Når tankene holder deg våken:

Du tenker mindre klokt om natten

Den enkle forklaringen på søvnløse netter.

NATTENOIA: Tankene som kverner og får deg til å ligge søvnløs er oftest ikke av det lystige slaget. Det kan gi en vond sirkel av søvnløshet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NATTENOIA: Tankene som kverner og får deg til å ligge søvnløs er oftest ikke av det lystige slaget. Det kan gi en vond sirkel av søvnløshet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Tankene vi piner oss sjøl med når vi ligger våkne om natten og ikke finner søvnen, er gjerne ikke av det lystige slaget. Tvert imot er det gjerne de stressende, ubehagelige og noen ganger til og med angstfremkallende tankene som holder oss våkne.

- Det er svært vanlig å ligge våken om natten, og når du først ligger der og tenker, er det gjerne de mørke tankene som slipper til. Tankene og følelsene de bringer med seg kan faktisk være kjerneårsaken til at vi ligger lenge våkne, sier psykolog Peter Askou Jakobsen.

For mye fokus på problemet

Han har spesialisert seg på behandling av søvnproblemer, og holder foredrag om søvn - og mangel på det. Hans erfaring er at mennesker med nattbekymringer ofte har to tema til felles som tankene kretser rundt om natten: Mangel på søvn og/eller problemer i hverdagen.

- Enkelte har mye fokus på søvnproblemene sine. De ligger for eksempel og tenker på hvorfor de ikke får sove, og hva det kommer til å bety for dem både neste dag og på lang sikt med tanke på helse, arbeidsevne og familie, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.