Når tankene holder deg våken:

Du tenker mindre klokt om natten

Den enkle forklaringen på søvnløse netter.

NATTENOIA: Tankene som kverner og får deg til å ligge søvnløs er oftest ikke av det lystige slaget. Det kan gi en vond sirkel av søvnløshet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NATTENOIA: Tankene som kverner og får deg til å ligge søvnløs er oftest ikke av det lystige slaget. Det kan gi en vond sirkel av søvnløshet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Tankene vi piner oss sjøl med når vi ligger våkne om natten og ikke finner søvnen, er gjerne ikke av det lystige slaget. Tvert imot er det gjerne de stressende, ubehagelige og noen ganger til og med angstfremkallende tankene som holder oss våkne.

- Det er svært vanlig å ligge våken om natten, og når du først ligger der og tenker, er det gjerne de mørke tankene som slipper til. Tankene og følelsene de bringer med seg kan faktisk være kjerneårsaken til at vi ligger lenge våkne, sier psykolog Peter Askou Jakobsen.

For mye fokus på problemet

Han har spesialisert seg på behandling av søvnproblemer, og holder foredrag om søvn - og mangel på det. Hans erfaring er at mennesker med nattbekymringer ofte har to tema til felles som tankene kretser rundt om natten: Mangel på søvn og/eller problemer i hverdagen.

- Enkelte har mye fokus på søvnproblemene sine. De ligger for eksempel og tenker på hvorfor de ikke får sove, og hva det kommer til å bety for dem både neste dag og på lang sikt med tanke på helse, arbeidsevne og familie, forteller han.

– Andre ligger og bekymrer seg for hverdagen. De tenker kanskje på hva som skal skje i morgen og i tiden fremover i forbindelse med økonomi eller parforhold, eller de prøver å løse jobbrelaterte problemer eller spekulerer på hvordan deres nærmeste har det.

Hvorfor er det sånn at tankene går amok om natten? Og hvorfor kan det som gir deg hjertebank i mørket føles som bagateller idet sola har stått opp?

– Demonene blir større om natten, og det vi har kontroll på om dagen kan komme til å fylle altfor mye om natten. Det er det flere grunner til, forklarer psykologen.

En av dem handler om at vi rett og slett ikke er så kloke og rasjonelle om natten.

- De fleste opplever nok at de har en tid på døgnet der de er på sitt skarpeste og best til å tenke seg fram til en løsning. Når det er, er individuelt, men det er som regel ikke når vi egentlig skulle ha sovet.

- Mindre kontroll på følelser

Ifølge psykologen kan drømmer også blande seg en smule sammen med virkeligheten.

- Hvis du våkner om natten, vil du også ofte komme fra REM-søvnen. Det er en lett søvn der du har livlige drømmer, og det kan fortsatt være litt aktivitet i noen forbindelser i hjernen hvis du våkner brått. Drømmenes følelser er da fortsatt aktive. Når vi er ved full bevissthet, kan vi be oss selv om å roe ned, men sånn er det ikke i søvnen. Derfor har vi minder kontroll på egne tanker og følelser når vi akkurat har våknet.

En annen forklaring på vedvarende nattebekymringer, er at vi ikke har mulighet for å handle med det samme om natten.

– Vi ligger jo og prøver å falle i søvn, så vi står ikke opp og gjør noe med de problemene vi tenker på. Derfor blir vi lettere hengende i samme tilstand.

Bekymringene om natten kan også være uttrykk for at det er vanskelige ting i livet som vi må forholde oss til, om det er skrantende parforhold eller uholdbare jobbsituasjoner eller noe helt annet.

- Løs problemer om dagen

- Noe føles så vanskelig å håndtere at vi skyver dem unna, og det kan vi lettere gjøre om dagen enn om natten. Graden av tankenes styrke om natten avhenger av hvor mye du holder dem unna om dagen. Hvis natten er eneste tiden du forholder deg til de vanskelige tankene, er det da de popper opp, sier psykologen.

Dessverre er det sjelden løsningen dukker opp om natten. Tvert imot gjør nattebekymringene det enda vanskeligere å sove. Hvis bekymringen attpåtil dreier seg om selve søvnløsheten, kan det oppstå en kamp for å sovne om holder deg enda mer våken.

- Kamp, frustrasjon, irritasjon og vurderingen vekker beredskap og årvåkenhet som øker graden av våkenhet, påpeker Jakobsen.

Resultatet er e vond spiral som gjør det stadig vanskeligere å falle til ro. Så hvordan kommer vi oss ut av den?

En enkel pusteøvelse

– I bunn og grunn handler det om å styre oppmerksomheten og putte et annet innhold inn i den. Du kan for eksempel prøve å tenke på en situasjon der du kan det bra, foreslår Peter Askou Jakobsen.

– Hvis du tenker ubehagelige tanker, vekker du ubehagelige følelser. Tenker du i stedet på en fin skogstur, får du automatisk helt andre følelser.

Psykologen foreslår å teste en enkel pusteøvelse der du bare legger merke til pusten uten å styre den. Hver gang det oppstår en tanke, gir du den bare kort oppmerksomhet før du vender tilbake til pusten.

Men først og fremst råder psykologen oss til å gi de tankene som kommer til oss om natten, plass om dagen.

– Kanskje er det en grunn til at du får de tankene du får. Kanskje bør du ta en prat med partneren din eller gjøre noe med arbeidsoppgavene som stresser deg. Får du gjort noe med problemene som plager deg om dagen, kan det fjerne behovet for å tenke på dem om natten.

Artikkelen er først publisert i bladet Psykologi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.