem.

Vanlig drift

Det er stor variasjon i hvor mange som ikke møter til timen fra sykehus til sykehus: Lovisenberg Sykehus har den høyeste andelen pasienter som ikke har møtt, på 7,3 prosent. Ved Diakonhjemmet Sykehus er det 5,8 prosent ikke møtte - og ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er prosenten 4,5.

Etter pandemien med unntakstilstand og da mange behandlinger ble utsatt, melder Helse Sør-Øst at det er normal drift ved alle sykehusene - som har som mål å behandle så mange pasienter som mulig.

- For å klare det, er det vesentlig at pasientene kommer når de skal, påpeker Helse Sør-Øst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.