Underliv

- Du risikerer å forstyrre bakteriefloraen

Et sunt og friskt underliv består av et vell av ulike bakterier, sopper og gode mikrober. Disse finnes i vagina og vulva, i livmoren og i eggstokkene – og de ligner ikke på andre bakterier i og rundt kroppen. Du bør være forsiktig med overdreven hygiene, som kan forstyrre bakteriekulturen.

UNDERLIVSSÅPE: Såper, eteriske oljer og kjerringråd kan forstyrre den naturlige bakteriefloaren i underlivet, som holder seg friskt jo mindre du forstyrrer det. Foto: NTB
UNDERLIVSSÅPE: Såper, eteriske oljer og kjerringråd kan forstyrre den naturlige bakteriefloaren i underlivet, som holder seg friskt jo mindre du forstyrrer det. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bakterien vi kan bli venn med først som sist, heter lactobacillus crispatus. Laktobakterien er forbundet med vaginal helse, og beskytter oss mot infeksjoner og uønsket soppvekst. Og for kvinner som er i forplantningsalderen, er det greit å vite at den øker sjansen for å bli gravid og føde et velskapt barn. Det er derfor ingen tilfeldighet at forskeren Ina Schuppe Koistinen beskriver laktobakterier som superhelter!

Alle er unike

– Det vaginale mikrobiomet er dårlig studert sammenlignet med for eksempel tarmbakterier. Men vi vet at tarmbakteriene samarbeider med dem som finnes i vaginaen. En frisk tarmflora bidrar til en frisk vaginalflora, sier Schuppe Koistinen, som forsker på mikrobiomer ved Karolinska institutet – og er forfatter av boken «Vulva».

Ett av målene hennes med boken er å rydde opp i alle spørsmål og misforståelser rundt kvinners underliv. Som for eksempel at det må se ut eller lukte på en bestemt måte. Faktum er at alle er unike, både når det gjelder utseende og lukt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.